Podľa časopisu Forbes kasína v Las Vegas mesačne zarobia viac ako 1 miliardu dolárov, čo je 13 miliárd dolárov ročne. Koľko peňazí však zarábajú ich konkurenti v online priestore? Skúsme sa pozrieť na niekoľko biznis faktov o podnikaní v oblasti iGamingu.

Ako teda zarábajú online kasína peniaze? Ako vyzerá biznis model online kasín a je ziskový? Stručná odpoveď znie, že online kasína zarábajú veľké peniaze a môžu byť aj vysoko ziskové.

10 najväčších kasín ročne zarobí 10 miliárd dolárov

V odvetví online kasín panuje obrovská konkurencia. Na internete je viac ako 2000 stránok s online kasínami a mnohé z nich majú platné licencie zo Spojeného kráľovstva, USA, Malty, Curacaa, Panamy a Gibraltáru. Každé z 10 najziskovejších online kasín produkuje tržby na úrovni viac ako 800 miliónov dolárov ročne a každá z piatich najväčších značiek zarába viac ako 2 miliardy dolárov:

Flutter Stars Group: 5,28 miliardy USD

GVC Holdings (Coral): 4 miliardy USD

Bet365: 3,5 miliardy USD

Scientific Games: 3 miliardy USD

William Hill: 2 miliardy USD

Najziskovejšími kasínami nie sú však vždy tie najlepšie značky. Ktorá je teda najlepšia web stránka napríklad pre internetové stávkovanie? To môže závisieť najmä od toho, čo si na stávkovej kancelárii ceníte najviac. Niekto, kto uprednostňuje zaujímavé bonusy a lákavé kurzy, môže venovať menej pozornosti rýchlosti vyplácania výhier a kvalite zákazníckeho servisu. Vo všeobecnosti totiž platí, že najlepšie značky v segmente hazardných hier ponúkajú zo všetkého tak trochu. Majú krásne mobilné webové stránky, ponúkajú kvalitný zákaznícky servis a okrem toho si môžete vyberať s veľkého počtu hier a získať nárok na množstvo bonusov.

ZDROJ: shutterstock.com

Hodnota trhu s iGamingom sa odhaduje na 60 miliárd dolárov

Trh s online kasínami je v súčasnosti obrovský – podľa výskumnej spoločnosti Statista predstavuje jeho hodnota sumu 60 miliárd dolárov. Predpokladá sa pritom, že toto číslo dosiahne do piatich rokov až 95 miliárd dolárov. Pre porovnanie, hudobný priemysel má napríklad hodnotu 23,1 miliardy dolárov, a to pritom hudbu počúva takmer každý.

Hollywood má hodnotu 42 miliárd dolárov a Twitter dosahuje ročné príjmy 3,72 miliardy dolárov. A Facebook s fanúšikovskou základňou dvoch miliárd používateľov vo viac ako 200 krajinách má hodnotu 85,97 miliardy USD.

V odvetví online kasín sa dá zarobiť veľa peňazí. A niektoré značky vedia, ako tieto príjmy najlepšie optimalizovať. Ako uvedieme nižšie, niektoré značky generujú viac ako 500 miliónov dolárov, zatiaľ čo iné sa topia v nemalých dlhoch.

ZDROJ: pixabay.com

Najväčšie značky vlastnia viacero kasín

Možno ide o prekvapujúcu skutočnosť, ale najväčšie kasína na svete vlastnia viacero značiek. Vezmime si ako príklad spoločnosť 888 Holdings. Má športovú stávkovú kanceláriu, poker, bingo a online kasína. Skupina Flutter Stars, najväčšia značka online hazardných hier, vlastní Betfair, Paddy Power, PokerStars a Sky Bet. Spoločnosť GVC Holdings prevádzkuje spoločnosti Bwin, Sporting Bet, Gala, Ladbrokes a Foxy Casino. Samozrejme, niektoré značky prevádzkujú len jediné kasíno, čo je prípad Bet365.

Dôležitým poznatkom je to, že ziskové kasína zvyčajne ponúkajú naozaj širokú škálu hazardných hier. Ako už bolo spomenuté, spoločnosť 888 Holdings ponúka kasínové hry, športové stávky, poker a bingo. Väčšina prevádzkovateľov pritom sústreďuje svoju produktovú ponuku na jednej webovej stránke. Môžete tak hrať automaty, blackjack, ruletu, bingo, poker a dokonca aj stávkovať na športové zápasy bez toho, aby ste museli opustiť svoju obľúbenú aplikáciu.

