RTVS spúšťa v pondelok 20. decembra nový športový okruh. Špecializovaná športová televízia prinesie fanúšikom športu atraktívny program 24 hodín denne.

Nebudú chýbať priame prenosy, dynamické športové spravodajstvo i archívne materiály či magazíny o zdravom životnom štýle. Príchodom štvrtého vysielacieho okruhu dostane ešte väčší priestor regionálny šport, pričom jednou z priorít nového kanála bude aj podpora vzdelávania a motivácie všetkých vekových kategórií k zdravému životnému štýlu. Naladiť sa na šport s RTVS je možné už od 16. decembra, pričom samotné vysielanie sa spustí o štyri dni – 20. decembra o 17:00 h.

Prvým programom bude otváracia beseda, v ktorej sa diváci oboznámia s tým, ako Šport vznikal, aké prípravy predchádzali jeho spusteniu a čo v jeho vysielaní čaká na televíznych divákov a športových priaznivcov. Od 18.10 h si budú môcť diváci pozrieť dokument o prípravách novej televízie. Od 18.45 h zase prvý priamy prenos: zápas 27. kola hokej Tipos Extraligy Michalovce – Nitra a hneď po jeho skončení v priamom prenose aj prípravné stretnutie našich hokejistov do 20 rokov v kanadskom Red Deere proti Fínsku, 6 dní pred začiatkom MS tejto vekovej kategórie.

ZDROJ: peakpx.com

Generálny riaditeľ RTVSJaroslav Rezník hovorí: „Ja ako veľký športový fanúšik sa teším, že už počas prvého roku existencie novej športovej televízie prinesieme najvýznamnejšie športové podujatia. Zároveň kľúčovým odkazom, ktorý chce RTVS cez športový okruh tlmočiť širokej verejnosti je, že pohyb a aktívny životný štýl sú základom všetkého. Zmyslom nového športového televízneho okruhu nie je len prinášať kvalitne remeselne spracované prenosy zo športových podujatí, ale najmä podnietiť všetky vekové a sociálne vrstvy a štruktúry obyvateľstva k pohybu, pretože čím viac sa človek každý deň hýbe, tým väčší predpoklad je, že bude silnejšia aj jeho imunita a zdravie. Zároveň bude mať z nového okruhu osoh aj kompletná komunita divákov RTVS, pretože bude mať každá jedna programová služba ďaleko pevnejšiu a stabilnejšiu programovú štruktúru.“

Program okruhu :ŠPORT

Športový okruh zaradí do vysielania ďalšie atraktívne športy ako tenis, motorizmus či atletika. Na rok 2022 má RTVS zazmluvnené všetky významné podujatia, pričom odvysiela viac ako 3 600 hodín priamych prenosov. Podujatia na novej televízii Šport: ZOH Peking 2022, MS v hokeji 2022, Tour de France 2022, MS vo futbale 2022. Športových fanúšikov určite potešia aj ďalšie významné športové udalosti, ako je napr. Svetový pohár v lyžovaní s Petrou Vlhovou, niekoľko cyklistických pretekov s Petrom Saganom, Svetový pohár v biatlone so sestrami Fialkovými či tenisová WTA Tour.

ZDROJ: peakpx.com

Chýbať nebudú ani futbalová Európska a Európska konferenčná liga, Liga národov i hokejová Tipos extraliga, MS do 20 rokov v hokeji a cyklistická Tour de France. Diváci sa môžu tešiť aj na športy ako futsal, hádzaná, volejbal, basketbal, plávanie, gymnastika, krasokorčuľovanie, vodné pólo a mnohé ďalšie. Súčasťou vysielania budú aj divákom dobre známe športové formáty a tváre, ale aj nové programy.

Publicistika a dokumentárna tvorba

Vďaka otvoreniu nového vysielacieho priestoru má RTVS ambíciu oživiť aj športovú dokumentárnu tvorbu a výraznejšie posilniť športovú publicistiku. V procese výroby sú nové dokumenty, v ktorých si uctíme významné postavy slovenského športu, olympijských víťazov a ďalšie výrazné športové osobnosti Slovenska. Šéf sekcie športu Matej Hajko k tomu uviedol: „Pre diváka je určite lepšie, keď šport nájde koncentrovaný na jednej programovej službe. Sledovať v televízii s dvojbodkou a nápisom „Šport“ napríklad hokejovú reprezentáciu či Petru Vlhovú, len pár dní po spustení nového okruhu, bude pocit, na ktorý sa teším. Bude to výsledok dlhoročnej práce celej sekcie športu.“