Promotion k animovanému televíznemu seriálu Arcane z koprodukcie spoločností Netflix a Riot Games tentokrát pokračovala v Dubaji. Fascinujúce vizuálne divadlo, ktoré namiesto plátna použilo najslávnejší dubajský mrakodrap a najvyššiu budovu sveta Burj Khalifa, predstavilo televíznu verziu hry League of Legends.

Seriál Arcane od Netflixu štartuje už zajtra 6. novembra! Viac informácií o seriáli Arcane nájdete v tomto článku.

ZDROJ: youtube.com

O mrakodrape Burj Khalifa

Uvedenie budovy Burj Khalifa do života si vyžadovalo kombináciu vizionárskych ideálov a solídnej vedy. V priebehu projektu sa nazhromaždilo množstvo faktov, čísel a štatistík, ktoré v súvislosti s touto stavbou vzbudzujú ozajstný rešpekt.

Svetové rekordy

S výškou viac ako 828 metrov a viac ako 160 poschodiami je Burj Khalifa držiteľom nasledujúcich rekordov:

  • Najvyššia budova na svete
  • Najvyššia voľne stojaca stavba na svete
  • Najvyšší počet poschodí na svete
  • Najvyššie obývané poschodie na svete
  • Najvyššia vonkajšia vyhliadková plošina na svete
  • Výťah s najdlhšou jazdnou vzdialenosťou na svete
  • Najvyšší servisný výťah na svete
ZDROJ: pexels.com

Najvyšší zo supervysokých

Burj Khalifa je nielen najvyššou budovou sveta, ale prekonala aj ďalšie dva pôsobivé rekordy: najvyššiu stavbu, ktorú predtým držal stožiar KVLY-TV v Blancharde v Severnej Dakote, a najvyššiu voľne stojacu stavbu, ktorú predtým držala torontská veža CN Tower. Rada pre vysoké budovy a mestské prostredie (Council on Tall Buildings and Urban Habitat, CTBUH) so sídlom v Chicagu stanovila 3 kritériá na určenie toho, čo robí vysokú budovu vysokou. Burj Khalifa s prehľadom vyhráva vo všetkých troch kategóriách.

Výška k architektonickému vrcholu

Výška sa meria od úrovne najnižšieho významného otvoreného vstupu pre chodcov po architektonický vrchol budovy. Patria sem veže, ale nezahŕňajú sa antény, označenia, stožiare alebo iné funkčno-technické zariadenia. Toto meranie je najpoužívanejšie a používa sa na určenie rebríčka najvyšších budov sveta, ktorý zostavuje Rada pre výškové budovy a mestské biotopy.

Najvyššie obývané poschodie

Výška sa meria od úrovne najnižšieho, významného, otvoreného vstupu pre chodcov po najvyššie trvalo obývané podlažie v budove. Nezapočítavajú sa priestory na údržbu.

Výška po hrot

Výška sa meria od úrovne najnižšieho, významného, otvoreného vstupu pre chodcov po najvyšší bod budovy bez ohľadu na materiál alebo funkciu najvyššieho prvku. Patria sem antény, stožiare, označenia a iné funkčno-technické zariadenia.