ZDROJ: shutterstock.com

Z čoho majú online kasína najväčšie príjmy?

V Las Vegas zarába veľa kasín peniaze predovšetkým prostredníctvom nekasínových služieb. Ako príklad je možné zmieniť MGM Grand. V roku 2016 zarobilo toto kasíno zo svojich herní 4 miliardy dolárov, avšak z hotelových služieb, ubytovania, jedla, zábavy a tovaru zarobilo 6 miliárd dolárov. Online kasína pritom nemajú možnosť ponúkať služby hotelového ubytovania alebo lákať hráčov na živé eventy. Ako teda zarábajú peniaze?

Hracie automaty

Hracie automaty produkujú viac ako 70% príjmov online kasína. Vysvetlenie je jednoduché: Ľudia milujú hracie automaty. Tieto hazardné hry obsahujú softvér RNG, ktorý na 3-7 valcoch zobrazuje sériu symbolov. Softvér potom náhodne vyberá výhercov a generuje porazených, ktorých je veľká väčšina. Trh ponúka rôzne typy automatov, čo je pravdepodobne dôvod, prečo sú také obľúbené. V ponuke sú automaty založené na tematike športu, televízie, filme, videohrách, starovekom Egypte, severských bohoch, politike a ďalších inovatívnych témach. Dôležité je tiež to, že online automaty vyplácajú výhry pravidelne. V priemere online automaty vyplácajú až 95% z vložených peňazí do hier (RTP – Return To Player).

ZDROJ: unsplash.com

Stolové hry

Zatiaľ čo automaty generujú 80% príjmov online kasína, stolové hry prinášajú pre kasína 5% až 20% tržieb. To však neznamená, že ľudia nemajú radi poker, blackjack alebo ruletu. V porovnaní s automatmi je však fanúšikov stolových hier výrazne menej. Napriek tomu niektoré kasína zarábajú na stolových hrách veľa peňazí. Ako príklad možno zmieniť internetové pokrové stránky. Tieto platformy sa špecializujú na koncentrovanie fanúšikov pokru z celého sveta. A väčšinu svojich peňazí zarábajú účtovaním poplatkov a provízií výhercom. V súčasnosti však príjmy z online stolových hier prudko rastú. Dôvodom je úspech konceptu živých kasín, ktoré umožňujú ľuďom hrať baccarat, poker alebo blackjack prostredníctvom živého videa. Koncept stavia na živej komunikácii s inými hráčmi alebo krupiérom.

Ostatné hry

Medzi hry často zaraďované do kategórie „ostatné“ patria videopoker, stieracie žreby, bingo a Keno. Tieto hry majú malú ale istú základňu fanúšikov. Napriek tomu pomáhajú zvyšovať zisky kasín. Bingo a videopoker sú pomerne populárne napriek tomu, že nepriťahujú takú pozornosť ako automaty.

V skutočnosti je napríklad bingo také veľké, že prispieva k ekonomike Spojeného kráľovstva viac ako 1 miliardou dolárov.

Športové stávky

Ak sú súčasťou ponuky online kasína aj športové stávky, existuje šanca, že na športových stávkach prevádzkovateľ zarobí viac peňazí ako prostredníctvom klasických kasínových hier. Športové stávky sú mnohomiliardovým odvetvím, ktoré naďalej výrazne rastie. Je to jeden z dôvodov, prečo napríklad spoločnosti 888 Holdings, GVC a Flutter Entertainment zarábajú obrovské peniaze.

ZDROJ: shutterstock.com

Záverom

Odvetvie online kasín síce má v súčasnosti hodnotu 60 miliárd dolárov a predpokladá sa, že do roku 2025 táto suma vzrastie nad 90 miliárd dolárov, čím segment online hazardu prekoná aj súčasné príjmy Facebooku, determinujúcim faktorom úrovne a intenzity rastu v odvetví online kasín však je a pravdepodobne aj zostane trend striktných národných regulácií. Paradigma, že každá jurisdikcia si určuje svoje pravidlá pre podnikanie v oblasti hazardu samostatne, sa totiž zatiaľ nemení.