Snahy spoločnosti zastaviť hazardné hry tretích strán zlyhali.

Valve je spoločnosť, ktorej zákazníci zarábajú veľa peňazí nielen na predaji samotných hier, ale aj na virtuálnych predmetoch, ktoré sú súčasťou hier spoločnosti aj titulov tretích strán. Nové dokumentárne video kanálu People Make Games, ktoré sa zaoberá herným priemyslom a jeho prepojením so službou Steam, ukazuje, že spoločnosť Valve možno svojou benevolenciou aktívne podporuje hranie hier. Podľa dokumentu vzniklo niekoľko stránok, ktoré priamo profitujú z predaja kozmetických prvkov hry Counter-Strike: Global Offensive za skutočné peniaze.

Ako uvádza vo svojom článku portál zing.cz registrácia na týchto stránkach má byť nevídane jednoduchá, stačí mať účet v službe Steam a potom vám už nič nebráni v tom, aby ste sa zapojili do obchodovania. V základe by to pravdepodobne nebol taký problém, keby nebolo toho, že tretie strany dokážu umelo navyšovať hodnotu hry, a tak vyťahovať viac peňazí od mladých a väčšinou nič netušiacich hráčov. Táto neplecha sa však netýka len hier od spoločnosti Valve. Nie je málo titulov, ktoré ponúkajú loot boxy a predmety, ktoré sa potom dajú predať. Podľa People Make Games je hazard takou silnou zložkou, že spoločnosť Valve s tým reálne nemôže nič urobiť a pravdepodobne ani nechce, pretože z neho profituje vo forme 10% z každého predaného predmetu, ktorý sa stane súčasťou komunitného trhu.

V roku 2016 spoločnosť Valve sľúbila, že sa pokúsi niečo urobiť s hazardnými hrami v službe Steam. Svoj prísľub však nakoniec nikdy nepremietla do praxe. Podľa jedného z bývalých zamestnancov spoločnosti Valve je situácia takáto: „Robia všetko pre to, aby zostali čo najviac neutrálni, bez ohľadu na to, čo sa stane. Je to veľmi libertariánske miesto. Spoločnosť Valve nechce hovoriť, čo sa v službe Steam môže a čo nie.“ Hlavným dôvodom, prečo sa nič nedeje, môže byť podľa nemenovaného hráča Counter-Strike: Global Offensive laxnosť a neochota spojená s nutnosťou siahnuť po drastickejších riešeniach problému s hazardom: „Majú voľnú ruku. Od spoločnosti Valve nikto nič neočakáva.“

Spoločnosť Valve zatiaľ na najnovší dokument od People Make Games nereagovala. Skutočnosť je však taká, že hazard sa v posledných rokoch stal súčasťou služby Steam, čo pociťujú predovšetkým hráči, ktorí majú radi jedinečné vizuály na svojich zbraniach a vybavení. Zatiaľ nie je jasné, či bude spoločnosť tomuto problému aktívne čeliť. Je však pravdepodobné, že vzhľadom na zisky a možnosť úplne sa zbaviť zodpovednosti sa bude snažiť profitovať z tohto trhu tak dlho, ako bude môcť.