Karel Komárek a Robert Chvátal napísali otvorený list v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, v ktorom vyzývajú českých podnikateľov, aby urobili všetko, čo je v ich silách a pomohli občanom vojnou zmietanej krajiny.

Komárek, ktorý založil českú investičnú spoločnosť KKCG a Chvátal, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti Allwyn Entertainment (predtým Sazka Group), spoločne odsúdili „nezmyselný“ a „brutálny“ útlak ukrajinského ľudu.

V celom 447-slovnom liste sa niekoľkokrát spomína samotný prezident Vladimir Putin, ktorého obaja lídri označujú za „barbara“ a vyzývajú na vylúčenie všetkých jeho spojencov zo spoločnosti.

ZDROJ: idnes.cz

Prostredníctvom nadácie Komárek Family Foundation sa lídri zaviazali pomôcť státisícom Ukrajincov, ktorí hľadajú útočisko vo Ľvove, ukrajinskom meste v blízkosti slovenských hraníc. 

Obaja lídri sa k tomu vyjadrili: „Podporujeme úsilie pripraviť sa na príchod veľkého počtu utečencov tým, že zabezpečíme, aby títo ľudia mali bezpečné a teplé miesto na spanie a stravu. Do oblasti v súčasnosti prichádzajú nákladné vozidlá vybavené trvanlivými potravinami, matracmi, spacími vakmi, karimatkami, hygienickými potrebami a ďalšími zásobami. Jedna z kancelárií skupiny v Prahe sa už mení na bezpečné centrum pre ukrajinských utečencov.“

V lotériách spoločnosti Allwyn Entertainment sa zbierajú finančné prostriedky pre Červený kríž a zamestnanci sú vyzývaní, aby sa zapojili do dobrovoľníckej práce. Humanitárna a finančná podpora bude pokračovať dovtedy, kým bude potrebná.“

ZDROJ: ALLWYN

Uznávajúc potrebu „stáť plece pri pleci“ s Ukrajinou sa obaja lídri zaviazali vylúčiť ruských utláčateľov všade, kde to bude možné. Prostredníctvom podpory KKCG Dvořákova Praha – pražského medzinárodného hudobného festivalu – spoločnosť zakázala účasť všetkým hudobníkom, ktorí v minulosti prejavili podporu ruskej totalite. 

Komárek a Chvátal končia svoj list vetou „Slava Ukraini“, čo v preklade znamená „Sláva Ukrajine“.