Ukrajina opätovne zaviedla 18% daň z obratu pre prevádzkovateľov online kasín.

Danylo Hetmantsev, predseda ukrajinského finančného výboru, to oznámil prostredníctvom služby okamžitých správ Telegram.

Vo svojom príspevku predseda uviedol, že to prinesie do ukrajinského rozpočtu minimálne 1,5 miliardy UAH (32,1 milióna GBP/37,1 milióna EUR/40,8 milióna USD) ročne.

18% sa vzťahuje len na obrat a nevzťahuje sa na hrubý príjem z hier (GGR). Toto je uvedené v článku 136 ods. 4 ukrajinského daňového zákonníka.

ZDROJ: peakpx.com

Jaroslav Železňak, ľudový poslanec Ukrajiny, na Telegrame uviedol, že ukrajinský parlament „vyriešil zdanenie online kasín, ktoré drzo „zabudli“ zaplatiť 18% daň z hrubého príjmu z online hier“.

Na plenárnom zasadnutí 10. augusta predseda ukrajinského zákonodarného zboru Verchovna rada Ruslan Štefančuk oznámil novelu ukrajinského daňového kódexu podľa návrhu zákona 6529.

Zvýšenie počtu sankcií

Spolu so zmenou daňového zákonníka sa návrhom zákona 6529 doplnil už aj tak rozsiahly zoznam sankcií, ktoré môže uložiť ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany.

Na pozadí ruskej vojny v krajine sa odvetvie hazardných hier stalo terčom útokov pre údajné ruské prepojenia. Začiatkom tohto roka spoločnosť Parimatch pozastavila svoju činnosť na Ukrajine po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal prezidentský dekrét č. 145/2023.

Ten uvalil sankcie na 287 spoločností – vrátane stávkových spoločností – a 120 jednotlivcov.

V júni dosiahla petícia, ktorá žiadala Zelenského, aby preskúmal rozhodnutie Ukrajiny uvaliť sankcie na spoločnosť Parimatch, 25 000 podpisov.

ZDROJ: shutterstock.com

Predchádzajúce daňové predpisy

V júli 2021 ukrajinský zákonodarný zbor schválil zákon, ktorý stanovil sadzbu dane vo výške 10% pre všetky formy hazardných hier. Schválil to Výbor pre financie, dane a colnú politiku.

V tomto čase však prevádzkovatelia stále museli platiť 18% všeobecnú sadzbu dane z príjmov právnických osôb.

Sadzbu dane napadol Výbor pre vedu a odborné riadenie. Uviedol, že zníženie dane pre držiteľov licencií je málo opodstatnené.

Nový zákon proti praniu špinavých peňazí

Minulý mesiac vstúpil na Ukrajine do platnosti nový zákon. V tomto zákone sú uvedené postupy pre spoločnosti, ktorým hrozí riziko prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.

Okrem toho by ukrajinský regulačný orgán KRAIL mohol vykonávať neplánované kontroly. Ich frekvencia by závisela od úrovne rizika, ktoré jednotlivé subjekty predstavujú z hľadiska prania špinavých peňazí a financovania terorizmu.