Nepálski úradníci sú čoraz viac frustrovaní z prevádzkovateľov kasín v krajine. Minulý týždeň muselo nepálske ministerstvo cestovného ruchu zrušiť tri licencie na prevádzkovanie kasín kvôli nezaplateným odvodom. Od februára došlo k zatvoreniu už piatich kasín.

Kasína vo všetkých jurisdikciách musia časť svojich príjmov odovzdávať príslušným vládam. Ide o štandardné regulačné postupy na celom svete a prevádzkovatelia od začiatku vedia, aké sú ich povinnosti.

Niektoré kasína v Nepále však nehrajú podľa pravidiel. Vo februári úrady zatvorili dve zariadenia kvôli nezaplateným odvodom. Teraz na tento zoznam pridali ďalšie tri. Medzitým však krajina prichádza o milióny dolárov očakávaných príjmov.

ZDROJ: pixabay.com

Nepál potláča aktivitu kasín

Podľa denníka The Himalayan Times nepálske ministerstvo cestovného ruchu (DOT) minulý týždeň odobralo licencie spoločnostiam Rock International PVT, Happy Hour Kathmandu a Oriental Hotels, Lazimpat. Všetky tri licencie boli pozastavené po niekoľkých neúspešných pokusoch prinútiť prevádzkovateľov zaplatiť dlhy na odvodoch do štátneho rozpočtu.

Najväčším porušovateľom zákona je spoločnosť Rock International. Tá dlhuje vláde 303,8 milióna rupií (2,51 milióna USD). Nasleduje spoločnosť Happy Hour s dlhom 301,7 milióna rupií (2,5 milióna USD). Oriental Hotels má na krku dlh vo výške 300 miliónov rupií (2,48 milióna USD).

Všetky tri hotely dostali niekoľko varovaní spolu s výzvami na splnenie finančných záväzkov. Posledné bolo zaslané 25. marca. Po tom, ako ministerstvo dopravy nedostalo odpoveď od žiadneho z prevádzkovateľov, podniklo jediné opatrenie, ktoré mohlo. Dňa 29. marca požiadalo regulačné úrady v príslušných oblastiach, kde kasína fungujú, aby ich zatvorili.

ZDROJ: peakpx.com

Nepálske hospodárstvo dostáva impulz

Prevádzkovatelia kasín sa ocitli v ťažkostiach v dôsledku utlmenia cestovného ruchu, ktoré nasledovalo po nástupe pandémie. Obmedzenia v cestovaní po celom svete ochromili medzinárodný cestovný trh, ktorý sa začal zotavovať až teraz.

Nepálske kasína boli v marci 2020 zatvorené kvôli celosvetovej pandémii a zostali zatvorené  18 mesiacov. V septembri 2021 sa začali opäť otvárať, ich oživenie však trvalo len krátko. V decembri ich omikron variant prinútil opäť odstaviť prevádzky.

Teraz Nepál podniká ďalší pokus o oživenie hospodárstva. Pri hľadaní spôsobov, ako naštartovať hospodárstvo, získava podporu od krajín, ako sú India a Čína. India, ktorá bola kedysi s Nepálom v konflikte, sa teraz ukazuje ako silný zdroj cestovného ruchu. Letecká spoločnosť Air India v súčasnosti prevádzkuje linky medzi Kalkatou a Káthmandu a cestovné kancelárie intenzívne propagujú výhody cestovného ruchu v Nepále. Letecký dopravca ponúka štyri lety týždenne a čoskoro sa k nemu pridajú spoločnosti IndiGo a SpiceJet.

ZDROJ: pixabay.com

Aj čínski investori zvyšujú svoj záujem o Nepál. Za posledných deväť mesiacov podľa Asia Gaming Brief investovali v Nepále viac ako 94,65 milióna USD. Okrem toho do krajiny prichádza za prácou viac čínskych pracovníkov.

Nepálska vláda sa pri svojom úsilí o vytvorenie stabilného a regulovaného odvetvia kasín stretla s mnohými prekážkami. Všetky kasína boli v roku 2014 zatvorené, keď objekty nespĺňali novoschválené predpisy. V roku 2015 sa opäť otvorili, avšak krátko na to dostal nepálsky sektor cestovného ruchu ďalšiu ranu v podobe zemetrasenia.

Nepálska ekonomika naďalej zápasí s problémami

Počas obnovy po katastrofe utrpela ekonomika ďalšie škody v dôsledku neoficiálnej blokády indických hraníc. India je pre Nepál najväčším zdrojom dovážaného tovaru. Teraz sa stáva aj hlavným zdrojom cestovného ruchu.

ZDROJ: peakpx.com

Je príliš skoro predpovedať, či nepálsky kasínový priemysel dokáže v súčasnej situácii nájsť pevnú pôdu pod nohami. Prebiehajúca vojna medzi Ruskom a Ukrajinou vedie všade k vyšším cenám pohonných hmôt, a to aj v sektore leteckej dopravy.

Výsledkom je, že letecké palivo v krajine je teraz dvojnásobne drahšie ako pred 10 mesiacmi. To najviac ovplyvní turistov, keďže spoločnosti na nich prenášajú dodatočné poplatky.