U2 vydali nový singel a videoklip „Atomic City“ vo štvrtok neskoro večer. Deň pred začiatkom prvého pobytu írskej skupiny v Las Vegas „U2:UV Achtung Baby“.

Pieseň a videoklip, prvý od roku 1997, je milostným listom mestu Las Vegas, ktorý sa natáčal na preplnenej Fremont Street a v prázdnej sále haly Sphere.

„Toto je nová pieseň napísaná o vás,“ vysvetlil spevák Bono VIP návštevníkom, ktorí sa 17. septembra v skorých ranných hodinách zhromaždili na Fremont Street Experience, aby sledovali natáčanie klipu.

Vo videu je vidieť, ako U2 prichádza na natáčanie na korbe nákladného auta s plošinou, ktorý v roku 1975 predviedli Rolling Stones na newyorskej Piatej avenue.

U2 túto pieseň nazvali poctou Blondie, Giorgiovi Moroderovi, skupine Clash, punku 70. rokov a mestu Las Vegas. Prvých niekoľko tónov refrénu piesne sa skutočne nápadne podobá hitu „Call Me“ od Blondie z roku 1980.

Skladba „Atomic City“, ktorá by mala byť otváracím setom, oslavuje históriu Las Vegas („Sinatra sa hojdá, zbor spieva“) a zároveň si uťahuje z niektorých jeho populárnejších (a zastaralejších) stereotypov, ako je napríklad scéna, ktorú poskytuje has-beens („Come all you stars falling out of the sky“) a jeho popularita medzi mimozemšťanmi („All UFOs come on your way home“).

Las Vegas bolo označované ako atómové mesto 50. a začiatkom 60. rokov, keď bolo vo vzduchu nad nevadským testovacím strediskom odpálených 100 atómových bômb.

Vo videu sa výrazne objavuje zakladajúci bubeník Larry Mullen, Jr., ktorý vynecháva koncerty v hale Sphere, pretože sa naďalej zotavuje z operácie dlhodobých problémov s krkom a lakťom.

Tento týždeň vyšlo najavo, že Mullen hrá na bicie aj v novej skladbe, ktorá sa nahrávala v Sound City v Los Angeles, kde ju produkoval Jacknife Lee a dlhoročný spolupracovník U2 Steve Lillywhite.

Na pódiu Mullena nahradí Bram van den Berg, prakticky neznámy bubeník z Holandska.

Umiestnenie videa o histórii Las Vegas v hoteli Plaza bolo vhodné na viacerých úrovniach, keďže kasíno sa nachádza na mieste prvej železničnej zastávky v Las Vegas – tej, ktorá stála za zrodom mesta v roku 1905. (Hoci pôvodné depo bolo v roku 1970 zbúrané, aby sa uvoľnilo miesto pre Plaza, za hotelom s kasínom stále vedú vlakové koľaje, ktoré sa teraz používajú výlučne na nákladnú dopravu.)

Do tohto prostredia sa vrátila aj skupina U2, ktorej videoklip k piesni „I Still Haven’t Found What I’m Looking For“ z roku 1987 sa natáčal na predstaničnej Fremont Street. V klipe U2 šaškovali, pričom imitovali Elvisa a prekvapovali turistov, ktorí nečakali, že narazia na najslávnejšiu hudobnú skupinu na svete v tom čase.