Spoločnosť Riot potvrdila, že vedie rozhovory s bližšie neurčenými vedúcimi predstaviteľmi olympijského hnutia o možnosti, aby sa League of Legends objavila ako oficiálna medailová disciplína na multišportových podujatiach, ako sú olympijské hry.

Ako najskorší možný termín pre debut ešportov na olympiáde sa pritom spomína rok 2028, kedy bude olympijské hry hostiť americké Los Angeles. League of Legends je tiež jedným z ôsmich ešportových titulov, ktoré budú mať premiéru ako medailové disciplíny na Ázijských hrách budúci rok. Je to významný krok pre túto hru a ešport ako celok. Informáciu, že Riot rokuje s vedením olympijských hier, potvrdila pre portál Dexerto globálna šéfka League of Legends Naz Aletaha.

League of Legends ako olympijský šport?

Hra League of Legends debutovala na Ázijských hrách v roku 2018. Bola jedným zo šiestich titulov, ktoré boli predstavené v rámci nesúťažnej časti programu hier. Turnaj League of Legends vtedy vyhrala Čína na čele s ikonickým hráčom Jianom „Uzi“ Zhaom. Čína zvíťazila nad Južnou Kóreou, v ktorej tíme zase nebol nikto iný ako Lee ‚Faker‘ Sang-hyeok.

ZDROJ: pixabay.com

Krok od nesúťažného podujatia k oficiálnej medailovej disciplíne je však zásadný a môže mať veľký vplyv na budúcnosť ešportu.

„Sme nadšení, že ešporty získavajú stále väčšie uznanie aj v hlavnom prúde,“ uviedla Naz Aletaha, „zaradenie League of Legends ako medailového podujatia do Ázijských hier 2022 je pre región významným pokrokom a zvyšuje potenciál účasti aj na budúcich multišportových eventoch.“

Zaradenie League of Legends na Ázijské hry 2022 nevyhnutne vyvoláva otázku – uvidíme League of Legends alebo iné ešporty aj na olympijských hrách?

ZDROJ: riotgames.com

„Pokračujeme v rozhovoroch s rôznymi vedúcimi predstaviteľmi olympijského hnutia,“ dodala vo svojej odpovedi Naz Aletaha. Jej komentáre pritom naznačujú, že Riot je ešte len na začiatku procesu, ktorý by nakoniec mohol viesť k tomu, že sa League of Legends stane olympijským športom. Ide o proces, ktorý zahŕňa formálne uznanie ešportu ako celku zo strany Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a úspešné podanie žiadosti o zaradenie medzi olympijské športy. Druhý z týchto procesov pritom nemá spoločnosť Riot zďaleka pod kontrolou.

„O podujatiach, ktoré sa konajú na letných a zimných olympijských hrách, v konečnom dôsledku rozhoduje MOV,“ povedala Aletaha. MOV pred každou olympiádou vykonáva revíziu olympijských športov, pričom pridáva a odstraňuje športy, ak to považuje za vhodné alebo potrebné. Hoci ide o vyčerpávajúci proces, v prospech League of Legends už teraz hovoria dva faktory, a to možné silné vystúpenie na Ázijských hrách v roku 2022, ktoré zvýrazní životaschopnosť ešportu na multišportových podujatiach, a tiež to, že v posledných rokoch je tu aj trend prijímania menej tradičných športov na olympijské hry. Tokio 2020 napríklad pridalo surfovanie a skateboarding, zatiaľ čo v Paríži 2024 bude mať premiéru breakdance.

ZDROJ: pixabay.com

Na prípadný olympijský debut ešportovej disciplíny si však fanúšikovia budú musieť ešte nejaký čas počkať. Najskôr by sa táto disciplína mohla objaviť až na olympiáde v Los Angeles v roku 2028.