Získanie licencie pre online kasíno je náročná úloha a pred vydaním licencie na hazardné hry je potrebné splniť množstvo protokolov a požiadaviek. V odvetví online kasín sa za najdostupnejšiu jurisdikciu a regulačný orgán na získanie licencie považuje Curacao.

Vzhľadom na nízke vstupné prekážky, ako sú nízke licenčné poplatky a mierne monitorovanie prevádzkovateľov, je pre mnohých potenciálnych záujemcov o prevádzkovanie online kasín preferovanou cestou získanie licencie od regulátora z ostrova Curacao. Počas pandémie Covid-19 čelilo Curacao rôznym finančným problémom, v dôsledku čoho dostal regulačný orgán pomoc od holandskej vlády. Vďaka angažovanosti holandskej vlády bolo Curacao povzbudené k revízii svojich požiadaviek na udeľovanie licencií na hazardné hry a bola pripravená reforma regulácie hazardu. Nižšie uvádzame prehľad súčasných predpisov Curacaa o hazardných hrách a navrhovanej reformy.

Súčasný systém na Curacao

V porovnaní so štandardmi odvetvia sú súčasné právne predpisy o hazardných hrách na Curacao zastarané. V súčasnosti má na Curacao licenciu na iGaming viac ako 400 online kasín, ktoré zaplatili nízky licenčný poplatok a nie sú pravidelne monitorované. V súčasnom systéme majú štyri podniky „hlavné licencie“, čo zjednodušene povedané znamená, že majú právomoc udeľovať licencie na iGaming prevádzkovateľom stávok v mene vlády. Keď zvážite všetky faktory súčasného systému, ľahko si všimnete, že liberálna povaha súčasného režimu má mnoho rizík. Volanie po zmene režimu bolo nakoniec vypočuté, keď sa vláda Curacaa a Rada pre kontrolu hazardných hier Curacaa rozhodli riadiť odporúčaním holandskej vlády a vytvoriť novú radu pre hazardné hry a aktualizovať právne predpisy upravujúce podmienky prevádzkovania hazardných hier.

ZDROJ: shutterstock.com

Navrhované reformy

Navrhované reformy a zmeny plánované v rámci regulácie online hazardných hier na Curacao sa zameriavajú na kľúčové prvky, medzi ktoré patrí zavedenie opatrení proti praniu špinavých peňazí a požiadavky na zamestnávanie držiteľov licencií. Zmeny, ktoré navrhla vláda Curacaa, sú uvedené nižšie:

  • Zriadenie nového regulačného orgánu pre hazardné hry (Curacao Gaming Authority), ktorý bude dohliadať na udeľovanie licencií a prevádzku hazardných hier
  • Vydávanie licencií B2C a B2B pre prevádzkovateľov
  • Aktualizované licenčné poplatky pre prevádzkovateľov; od 400 EUR za žiadosť, 12 000 EUR ročne po schválení a 250 EUR mesačne za URL
  • Minimálne traja zamestnanci budúceho prevádzkovateľa, ktorí budú prijatí na kľúčové pozície v spoločnosti a budú mať sídlo na ostrove Curacao
  • Zvýšené monitorovanie prevádzkovateľov a kontroly proti praniu špinavých peňazí
  • Aktuálne informácie holandskej vlády a štvrťročné správy o pokroku

Podľa podmienok navrhovanej dohody medzi holandskou vládou a vládou Curacaa sa mali štvrťročne vydávať aktualizované správy o pokroku reforiem a časovom harmonograme aktualizovaného legislatívneho rámca. V aktualizácii za 4. štvrťrok 2022 sa uvádzalo, že nový návrh zákona bude podrobne vypracovaný a vysvetlený parlamentu vo februári 2023.

ZDROJ: peakpx.com

Vstupy zainteresovaných strán a upravený harmonogram

Február 2023 sa považoval za predbežný dátum, keďže termín sa mohol posunúť z dôvodu prebiehajúcej spolupráce s príslušnými zainteresovanými stranami. Začiatkom tohto roka bola zverejnená aktualizácia na 1. štvrťrok 2023 a ukázalo sa, že navrhovaný termín február 2023 bol predĺžený na koniec tohto roka. Neboli uvedené žiadne konkrétne dôvody, prečo bol termín predĺžený. Organizácia pre dočasnú prácu, orgán holandskej vlády, ktorý sa zaoberá perspektívnymi reformami nového zákona, uviedla, že “stále čaká na upravený harmonogram od ministerstva financií Curacao“.

