Portál Seznam Zprávy vypátrala viaceré prípady v Českej republike, keď boli milióny z hazardu, ktoré lotériové spoločnosti deklarovali ako podporu charitatívnych projektov, zneužité.

Najneskôr od jesene 2011 policajti oficiálne vedeli, že v českom hazardnom biznise sa pravdepodobne deje niečo temné, píše portál Seznam Zprávy. Ministerstvo financií vtedy podalo trestné oznámenie, v ktorom podrobne opísalo svoje podozrenia, že konkrétne lotériové spoločnosti sa obohacujú o stovky miliónov, ktoré mali podľa zákona odviesť na verejnoprospešný účel. Uvádzajú sa v nej aj spôsoby, akými sa to robí.

Teraz, o 11 rokov neskôr, polícia za to stíha konkrétnych podozrivých.

Ako opísal Seznam Zprávy, detektívi obvinili desať ľudí. Medzi nimi bol aj Pavel Burán, majiteľ spoločnosti Auto Games, jednej z najväčších firiem, ktorá prevádzkovala a vyrábala hracie automaty a videoloterijné terminály. Polícia tvrdí, že Pavel Buráň si vyplatil peniaze deklarované ako „charitatívny“ príspevok, a to vo výške najmenej 169 miliónov korún.

ZDROJ: WINARCH

Je to prvýkrát, čo bol niekto z oblasti hazardných hier stíhaný za podvod s peniazmi, ktoré mali byť podľa zákona použité na verejné blaho.

Ako teraz zistil Seznam Zprávy, podobných a doteraz neznámych prípadov bolo viacero. Skončili sa odsúdením. Vyšetrovania ani tresty však nikdy nepadli na manažérov spoločností prevádzkujúcich hazardné hry. Hoci minimálne v jednom prípade mal súd vážne pochybnosti o tom, či boli zapojení do podvodu.

Prvý prípad sa týkal spoločnosti Auto Games z Uherského Hradišťa. Je potrebné zdôrazniť, že išlo o poškodenú stranu, t. j. stranu, ktorá bola podvedená. Príbeh sa skončil pred piatimi rokmi právoplatným odsúdením muža menom Jiří Klanica. Päťdesiattriročný muž je teraz vo väzení za to, že v roku 2009 založil občianske združenie s názvom Way Vitae. V mene združenia potom požiadal hazardnú spoločnosť Auto Games o príspevok z peňazí, ktoré bol povinný zaplatiť na verejnoprospešný účel. Spoločnosť mu dala sedem miliónov – napríklad na opravu letiska v Otrokoviciach, aby tam mohli pristávať záchranné vrtuľníky, alebo na podporu Jedličkovho ústavu v Prahe.

ZDROJ: peakpx.com

Klanica však žiadne peniaze z charity na deklarované účely nepreviedol a prostriedky sa niekam stratili. Zlínsky sudca Jiří Dufek v rozsudku, ktorý si spoločnosť Seznam Zprávy vyžiadala na základe zákona o informáciách, napísal, že „subjekt, ktorý mal z trestnej činnosti prospech, nebol presne identifikovaný“.

Alebo že Jiří Klanica nebol ten, kto si sedem miliónov nechal a minul ich. Sudca tiež navrhol, že peniaze mohli byť vrátené darcovi, spoločnosti Auto Games, čím by sa výrazne ušetrilo na povinných odvodoch.

Odsúdený Jiří Klanica je zároveň svedkom v prípade Auto Games, ktorý sa v súčasnosti vyšetruje. Z dokumentov vyplýva, že vyšetrovateľom prípadu sa vlani na jeseň pri výsluchu priznal k tomu, čo pred rokmi na súde poprel, že skutočne pre spoločnosť Auto Games pral peniaze a mohol si ponechať 10 percent z celkovej sumy.

Majiteľ spoločnosti Auto Games Pavel Buráň v písomnom vyhlásení pre Seznam Zprávy poprel, že by jeho firma podvádzala s miliónmi z verejnoprospešných fondov. Poukázal na to, že v trestnom spise sa nenachádza žiadny dôkaz o tom, že mu boli peniaze vrátené – žiadne svedecké výpovede, odposluchy alebo niečo podobné.

To, že polícia otvorila tento prípad po viac ako 10 rokoch, pripisuje Buráň ostrému sporu s bývalou partnerkou, s ktorou sa rozišiel v zlom. Podľa majiteľa hazardnej spoločnosti je odsúdený Jiří Klanica nedôveryhodný, pretože je to „osoba s kriminálnou minulosťou“.

