Oblasť online hazardných hier v Európskej únii je prosperujúcim a neustále sa rozvíjajúcim sektorom, ktorého ročné príjmy sa v roku 2018 odhadujú na 22,2 miliardy eur a do roku 2020 sa očakáva rast o 9,2 %. Napriek tomu sa regulácia tohto druhu zábavy v členských štátoch EÚ vyznačuje bohatou škálou predpisov, ktoré si niekedy navzájom odporujú a niekedy sú vo vzájomnom rozpore. Tieto rozdiely predstavujú zložité prostredie, ktoré predstavuje výzvu pre prevádzkovateľov, spotrebiteľov aj regulačné orgány.

Tento článok sa snaží poskytnúť prehľad súčasného stavu regulácie online hazardných hier v Európe a objasniť rozdielne prístupy jednotlivých krajín. Venuje sa tiež hlavným problémom a novým trendom v tomto sektore.

Nariadenia EÚ upravujúce online kasína

Je pozoruhodné, že na úrovni EÚ neexistuje jednotný, zastrešujúci zákon o hazardných hrách; namiesto toho sú právomoci v tejto oblasti delegované na jednotlivé členské štáty. V dôsledku toho si každý členský štát zachováva autonómiu pri navrhovaní a dohľade nad službami online kasín, aj keď pod podmienkou dodržiavania základných zásad vyjadrených v Zmluve o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ), ako ich vykladá Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ).

ZDROJ:shutterstock.com

SDEÚ sformuloval niekoľko základných pravidiel, ktoré musia dodržiavať všetky členské štáty:

  • Služby súvisiace s hazardnými hrami sa podľa ZFEÚ považujú za hospodárske činnosti, a teda podliehajú jej pravidlám, pokiaľ si závažné verejné záujmy nevyžadujú obmedzenia.
  • Uplatňujú určitú mieru voľnosti pri formulovaní svojich politík a určovaní stupňa ochrany, ktorú poskytujú spotrebiteľom a spoločnosti. Tieto rozhodnutia sú ovplyvnené kultúrnymi, náboženskými a sociálnymi charakteristikami každého národa.
  • Ukladať obmedzenia alebo zákazy herných služieb v kasínach v záujme verejného poriadku, verejnej bezpečnosti, zdravia alebo ochrany spotrebiteľa, ale takéto obmedzenia musia byť primerané, nevyhnutné a vhodné na dosiahnutie stanovených legitímnych cieľov.
  • Diskriminačné alebo protekcionistické opatrenia, ktoré zvýhodňujú vnútroštátnych prevádzkovateľov alebo vytvárajú neodôvodnené prekážky voľnému pohybu služieb a obchodu, sú zakázané.
  • Zabezpečiť účinný dohľad a presadzovanie svojich vnútroštátnych predpisov o hazardných hrách, spolupracovať s ostatnými členskými štátmi a zainteresovanými stranami s cieľom zabrániť podvodom, praniu špinavých peňazí, ovplyvňovaniu výsledkov a iným nezákonným činnostiam súvisiacim s hazardnými hrami online.

Európska komisia podporuje snahy členských štátov o modernizáciu ich vnútroštátnych právnych rámcov pre online hazardné hry. Podporuje administratívnu spoluprácu medzi regulačnými orgánmi a presadzovanie prísnych ochranných opatrení pre spotrebiteľov a zraniteľné skupiny vrátane maloletých. V roku 2014 Komisia vydala odporúčanie o zásadách ochrany spotrebiteľov a hráčov služieb online hazardných hier a prevencie hrania hazardných hier neplnoletými na internete. V tomto dokumente sa uvádza niekoľko osvedčených postupov pre prevádzkovateľov online hazardných hier, ktoré zahŕňajú transparentnosť, overovanie veku, nástroje na samovylúčenie, prvky zodpovedného hrania a spravodlivé herné operácie vrátane generátorov náhodných čísel, miery výplat a mechanizmov na riešenie sťažností.

