KSA poverila spoločnosť ZonMw novým programom prevencie závislosti od hazardných hier. ZonMw bude skúmať, čo spôsobuje problémové hranie a čo sa dá urobiť, aby sa mu zabránilo. KSA dúfa, že sa zníži miera problémového hrania a hazardné hry budú bezpečnejšie.

Holandský regulačný orgán pre hazardné hry Kansspelautoriteit (KSA) oznámil, že uskutoční novú štúdiu o škodlivosti hazardných hier. V rámci takzvaného programu prevencie závislosti od hazardných hier, na ktorom sa podieľa spoločnosť ZonMw, sa bude skúmať holandský trh a zhromažďovať poznatky o tom, ako riešiť problémové hranie.

ZDROJ: shutterstock.com

Spoločnosť ZonMw bude skúmať škody spôsobené hazardnými hrami

Táto iniciatíva je súčasťou pravidelného úsilia KSA lepšie pochopiť škody spôsobené hazardnými hrami a získať potrebné poznatky na ich riešenie. Podobná štúdia o závislosti od hazardných hier, ktorú uskutočnil holandský inštitút Trimbos, bola predtým zverejnená v decembri 2021. Podľa odborníkov z Trimbosu bude prioritou programu Prevencia závislosti od hazardných hier získanie poznatkov o tom, čo spôsobuje poškodenie a závislosť od hazardných hier, a práca na spôsoboch prevencie medzi zraniteľnými skupinami.

ZonMw pomôže KSA preskúmať miestny trh a lepšie pochopiť škody spôsobené hazardnými hrami. Výsledky štúdie sa použijú na vývoj nových liečebných opatrení pre ľudí, ktorí bojujú so závislosťou od hazardných hier. Na tento účel bude ZonMw využívať kombináciu krátkodobých a dlhodobých projektov, aby mohla priniesť rýchle výsledky a zároveň získať ďalšie poznatky.

ZDROJ: shutterstock.com

Tieto programy budú financované prostredníctvom Fondu prevencie závislostí, oficiálneho fondu, ktorý bol vytvorený v súlade s holandským zákonom o hazardných hrách na diaľku. Fond prevencie závislostí je spoločným podnikom KSA, ministerstva spravodlivosti a ministerstva zdravotníctva. Program ZonMw bude prebiehať tri roky a bude si vyžadovať dve kolá financovania. Prvé kolo financovania programu sa začne začiatkom roka 2023.

KSA usilovne pracuje na tom, aby boli hazardné hry zábavné a bezpečné

Kansspelautoriteit tvrdo pracuje na regulácii holandského trhu s hazardnými hrami a na ochrane zraniteľných holandských hráčov pred poškodením. Výsledkom je, že KSA je neúprosná, pokiaľ ide o nelicencované hazardné hry, a nešetrí úsilím pri likvidácii každého jedného veľkého zahraničného prevádzkovateľa, na ktorého narazí.

ZDROJ: WINARCH

Keďže nelicencované značky nedodržiavajú pravidlá, väčšina z nich sa nestará o bezpečnosť holandských hráčov. Z tohto dôvodu Kansspelautoriteit dúfa, že takéto spoločnosti úplne vyradí a miestnym zákazníkom poskytne pútavé a bezpečné legálne alternatívy.

Boj proti čiernemu trhu je však len polovica úspechu. KSA si tiež uvedomuje potrebu riadiť svojich držiteľov licencií a zabezpečiť, aby dodržiavali predpisy. V dôsledku toho úrad nedávno spustil nové vyšetrovanie, aby sa uistil, že lotériové ponuky poskytované licencovanými spoločnosťami sa príliš neodkláňajú do oblasti online kasín.

Pred niekoľkými dňami René Jansen, predseda KSA, priznal, že holandské zákony sú podľa neho voči licencovaným prevádzkovateľom príliš zhovievavé.