Úrad pre hazardné hry v Macau zrušil ďalšiu verejnú konzultáciu kvôli tajfúnu. Snaha Macaa zistiť, aký je postoj verejnosti k hernému priemyslu v regióne, však komplikuje okrem tajfúnu aj ďalšia vlna koronavírusu, ktorá opätovne zasiahla región.

Šiestim prevádzkovateľom komerčných kasín v Macau vypršia licencie v júni budúceho roka. Úrad pre inšpekciu a koordináciu hazardných hier (DICJ) prišiel so zámerom radiť sa s obyvateľmi o tom, aké nové podmienky regulácie by sa mali zaviesť pre herný priemysel v rámci budúceho regulačného režimu.

DICJ začiatkom tohto roka oznámil štyri stretnutia s občanmi, na ktorých sa bude diskutovať o možných prevádzkových podmienkach, ktoré budú musieť komerčné kasína podľa nových podmienok dodržiavať. COVID-19 zrušil prvé dve, ktoré boli naplánované na 29. septembra a 9. októbra.

ZDROJ: South China Morning Post

Tajfún s menom Kompasu, ktorý zasiahol neďaleký Hongkong a ďalšie časti delty Perlovej rieky, teraz spôsobil, že DICJ zrušil konzultácie, ktoré bolo naplánované na 13. októbra. Pred ukončením 45-dňovej lehoty na preskúmanie názoru obyvateľov regiónu, ktorá sa má skončiť 29. októbra, zostávalo naplánovať len jednu verejnú konzultáciu. DICJ po zrušení verejného stretnutia uviedol, že zvažuje pridanie ďalších verejných vypočutí.

Keďže do ukončenia platnosti povolení na prevádzkovanie hazardných hier v Macau zostáva už len osem mesiacov, čoraz častejšie sa objavujú názory, že čínska osobitná administratívna oblasť (OAO) využije dostupné jednorazové predĺženie platnosti licencií, ktoré jej umožňuje zákon o hazardných hrách z roku 2001.

ZDROJ: pixabay.com

Verím, že v najbližších 60 dňoch – plus-mínus – by sme sa mali dozvedieť niečo o predĺžení,“ prezradil minulý mesiac generálny riaditeľ spoločnosti MGM Resorts Bill Hornbuckle počas fóra JP Morgan Gaming, Lodging, Restaurant, and Leisure Management Access Forum v Las Vegas.

„Všetci sa len snažíme nájsť si cestu, ako to vyriešiť,“ pokračoval šéf MGM. „Nemáme oficiálne stanovisko, ale veríme, že licencie sa predĺžia. To však ukáže čas.“ S podobnými pocitmi sa nedávno stotožnili aj vedúci pracovníci spoločností Wynn Macau a SJM Resorts.

„Spoločnosť sleduje vývoj v súvislosti s procesom obnovenia alebo predĺženia koncesie vládou Macaa a v súčasnosti verí, že jej koncesia bude obnovená alebo predĺžená aj po 26. júni 2022,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti Wynn.

ZDROJ: nbcnews.com

Revízia príjmov

Pokiaľ ide o zvyšok roka 2021, analytici monitorujúci Macao svoje očakávania ďalej preceňujú. Vzhľadom na to, že hraničné obmedzenia súvisiace so smernicou COVID-19 môžu pretrvávať až do polovice budúceho roka, spoločnosť Sanford C. Bernstein znížila celoročné prognózy hazardných hier na rok 2021.

Spoločnosť Bernstein upravila svoj výhľad hrubých príjmov z hazardných hier (GGR) na rok 2021 z približne polovice úrovne roku 2019 na iba 31%. Zníženie je dôsledkom zistenia nových lokálnych prípadov COVID-19 v Macau a záväzku regiónu pokračovať v prístupe nulovej politiky COVID-19, kým nebude plne zaočkovaných aspoň 80 percent obyvateľov v oblasti Macau.

ZDROJ: pixabay.com

GGR v roku 2019 predstavoval približne 36,5 miliardy USD, čo znamená, že spoločnosť Bernstein sa domnieva, že príjmy z kasín v roku 2021 budú predstavovať približne 11,3 miliardy USD. Počas deviatich mesiacov získalo šesť kasín v Macau spolu 8,46 miliardy USD.

„Septembrový GGR Macaa sa oproti septembru 2019 znížil o 73% a október bude horší v dôsledku nedávneho vypuknutia COVID v Macau,“ zdôvodňuje sa v poznámke spoločnosti Bernstein.

Spoločnosť Bernstein očakáva, že GGR v roku 2022 dosiahne 59 percent výnosov kasína v Macau v roku 2019, teda približne 21,5 miliardy USD.