Odvody z hazardných hier vo verejný prospech

Od 90. rokov minulého storočia až do roku 2012 lotériové spoločnosti neplatili dane, ale museli povinne odvádzať časť svojich výnosov (šesť až dvadsať percent) na takzvané verejnoprospešné účely. Celkovo išlo o stovky miliónov ročne. Mohli si však vybrať, ktorú inštitúciu, šport alebo charitatívny projekt podporia – a nikto nekontroloval, čo sa s peniazmi stane. V rokoch 2009 až 2011 novinári uverejnili sériu článkov, v ktorých opisovali, ako milióny prúdili do nepriehľadných neziskových organizácií, ktoré verejne neoznamovali žiadnu činnosť a nebolo ani jasné, kto za nimi stojí. Navonok tvrdili, že peniaze z hazardných hier používajú na podporu športu, migrantov, nejasné kultúrne a sociálne ciele atď. Až v roku 2011 podalo ministerstvo financií v niektorých prípadoch trestné oznámenie. Prípady opísané v tomto článku zrejme vyplynuli z tohto policajného vyšetrovania.

58 miliónov pre fiktívne združenie

Podobný prípad ako v prípade Klanica, ale s oveľa väčšou škodou, riešili policajti v Brne v roku 2016, vyplýva zo zistení portálu Seznam Zprávy.

Desať obžalovaných tam dostalo tresty od päť do osem a pol roka väzenia za založenie občianskych združení v mene neexistujúcich ľudí, ktorí predstierali, že propagujú pamiatky svetového dedičstva UNESCO, pomáhajú Rómom, podporujú ázijskú menšinu v Českej republike alebo udržiavajú cyklotrasy.

Z dvoch hazardných spoločností táto skupina vytiahla na verejnoprospešné účely spolu 58 miliónov. Fiktívne občianske združenia napríklad posielali peniaze na účty spoločností registrovaných v Hongkongu a obžalovaní ich potom vyberali v hotovosti.

Tieto prostriedky mohli nepochybne (ak by boli použité v súlade so zákonom) uľahčiť realizáciu projektov v sociálnej alebo zdravotnej oblasti,“ napísala v rozsudku predsedníčka Krajského súdu v Brne Jaroslava Bartošová.

Aj v tomto prípade polícia spočiatku pracovala s verziou, že mohlo ísť o plánovaný tok peňazí späť do lotériových spoločností. Nič z toho sa však počas vyšetrovania ani na súde nepotvrdilo.

ZDROJ: peakpx.com

Brána k veľkým peniazom

Hlavnou postavou ďalšieho prípadu, odsúdeného v roku 2017, je mladoboleslavský podnikateľ Karel Švec a jeho občianske združenie Brána-Kapura.

Už okolo roku 2010 si toto združenie všimli novinári, ktorí mapovali podozrivé toky peňazí z hazardných hier do združení, ktoré sa označovali za charitatívne. Brána-Kapura získala od rôznych lotériových spoločností desiatky miliónov, čo je takmer najviac zo všetkých združení, ktoré takto prispeli. Podľa jej stanov mala pomáhať pri integrácii cudzincov. Napríklad celých 30 miliónov sa malo použiť na publikáciu so základnými radami pre prisťahovalcov v ruštine a češtine.

Predseda združenia Švec na súde vypovedal (ako vyplýva z rozsudku, ktorý prečítal Seznam Zprávy), že fungoval ako biely kôň – ako osoba, ktorej hazardná spoločnosť posiela povinné odvody na charitu a on peniaze vyberá a odnáša priamo do sídla lotériových spoločností.

ZDROJ: peakpx.com

Jiří Švec si pamätal aj niektoré mená, ktorým odovzdal peniaze, alebo ako títo ľudia vyzerali. Alebo opísal, že raz niesol tri milióny do kancelárií manažérov hazardných hier s priateľom boxerom, pretože sa bál, že by ho mohol niekto cestou okradnúť.

Na súde však svoje výpovede menil a zamotával sa do nich. Zástupcovia hazardných spoločností rozhodne popreli, že by od neho brali peniaze.

Sudkyňa Krajského súdu v Prahe Naděžda Bittnerová vo svojom rozsudku naznačila, že do prípadu mohli byť zapojení ľudia z hazardného biznisu, pretože si museli byť vedomí, že nebola vydaná publikácia pre migrantov v hodnote 30 miliónov Kč.

Nemožno vylúčiť, že na konaní obžalovaného a ďalších osôb s cieľom vylákať finančné prostriedky sa podieľali aj osoby s väzbami na lotériové spoločnosti…,“ uzavrel sudca Bittner.

Zároveň však poznamenala, že možnými spolupáchateľmi neboli manažéri spoločností prevádzkujúcich hazardné hry, ktorí vystupovali pred súdom ako svedkovia. A že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by sa peniaze lotériovým spoločnostiam vrátili.