Najnovšia správa na rok 2020 zaznamenáva pokrok v posilňovaní predpisov na ochranu spotrebiteľa v oblasti online hazardných hier v členských štátoch EÚ, napriek tomu však stále pretrváva značná roztrieštenosť a nedostatky.

Prístupy k regulácii online hazardných hier v iných krajinách

Každý členský štát EÚ, ktorý sa riadi hlavnými zásadami Európskej komisie, vytvoril svoj vlastný režim regulácie online kasín. Na ilustráciu rozdielov v ich prístupoch preskúmajme jednotlivé charakteristiky niekoľkých krajín.

Česká republika:

Česká republika má vyvážený a regulovaný trh s hazardnými hrami, ktorý poskytuje domácim aj zahraničným prevádzkovateľom možnosť uspokojiť českých zákazníkov. Prevládajúci právny rámec zavedený v roku 2017 sa usiluje o podporu hospodárskej súťaže, zvýšenie daňových príjmov a posilnenie ochrany spotrebiteľov.

Prevádzkovatelia v Českej republike podliehajú týmto požiadavkám:

  • Povinné získanie základnej licencie od ministerstva financií s platnosťou až na šesť rokov. Poplatky za licenciu sa pohybujú od 1,5 milióna českých korún (približne 58 000 eur) do 50 miliónov českých korún (približne 1,9 milióna eur) v závislosti od ponúkaného typu hry. Zoznam kasín s českou licenciou, ktoré sú v databáze českého ministerstva financií, nájdete na jeho webovej stránke, keďže je plne prístupná a otvorená.
  • Platenie daní na základe ich hrubých príjmov z hazardných hier, ktoré sa pohybujú od 23 % v prípade športových stávok a lotérií po 35 % v prípade kasínových hier a pokru. Okrem toho musia prevádzkovatelia odvádzať 19 % daň z príjmu právnických osôb a 2 % príspevok na sociálne zabezpečenie.
  • Dodržiavanie celého radu technických a prevádzkových predpisov, ktoré zahŕňajú používanie certifikovaného softvéru a hardvéru, poskytovanie nástrojov na zodpovedné hranie, overovanie totožnosti a veku zákazníkov a nahlasovanie podozrivých transakcií.
  • Ponuka českých online kasín zahŕňa rôzne typy hier okrem tomboly a malých kartových turnajov. Medzi najobľúbenejšie produkty online hazardných hier v ČR patria prevažne športové stávky a poker.
ZDROJ: shutterstock.com

 Je dôležité poznamenať, že pravidlá sa vzťahujú aj na návštevníkov online kasín, ktorí sú povinní dodržiavať nasledujúce ustanovenia:

  • Na prístup k službám online hazardných hier je povinná predchádzajúca registrácia u prevádzkovateľa. Je potrebné poskytnúť osobné údaje, ako je meno, adresa, dátum narodenia a identifikačné číslo, pričom sa musia dodržiavať ustanovenia o stanovení limitov vkladov, prehier, stávok alebo dĺžky relácie.
  • Na financovanie hráčskych účtov možno použiť rôzne platobné metódy vrátane kreditných kariet, elektronických peňaženiek, bankových prevodov a poukážok. Na hotovostné transakcie sa však vzťahuje limit 5 000 Kč (približne 196 €) za deň.
  • Hráči sú posilnení zákonom o hazardných hrách a zákonom o ochrane spotrebiteľa, ktoré im priznávajú práva na prístup k histórii hrania, kontrolu zostatkov na účte, zapojenie sa do postupov podávania sťažností, využitie možností samovylúčenia a využitie mechanizmov na riešenie sporov.

