Nedávne vyšetrovanie odhalilo paralelnú lotériu na čiernom trhu, ktorá odčerpáva 30% regulovaného trhu.

Malý stredomorský ostrovný štát už dlho ťaží zo svojho postavenia jedného z popredných svetových centier iGamingu, ale neustále bojuje s kriminalitou a korupciou. V roku 2021 sa Malta dostala na šedý zoznam FATF pre systémové nedostatky v oblasti regulácie a presadzovania práva, ale sériou reforiem sa jej podarilo finančný dohľad ovplyvniť. Nedávne správy však naznačujú, že problémy krajiny sa zďaleka neskončili.

ZDROJ: peakpx.com

Nelegálne hazardné kruhy ročne prepierajú milióny

Nedávne vyšetrovanie súvisiace s vraždou novinárky Daphne Caruana Galiziaovej v roku 2017 odhalilo podzemný lotériový kruh, ktorý údajne tvoril ohromujúcich 30% celkového podielu na trhu. Vláde sa tieto informácie podarilo získať vďaka zatknutiu miestneho zločineckého vodcu Melvina Theuma, ktorý výmenou za prezidentskú milosť poskytol rozsiahle podrobnosti o svojej organizácii.

Theumove informácie pomohli odhaliť podrobnosti o nelegálnej lotériovej operácii a jej prepojení na stavebný a realitný trh na ostrove. Tieto podniky stále operujú predovšetkým s hotovosťou, čo z nich robí ideálne cesty na pranie ročných ziskov z lotérie vo výške až 30 miliónov EUR. Napriek úsiliu úradov si podzemná sieť údajne zachováva svoju prítomnosť na celom ostrove.

Podľa podrobnej správy miestneho spravodajského portálu MaltaToday paralelné loto funguje súbežne s oficiálnym národným prevádzkovateľom a používa rovnaké výherné čísla. Podzemná organizácia ponúka tikety a značné výhry, čím podkopáva legitímnu lotériu a využíva hromadiace sa dlhy z hazardných hier na podkopávanie miestnych komunít.

ZDROJ: Malta Gaming Authority

Takéto škandály hrozia ďalšími medzinárodnými sankciami

Narastajúce spory opäť upozorňujú na schopnosť maltských orgánov presadzovať zákon a potláčať organizovaný zločin. Napriek spolupráci s Theumou je podzemná lotéria údajne stále živá a zdravá. Možno táto záležitosť nie je prioritou v porovnaní s naliehavejšími problémami krajiny, ale takéto verejné zlyhania hrozia podkopaním toho mála dobrej vôle, ktoré vláde zostalo.

Zaradenie 2021 na zoznam FATF vytvorilo byrokratickú nočnú moru pre spoločnosti, ktoré sa zaoberajú finančnými službami, bankovníctvom alebo hrami. Zvýšený regulačný tlak neúmerne zasiahol menšie podniky a mohol mať vážny vplyv na miestnu ekonomiku, ak by vláda nekonala promptne. Hoci aktualizované zákony a predpisy sú sľubné, prosperujúca podzemná lotéria dokazuje, že presadzovanie práva je stále veľmi nedostatočné.

Napriek tomu, že FATF vyradila Maltu z greylistu, naďalej pozorne sleduje tento ostrovný štát. Návrat k predchádzajúcemu správaniu, nedostatočný pokrok alebo nové regulačné nedostatky môžu krajinu opäť priviesť do medzinárodných problémov. Orgány a verejnosť musia pracovať na zlepšení na všetkých úrovniach spoločnosti, aby sa obnovila poškodená povesť Malty a využili sa jej jedinečné výhody.