Austrálsky hráčsky gigant Star Entertainment Group dostal pokutu 100 miliónov austrálskych dolárov (62 miliónov USD, 55 miliónov GBP) za to, že vo svojom kasíne v Sydney nezabránil praniu špinavých peňazí.

Skupine bola pozastavená aj licencia na prevádzkovanie kasína.

Spoločnosť Star prisľúbila, že „urobí všetko, čo je v jej silách“, aby získala späť svoju licenciu a dôveru zákazníkov.

Prevádzkovatelia kasín v Austrálii sú pod veľkým tlakom, aby zreformovali svoje prevádzky hazardných hier po správach o rozsiahlej trestnej činnosti. Rekordné pokuty boli oznámené v reakcii na usvedčujúce vyšetrovanie v Novom Južnom Walese (NSW) začiatkom tohto roka.

ZDROJ: SEG

Spoločnosť Star umožnila pranie špinavých peňazí a organizovaný zločin preniknúť do svojho kasína v Sydney, pričom k riadeniu pristupovala „bezstarostne“ a niekedy robila zámerné kroky na zahladenie stôp. Šéf regulačného úradu Philip Crawford vtedy povedal: „Inštitucionálna arogancia tejto spoločnosti bola dych vyrážajúca.“

Pokuta oznámená v pondelok je maximálna povolená, ale nezávislá komisia pre kasína v Novom Južnom Walese sa zastavila pred úplným odobratím licencie spoločnosti Star, aby ochránila tisíce pracovných miest. Podľa podmienok pozastavenia bude kasíno naďalej fungovať pod vedením manažéra menovaného regulačným orgánom.

Od piatku nebude môcť Star prevádzkovať kasíno samostatne, kým si „nezaslúži“ späť svoju licenciu, uviedol Crawford.

Hovorca spoločnosti The Star uviedol, že spoločnosť je odhodlaná „vytýčiť cestu späť k spôsobilosti prevádzkovať kasíno“.

Už skôr sľúbila, že zvýši počet bezpečnostných pracovníkov, zlepší dohľad, ukončí rizikové medzinárodné VIP cesty známe ako „junkets“ a uskutoční zmeny vo vedení.

ZDROJ: shutterstock.com

Škandál už viedol k odstúpeniu vedúcich pracovníkov vrátane bývalého generálneho riaditeľa Matta Bekiera.

Pokuty boli oznámené v prvý deň nástupu jeho nástupcu Robbieho Cookea.

Crawford uviedol, že odstránenie „kultúrnych problémov“ spoločnosti si vyžiada určitý čas, ale pod vedením pána Cookea sa ukázali známky toho, že by sa spoločnosť mohla reformovať.

V pondelok ráno spoločnosť Star pozastavila obchodovanie, ktoré má trvať do stredy.

ZDROJ: shutterstock.com

Po podobnom vyšetrovaní v Queenslande bola spoločnosť The Star začiatkom tohto mesiaca tiež uznaná za nevhodnú na prevádzku svojich troch kasín v tomto štáte.

Mediálne vyšetrovania v posledných rokoch odvysielali obvinenia z nekalého správania v rôznych kasínach po celej Austrálii vrátane tých, ktoré vlastní najväčšia herná a zábavná skupina v krajine – Crown Resorts.

Začiatkom tohto roka jej viktoriánske orgány pre hazardné hry udelili pokutu vo výške 80 miliónov USD za to, že nezabránila trestnej činnosti.