Oficiálne konzultácie a pokrok

Stále si nie sme istí najnovšími informáciami o novom návrhu zákona a konzultáciami medzi príslušnými zainteresovanými stranami. Jediná dostupná informácia bola na konci roka 2022, v ktorej sa spomína, že prebiehajú konzultácie medzi všetkými stranami, a že by sa čoskoro malo prijať rozhodnutie. Uvádzalo sa v ňom, že „v súlade s dohodou medzi ministrom financií Curacaa a ministrom právnej ochrany Holandska sa v januári uskutočnia oficiálne konzultácie o pokroku v súvislosti s [návrhom zákona o hazardných hrách]“.

Potenciálne dôsledky a výhľad do budúcnosti

Vzhľadom na prebiehajúce konzultácie týkajúce sa nového zákona o hazardných hrách sa očakáva, že dôsledky návrhu zákona zmenia situáciu pre všetky zainteresované strany na Curacao vrátane existujúcich držiteľov licencií. Od súčasných držiteľov licencií sa očakáva, že ak budú chcieť zostať v odvetví a pokračovať v spolupráci s Curacaom, budú musieť do 18 mesiacov (približne jeden a pol roka) od prijatia nového zákona opätovne požiadať o licenciu na iGaming.

Po prijatí nového zákona o hazardných hrách a implementácii novej legislatívy sa budúcnosť online hazardných hier na Curacao bude vyvíjať a štandard bude podobný ako u iných regulačných orgánov v tomto odvetví. Očakávané výhody nového zákona poskytnú hráčom väčšiu bezpečnosť a umožnia Curacao Gaming Authority dôsledne monitorovať prevádzkovateľov stávok. Hrozba prania špinavých peňazí a iných podvodných činností v odvetví bude tiež kontrolovaná a riadená. Celkovo možno povedať, že zainteresované strany z Curacaa a tí, ktorí ho sledujú z diaľky, trpezlivo čakajú na vstup nového a vylepšeného curacaiského regulačného orgánu do odvetvia iGamingu.

ZDROJ: shutterstock.com

Porovnanie s novozélandskými predpismi o hazardných hrách

Novozélandskí hráči by mali pozorne sledovať vývoj na Curacao, pretože väčšina online kasín dostupných pre novozélandských hráčov má licenciu od regulačného orgánu Curacao. Predpisy o hazardných hrách na Novom Zélande zakazujú miestnym spoločnostiam prevádzkovať online kasína v krajine. Možnosti, ktoré majú hráči z Nového Zélandu k dispozícii, preto zahŕňajú otvorenie kasínových účtov a hranie hier v zahraničných kasínach. Medzi reformami na Curacao a v oblasti hazardných hier na Novom Zélande existujú určité podobnosti, pričom tá dôležitá sa zameriava na bezpečnosť hráčov a kontrolu možnosti podvodnej činnosti prevádzkovateľov stávok. Výrazným rozdielom je legálnosť otvárania online kasín miestnymi spoločnosťami, čo je na Curacau legálne, ale na Novom Zélande zakázané.

Perspektívny zákon o hazardných hrách a nový legislatívny rámec zmenia spôsob, akým môžete hrať v online kasínach na Novom Zélande. Umožnia lepšie monitorovanie prevádzkovateľov a ukončia podvodné činnosti. Nový návrh zákona o hazardných hrách má dôsledky aj pre novozélandských hráčov na základe súčasných zákonov o hazardných hrách. Vzhľadom na zákaz lokálnych online kasín budú novozélandskí hráči s najväčšou pravdepodobnosťou využívať online kasína, ktoré licencuje Curacao. Našťastie, s aktualizovaným zákonom o hazardných hrách Curacao budú všetci novozélandskí hráči pri hraní v týchto online kasínach viac chránení.