Holandský regulačný orgán Kansspelautoriteit (KSA) udelil spoločnosti Tipico pokutu za nelegálne hazardné hry. Tvrdí, že prevádzkovateľ ponúkal hazardné produkty občanom Holandska bez predchádzajúceho povolenia.

Krajina v priebehu rokov udelila niekoľko pokút etablovaným značkám v oblasti hazardu, ktoré sú však v Holandsku považované kvôli absencii povolenia za nelegálne. Išlo o značky ako Royal Panda, Leo Vegas, The Stars Group a 1xBet. Stret s holandským regulátorom majú za sebou aj spoločnosti Unibet a Betfair.

Pokuta za „nelegálny hazard“

Spoločnosť Tipico dostala pokutu 530 000 EUR (621 000 USD) len niekoľko dní pred nadobudnutím účinnosti novej legislatívy v odvetví hazardných hier. Podľa KSA, ktorá začala vyšetrovanie v januári 2020, boli online služby spoločnosti Tipico naďalej prístupné občanom na území Holandska a v registračnom formulári prevádzkovateľa figurovalo Holandsko ako oficiálne miesto, odkiaľ je možné si otvoriť účet a využívať služby online stávkovania.

ZDROJ: winsider.sk

Regulačný orgán vysvetlil, že Tipico neinformovalo holandských hráčov o tom, že hranie hazardných hier z Holandska u prevádzkovateľov bez holandskej licencie bude považované za nezákonné, pričom vo svojich obchodných zmluvných podmienkach navyše uvádzalo, že stránka spoločnosti Tipico je dostupná len v krajinách, kde miestna regulácia povoľuje online hazardné hry. Vyšetrovatelia KSA v pozícii mysteryshopperov vykonali registrácie a vklady na účty na platforme Tipica bez akýchkoľvek problémov, keďže Tipico ponúkalo menu portálu aj v holandštine, čo mimoriadne uľahčovalo proces získavania holandských klientov. Regulačný orgán tiež tvrdí, že v priebehu niekoľkých mesiacov roku 2020 bolo spracovaných približne 5 000 transakcií s IP adresou holandských hráčov. Podľa KSA Tipico nevykonal ani náležitú starostlivosť, pokiaľ ide o vek zákazníka.

ZDROJ: pixabay.com

Tipico popiera všetky pochybenia

Spoločnosť Tipico poprela všetky vytýkané pochybenia a ešte v januári tohto roka sa bránila tým, že jej ponuka v žiadnom prípade nebola zameraná na holandských hráčov. Prevádzkovateľ tiež odmietol tvrdenia regulátora, že neoveroval vek zákazníka. Tipico v súvislosti s postupom holandského regulátora KSA hovorí o cielenom a účelovom postupe. Predstavitelia KSA však zopakovali, že ich vyšetrovanie sa za účelom ochrany bezpečnosti a práv spotrebiteľov zameralo výlučne na spoločnosti, ktoré preukázateľne v uvedenom čase sprístupňovali svoje produkty holandským občanom.

V Holandsku v súčasnosti narastá politický tlak, aby sa prestali tolerovať „nelegálni prevádzkovatelia“. Minister právnej ochrany Sander Dekker trval na tom, že krajina a regulačné orgány by mali zaujať oveľa tvrdší postoj k tomu, čo holandské zákony označujú za nepoctivých prevádzkovateľov, a v prípade zistenia viny udeľovať pokuty vo výške 4 % ich obratu. KSA udeľovala začiatkom januára tohto roka viacero pokút, pričom dvom prevádzkovateľom udelila pokuty v sume 700 000 USD.