Ekosystém elektronických športov sa neustále vyvíja a jeho globálny dosah sa rozširuje. Za posledné dva roky došlo k masívnemu rastu tohto sektora a nové iniciatívy na Blízkom východe a v Latinskej Amerike by mohli byť katalyzátormi ešte väčšej transformácie.

V pondelok sa skončil prvý ročník Dubajského festivalu elektronického športu (DEF), na ktorom sa konalo 12 dní súťaží elektronického športu, hudobných koncertov a ďalších podujatí. Vďaka peňažným cenám na stole prilákal značný počet ľudí z regiónu.

V rovnakom čase sa na druhom konci sveta, v Paname, konala prvá LATAM Pro Gamers League (LAPGL). Toto podujatie je stredobodom úsilia premeniť stredoamerickú krajinu na regionálne centrum elektronického športu.

Dubaj sa pustil do elektronických športov

DEF prilákala vedúcich predstaviteľov eSportu, hráčov a fanúšikov popkultúry z celého sveta. Počas 12 dní sa o zábavu pre desaťtisíce účastníkov postarala solídna zostava živých podujatí, koncertov a ďalších aktivít.

Medzi najväčšie atrakcie festivalu patrili majstrovstvá sveta PUBG 2022, Initiate Summit a súboj škôl Minecraft Esports. Súbežne prebiehala výstava Game Expo, podujatie upozorňujúce na najlepšie hry a inovácie v oblasti videohier.

Súboj škôl Minecraft Esports Schools Clash mal viac ako 600 účastníkov z 12 dubajských škôl. Ďalšie podujatie, regionálny online turnaj Gamers HUB ME, prilákalo takmer 1 800 súťažiacich. Účastníci súťažili o podiel z cenového fondu vo výške 22 000 AED (5 988 USD) prostredníctvom rôznych populárnych herných titulov vrátane Fortnite, FIFA23 a ďalších.

Regionálny mobilný turnaj Honor of Kings bol navyše prvým turnajom LAN v oblasti elektronických športov, ktorý sa konal v Dubaji. Ponúkol cenový fond vo výške 25 000 USD, a to aj vďaka vydavateľovi hry a sponzorovi podujatia, spoločnosti Tencent.

DEF sa skončil majstrovským kolom v rámci inauguračného veľkého finále PUBG World Championship 2022. Víťazom sa stal ukrajinský tím Natus Vincere, zatiaľ čo tím 17 sa stal vicemajstrom.

Turnaja sa zúčastnilo tridsaťdva tímov zastupujúcich štyri regióny. Cieľom bol podiel z cenového fondu v hodnote viac ako 2 milióny dolárov.

Panama sa zameriava na elektronické športy

Spustenie turnaja LAPGL v Panama City v Paname dúfa, že v regióne nastane nová éra elektronických športov. Regionálna esportová liga zameraná na širokú verejnosť a latinskoamerický trh ponúka hráčom možnosť vyhrať plne hradenú cestu na veľké finále v Paname, ako aj hotovosť.

Hiram Cañizales, panamský podnikateľ a riaditeľ Latin American Pro Gamers League (LAPGL), vysvetlil, že Panama sa chce stať centrom elektronického športu. Liga spája hráčov z regiónu pod jednou identitou a ponúka spoločný priestor na súťaže a spoločenské aktivity.

ZDROJ: pixabay.com

Zápasy LAPGL v roku 2023 sa budú konať súčasne v rôznych krajinách Latinskej Ameriky. Podľa oznámenia LAPGL sa budú môcť zúčastniť hráči z Mexika, Kostariky, Salvádoru, Guatemaly, Hondurasu, Nikaraguy, Kolumbie a Panamy.

Liga bude obsahovať medzinárodné kategórie na súťažnej úrovni. Každá krajina zapojená do ligy bude mať národné kvalifikácie otvorené pre verejnosť. Hráči sa môžu do ligy zapojiť tak, že sa zaregistrujú na platforme ligy a budú súťažiť v kvalifikáciách vo svojej krajine.

Hráči starší ako 16 rokov sa môžu zaregistrovať prostredníctvom digitálnej turnajovej platformy GameLobby, ktorá je produktom LAPGL. Každá zo zúčastnených krajín bude mať dve národné vyraďovacie fázy. Prostredníctvom nich sa najlepší hráči z každej krajiny kvalifikujú do národného finále.

Na regionálne veľké finále pocestujú zástupcovia jednotlivých krajín s uhradenými všetkými výdavkami do Panamy na finálové súťaže. Štvormesačná sezóna bude trvať od mája do augusta.