Malta, ktorá sa snaží naprávať svoj imidž v hernom priemysle sa musí vyrovnať s novým problémom. Stávková spoločnosť Bet90 Sports registrovaná v krajine a licencovaná Maltským úradom pre hazardné hry (MGA) je aktuálne stredobodom neželanej pozornosti.

Spoločnosť Bet90 Sports sa dostala do hľadáčika po tom, čo vyšlo najavo, že spustila svoju činnosť na základe kapitálu presahujúceho 235 miliónov dolárov, pričom finančné prostriedky tvoriace tento kapitál pochádzajú z rozsiahleho celoeurópskeho podvodu.

Bet90 Sports získava nechcenú pozornosť

Podľa denníka The Shift, ktorý sa odvoláva na informácie z whistleblowerskej webovej stránky Fintelegram.com, má Bet90 Sports špinavú históriu, ktorá by teraz mohla otriasť jej základmi. Mohla by tiež spôsobiť, že stratí niektorých svojich herných partnerov vrátane spoločností NetEnt, Microgaming a Evolution Gaming, ak títo rozhodnú, že nechcú byť spájaní so spoločnosťou s temnou minulosťou.

Zdroj: Playroom Sportbar BET90 Prague – choicecasino.com

Veľa otázok, málo odpovedí

Spoločnosť Bet90 je údajne spojená s Iosifom Galeom, bývalým úradníkom Maltského úradu pre lotérie a hry, subjektu, ktorý bol predchodcom MGA. Je tiež spojený s Johnom Dallim, bývalým komisárom Európskej únie, ktorý odstúpil v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Galea bol v minulosti vyšetrovaný talianskymi orgánmi činnými v trestnom konaní pre svoju úlohu pri pomoci mafii Ndrangheta pri praní špinavých peňazí a bol tiež riaditeľom spoločnosti Betsolutions4u, ktorá existovala s cieľom pomôcť zločincom legalizovať kapitál a utajiť ich identitu. Galea údajne stále pôsobí ako výkonný riaditeľ niekoľkých iGamingových spoločností na Malte.

iGamingová platforma je spojená aj s Uwe Lenhoffom, ktorý zomrel za záhadných okolností vo väzení, keď čakal na súd za svoju úlohu v rozsiahlom prípade finančných podvodov, ktorý sa týkal celého európskeho kontinentu. Lenhoff sa údajne podieľal na operáciách, pri ktorých využíval spoločnosti a nelegálne call centrá v celej Európe na vylákanie viac ako 235 miliónov dolárov od nič netušiacich starších obetí. Na podvod údajne naletelo viac ako 200 000 osôb. Lenhoff údajne pomáhal pri praní výnosov z tejto trestnej činnosti.

Dávnejšie pred svojou smrťou Lenhoff spoluzakladal holdingovú spoločnosť Veltyco, ktorá mala niekoľko pobočiek. Medzi subjekty, ktoré sa mu pripisujú, patrili Option888, Xmarkets, LottoPalace a TradoVest. Spomedzi všetkých spoločností odhalených počas vyšetrovania vynikalo ešte jedno meno – Bet90 Sports Limited. Z Veltyco sa nakoniec stala verejne obchodovaná spoločnosť B90 Holdings PLC, ktorej riaditeľom bol Galea.

Spletitá sieť podvodov

Fintelegram poukazuje na to, že tým sa problémy nekončia. Nexia BT, audítorská spoločnosť, ktorá bola zrušená pre údajné pranie špinavých peňazí a falšovanie dokumentov, je tiež neoddeliteľne spojená s Bet90. Brian Tonna z tejto firmy bol zatknutý za nezákonnú činnosť a teraz je za svoje činy stíhaný. Papierové dôkazy získané v rámci vyšetrovania odhalili, že Bet90 bola financovaná prostredníctvom spoločností Winslet Enterprises a Payific, ktoré boli identifikované ako podvodné spoločnosti zaoberajúce sa praním špinavých peňazí.

Ďalšie informácie o tejto ságe a pochybných operáciách sa ešte len objavia. Bet90 ešte len získáva neželanú pozornosť. Zamestnanci Fintelegramu by však mali byť opatrní. Naposledy, keď whistleblower vypovedal o prípade spojenom s Lenhoffom, zomrel tesne predtým, ako mal vypovedať pred súdom (polícia uviedla, že jeho smrť bola dôsledkom zlyhania srdca, hoci mal len 34 rokov).

Kauzu maltskej BET90 bude sledovať aj Winsider.