Rada pre stávkovanie a hazardné hry (The Betting and Gaming Council – BGC) vyzvala britskú vládu, aby v pripravovanej Bielej knihe o hazardných hrách kládla dôraz najmä na ochranu detí.

Biela kniha je súčasťou vládnej revízie zákona o hazardných hrách, ktorú pripravuje ministerstvo pre digitálnu kultúru, médiá a šport (DCMS), a ktorej cieľom je posúdiť zákon o hazardných hrách z roku 2005 a navrhnúť jeho reformu. Bude sa týkať širokého spektra oblastí vrátane limitov na vklady a objem stávok, nových pravidiel ohľadne reklamy a bonusov a tiež dodatočnej ochrany mladistvých.

Medzi už realizované aktivity BGC patrí Program prevencie škôd spôsobených hazardnými hrami pre mladých ľudí, na ktorom sa v rámci celého Spojeného kráľovstva podieľajú charitatívne organizácie Young Gamers and Gamblers Education Trust (YGAM) a GamCare.

ZDROJ: pixabay.com

Členovia BGC tiež začiatkom tohto roka iniciovali pravidlá, ktoré obmedzili možnosť detí prezerať si reklamy na hazardné hry na oficiálnych účtoch futbalových klubov na sociálnych sieťach.

Výkonný riaditeľ BGC Michael Dugher povedal: „Dôrazne podporujeme vládnu revíziu hazardných hier, v ktorej sa ochrana detí a zraniteľných osôb vníma ako jedna z hlavných priorít vlády. Preto dúfame, že ochrana detí bude v centre pozornosti pripravovanej bielej knihy.“

„BGC a naši členovia budú naďalej presadzovať ďalšie zmeny s cieľom zabrániť tomu, aby boli osoby mladšie ako 18 rokov a iné zraniteľné skupiny vystavené reklame na hazardné hry online. Regulovaný stávkový a herný priemysel je odhodlaný podporovať bezpečnejšie hazardné hry, čo je v ostrom kontraste s nebezpečným a rastúcim čiernym trhom online, ktorý nemá žiadne ochranné opatrenia, ktoré sú pre členov BGC samozrejmosťou.“

ZDROJ: pixabay.com

BGC tiež zdôrazňuje účinnosť niektorých opatrení, ktoré boli zavedené zo strany jej členov. Zistilo sa, že zákaz televíznych reklám na športové stávkovanie pred začiatkom vysielania a počas živých športových prenosov viedol k dramatickému (97%) zníženiu počtu reklám, ktoré sa predtým bežne dostávali k detskému a mladému publiku. Aj podľa nedávnej správy britskej Komisie pre hazardné hry klesla celková miera problémového hrania u 16 až 24 ročných z 0,8 % na 0,4 %.