Prevádzkovateľ Entain Group musí zaplatiť 17 miliónov libier (20,6 milióna USD) za nedostatky v oblasti spoločenskej zodpovednosti a boja proti praniu špinavých peňazí, a to za svoje online aj kamenné obchody.

Skupina zaplatí 14 miliónov libier za zlyhania svojej online spoločnosti LC International Limited, ktorá prevádzkuje 13 webových stránok, a 3 milióny libier za zlyhania spoločnosti Ladbrokes Betting & Gaming Limited pôsobiacej v Spojenom kráľovstve.

Okrem pokuty bude skupina čeliť aj niekoľkým podmienkam pre udržanie platnej licencie.

ZDROJ: Gambling Commission

Medzi problémami, ktoré zistila Komisia pre hazardné hry, sa v správe uvádza pomalá (resp. nedostatočná) interakcia s niektorými zákazníkmi, ktorá by minimalizovala riziko, že utrpia ujmu spojenú s hazardnými hrami. Konkrétne prevádzkovateľ uskutočnil jednu jedinú chatovú interakciu s online zákazníkom, ktorý počas 18 mesiacov, v ktorých vložil 230 845 libier, strávil čas hraním prevažne v noci.

Ďalším odhaleným problémom bolo, že zákazníci, na ktorých sa vzťahovali otázky a obmedzenia, si mohli otvoriť viacero účtov v iných prevádzkach držiteľa licencie. Napríklad jeden zákazník, ktorý bol zablokovaný v značke Coral, pretože za 12 mesiacov minul 60 000 libier a neposkytol informáciu o zdroji finančných prostriedkov, si mohol okamžite otvoriť účet v značke Ladbrokes a vložiť 30 000 libier v priebehu jediného dňa.

Pokiaľ ide o problematiku boja proti praniu špinavých peňazí, skupina nevykonala primerané posúdenie rizík, ktoré hrozia, že online obchod bude použitý na pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu, a umožnila online zákazníkom vkladať vysoké sumy bez toho, aby vykonala riadne kontroly zdroja finančných prostriedkov.

ZDROJ: ENTAIN

V ďalšom príklade bolo jednému zákazníkovi umožnené vložiť 742 000 libier za 14 mesiacov bez náležitej kontroly zdroja finančných prostriedkov, zatiaľ čo inému zákazníkovi, o ktorom bolo známe, že žije v sociálnom byte, bolo umožnené vložiť 186 000 libier za šesť mesiacov.

Andrew Rhodes, generálny riaditeľ Komisie pre hazardné hry, povedal: „Naše vyšetrovanie odhalilo závažné nedostatky, ktoré viedli k doteraz najväčšiemu výsledku v oblasti presadzovania práva. Išlo o úplne neprijateľné zlyhania v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a bezpečného hrania. Prevádzkovateľom pripomíname, že nikdy nesmú uprednostňovať obchodné hľadiská pred dodržiavaním predpisov. Je to už druhýkrát, čo tento prevádzkovateľ porušil pravidlá zavedené s cieľom zabezpečiť, aby boli hazardné hry bezpečnejšie a bez trestnej činnosti.“

Mali by si uvedomiť, že ich budeme veľmi pozorne monitorovať a ďalšie závažné porušenia spôsobia, že odňatie licencie na prevádzkovanie bude veľmi reálnou možnosťou. Očakávame niečo lepšie a spotrebitelia si to zaslúžia.“ dodal Rhodes.