Od roku 2019 vykazuje český trh s online hazardnými hrami stabilný rast a jeho ročné príjmy sa odhadujú na 8,6 miliardy Kč (približne 335 miliónov EUR). Na trhu do veľkej miery dominujú významní prevádzkovatelia, ako sú Tipsport, Fortuna, Sazka a Synot Tip. Napriek tomu sa od roku 2017 na scénu dostávajú zahraniční prevádzkovatelia vrátane Bet365, PokerStars, Unibet a William Hill.

Slovensko:

Slovensko, podobne ako Česká republika, vykonáva dohľad nad svojím trhom online hazardných hier. Právny rámec pre online hazardné hry bol zavedený v roku 2019 s hlavným cieľom liberalizovať trh, zvýšiť daňové príjmy a posilniť ochranu spotrebiteľov.

Kľúčové aspekty regulácie online hazardných hier na Slovensku pre prevádzkovateľov zahŕňajú:

  • Povinné obstarávanie licencií od Úradu pre reguláciu hazardných hier s platnosťou až na desať rokov. Poplatky za licencie sa pohybujú od 3 miliónov eur za športové stávky a lotérie po 5 miliónov eur za kasínové hry a poker.
  • Platenie daní vypočítaných z hrubých príjmov z hazardných hier vo výške 22 % pre všetky typy hier a 27% pre online hazardné hry. Prevádzkovatelia sú tiež povinní platiť daň z príjmu právnických osôb vo výške 21 %.
  • Dodržiavanie spektra technických a prevádzkových predpokladov, ktoré zahŕňajú používanie certifikovaného softvéru a hardvéru, poskytovanie nástrojov na zodpovedné hranie, overovanie totožnosti a veku zákazníkov a nahlasovanie podozrivých transakcií.
  • Prevádzkovatelia online kasín na Slovensku môžu ponúkať širokú škálu hier povolených v offline prostredí, ktoré zahŕňajú športové stávky, kasínové hry, poker, bingo a lotérie. Najobľúbenejšími produktmi online hazardných hier na Slovensku sú športové stávky a kasínové hry.

Návštevníci slovenských online kasín by mali dodržiavať nasledujúce požiadavky:

  • Na využívanie služieb online hazardných hier je povinná predchádzajúca registrácia u prevádzkovateľa. To zahŕňa predloženie osobných údajov, ako je meno, adresa, dátum narodenia a identifikačné číslo, spolu s možnosťou uložiť obmedzenia vkladov, prehier, stávok alebo dĺžky relácie.
  • Hráči majú na financovanie svojich účtov k dispozícii rôzne platobné metódy, vrátane kreditných kariet, elektronických peňaženiek, bankových prevodov a poukážok.
  • Záruky pre zákazníkov online hazardných hier sú zakotvené v zákone o hazardných hrách a občianskom zákonníku. Tieto ustanovenia poskytujú práva, ktoré zahŕňajú prístup k histórii hrania, kontrolu zostatkov na účte, podávanie sťažností, využívanie mechanizmov samovylúčenia a prístup ku kanálom riešenia sporov.

Slovenský trh s online hazardnými hrami je relatívne mladý a predtým ho monopolizovala štátna spoločnosť Tipos. Trh je pripravený na rýchlu expanziu, keďže naň vstupuje viac prevádzkovateľov a väčší počet návštevníkov prechádza z offline na online hazardné hry.

Nemecko:

V Nemecku sa nachádza komplexný a mnohostranný trh s online hazardnými hrami, ktorého regulácia spadá do právomoci 16 spolkových krajín. Súčasný právny rámec pre online hazardné hry je založený na medzištátnej dohode o hazardných hrách, ktorá bola v roku 2020 revidovaná s cieľom zaviesť jednotnú a harmonizovanú reguláciu, zvýšiť daňové príjmy a posilniť ochranu spotrebiteľov.

