Spoločnosť Casumo Group oznámila ukončenie poskytovania svojich služieb v Holandsku. Reaguje tak na nedávnu zmenu politiky holandského Úradu pre hazardné hry Kansspelautoriteit (KSA). Casumo je nateraz posledným online operátorom, ktorý po otvorení trhu v Holandsku prestal poskytovať svoje služby zákazníkom, a pridal sa tak k spoločnostiam ako Entain, Betsson, Kindred, LeoVegas a 888.

Začiatkom tohto roka KSA oznámil, že dostal 28 žiadostí od prevádzkovateľov, ktorí mali záujem ponúkať hazardné hry na novoregulovanom trhu. Žiadosť o takúto licenciu je spojená s poplatkom vo výške 48 000 EUR (58 000 USD). Nie je pritom zaručené, že žiadosť prevádzkovateľa bude zo strany KSA posúdená kladne. Podmienky na udelenie licencie skúma KSA prísne a licencie na online kasíno dostane len zopár spoločností. Prevádzkovatelia budú posudzovaní na základe mnohých faktorov, okrem iného aj na základe vlastných opatrení na elimináciu nebezpečných foriem hazardných hier, spôsobu prevencie závislosti od hazardných hier a dodržiavanie princípu primeraného a zodpovedného hrania pre zákazníkov.

Od 1. októbra 2021 môže na novom regulovanom trhu online hazardných hier v Holandsku legálne pôsobiť len 10 spoločností. Od tohto dátumu už Casumo Group nebude holandským hráčom k dispozícii. Za akúkoľvek nelegálnu ponuku hier totiž hrozí vysoká pokuta, ktorú KSA už uplatnila napríklad voči maltskému prevádzkovateľovi Tipico, a to za nezákonné poskytovanie webových stránok s online hrami.

ZDROJ: pixabay.com

René Jansen, predseda predstavenstva KSA, povedal: „Zámerom zákona je presmerovať hráčov od nelegálnych poskytovateľov k legálne spoľahlivým poskytovateľom.“

Keďže cieľom skupiny Casumo je ďalej rozširovať svoju značku na lokálne regulovaných európskych trhoch, rozhodnutie o prerušení prístupu prichádza po deklarovanom záujme skupiny striktne dodržiavať novú holandskú legislatívu. To môže súvisieť aj s ohlasovaným záujmom Casumo Group o získanie národnej licencie a následný vstup na regulovaný holandský trh v roku 2022.

Oznámenie spoločnosti Casumo o ukončení poskytovania služieb holandským zákazníkom nasledovalo po viacerých podobných krokoch popredných online prevádzkovateľov v čase, keď v Holandsku začína fungovať nová regulácia pre online hazard. Ukončenie služieb formálne oznámili aj spoločnosti Entain, Betsson, LeoVegas, Kindred a 888, a to verejnou deklaráciou záväzku, že nebudú prijímať holandských zákazníkov.

ZDROJ: shutterstock.com

Spoločnosť Kindred uviedla, že tento krok ju bude stáť 12 miliónov libier zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za mesiac. Vo svojom stanovisku uviedla, že sa domnieva, že by mala mať naďalej povolené prijímať aj holandských zákazníkov, ak sa na nich marketingovo nezameria a nebude vykonávať ich aktívnu akvizíciu. Z dôvodu právnej obozretnosti však zatiaľ všetkých holandských zákazníkov zablokuje, kým od holandských úradov neobdrží definitívny právny výklad k novej regulácii.