Prevádzkovatelia online hazardných hier v Nemecku musia dodržiavať tieto usmernenia:

  • Získanie licencie od príslušného orgánu v spolkovej krajine, v ktorej majú sídlo alebo poskytujú služby. Tieto licencie majú platnosť až päť rokov, pričom poplatky závisia od typu a rozsahu licencie a sú obmedzené na 50 000 EUR ročne.
  • Platenie daní podložených ich hrubými príjmami z hazardných hier, ktoré sa pohybujú medzi 5 % v prípade športových stávok a lotérií a 5,3 % v prípade kasínových hier a pokru. Okrem toho musia prevádzkovatelia plniť povinnosť platiť daň z príjmu právnických osôb, ktorá sa pohybuje od 15 % do 33 % v závislosti od spolkovej krajiny.
  • Dodržiavanie technických a prevádzkových požiadaviek vrátane používania certifikovaného softvéru a hardvéru, poskytovania nástrojov na zodpovedné hranie, overovania totožnosti a veku zákazníkov a nahlasovania podozrivých transakcií.
  • Prevádzkovatelia v Nemecku môžu rozšíriť repertoár hier vrátane športových stávok, kasínových hier, pokru, binga a lotérií. Tie však podliehajú osobitným obmedzeniam vrátane limitov na stávky, prehry, vklady alebo trvanie relácie, zákazov živých stávok, jackpotov a stolových hier a kvót na licencie a hracie automaty.
ZDROJ: peakpx.com

Pre zákazníkov online hazardných hier v Nemecku platia tieto pravidlá:

  • Na prístup k herným službám je povinná predbežná registrácia u prevádzkovateľa. Zákazníci sú povinní poskytnúť osobné údaje, ako je meno, adresa, dátum narodenia a identifikačné číslo, spolu s možnosťou stanoviť obmedzenia vkladov, prehier, stávok alebo dĺžky relácie.
  • Hráči môžu na financovanie svojich účtov využívať rôzne platobné metódy, ako sú kreditné karty, elektronické peňaženky, bankové prevody a poukážky.
  • Práva hráčov sú zakotvené v medzištátnej dohode o hazardných hrách a v občianskom zákonníku a poskytujú práva, ako je prístup k histórii hier, nahliadnutie do zostatkov na účte, podávanie sťažností, využívanie mechanizmov samovylúčenia a využívanie mechanizmov na riešenie sporov.

Nemecký trh online kasín patrí medzi najvýznamnejšie a najlukratívnejšie v Európe, pričom jeho ročné príjmy sa v roku 2019 odhadujú na 2,2 miliardy eur. Vyznačuje sa konkurencieschopnosťou a rozmanitosťou, keďže na ňom pôsobí množstvo prevádzkovateľov zameraných na nemeckú klientelu. Medzi popredných prevádzkovateľov patria Bet365, Bwin, Tipico a Lotto24. Napriek tomu sa tento trh nezaobišiel bez zložitostí a problémov s presadzovaním práva, vrátane neoprávnených prevádzkovateľov a porušovania platných predpisov. Nedávno zmenená a doplnená medzištátna dohoda o hazardných hrách sa snaží tieto problémy napraviť a podporiť stabilnejší a transparentnejší trh s hazardnými hrami v Nemecku.

Záver

Online hazardné hry predstavujú v EÚ mnohostrannú a dynamickú oblasť, ktorá si vyžaduje dobre kalibrovaný a synchronizovaný regulačný rámec. Príklady Českej republiky, Slovenska a Nemecka zdôrazňujú, že regulácia má tendenciu zbližovať sa na spoločných princípoch a zároveň sa prispôsobovať špecifikám jednotlivých krajín a ich občanov. Európska komisia zohráva kľúčovú úlohu pri podpore členských štátov pri modernizácii ich právnych rámcov pre online hazardné hry. Napriek tomu stále existuje priestor na zlepšenie a ďalšie zosúladenie právnych predpisov v oblasti online hazardných hier v rámci EÚ, najmä vzhľadom na nové výzvy a trendy v tejto oblasti.