Po minulotýždňovom prísľube zisku zo stávok na pesničkovú súťaž Eurovízia venuje spoločnosť William Hill charitatívnej organizácii Support Ukraine celkovo 200 000 libier (229 646 eur/ 249 539 dolárov).

Stávková kancelária uviedla, že celý zisk zo stávok na Eurovíziu venuje charitatívnej organizácii so sídlom v Spojenom kráľovstve, ktorá poskytuje humanitárnu pomoc vysídleným Ukrajincom žijúcim v Spojenom kráľovstve, ako aj ich rodinám, ktoré nemôžu opustiť krajinu a hľadať bezpečie.

Finančné prostriedky budú použité na zabezpečenie základných potravín, hračiek pre deti a humanitárnej pomoci.

Švédska popová hviezda Loreen zvíťazila vo finále 13. mája so svojou piesňou „Tattoo“ a stala sa tak prvou speváčkou, ktorá vyhrala súťaž dvakrát.

Na druhom mieste sa umiestnila fínska pieseň Cha Cha Cha od Käärijä, zatiaľ čo prvú päťku vo finále doplnili Noa Kirel z Izraela, Marco Mengoni z Talianska a Alessandra Mele z Nórska.

Podujatie sa konalo v Liverpoole, pričom toto britské mesto prevzalo usporiadateľské povinnosti, keďže minuloročný víťaz, Ukrajina, nemohla zorganizovať finále kvôli prebiehajúcemu konfliktu s Ruskom v krajine. Spojené kráľovstvo skončilo v roku 2022 na druhom mieste.

Pomohlo k úspechu

„Každý, kto tento víkend podal stávku na Eurovíziu, pomohol veci bez ohľadu na to, či jeho stávkový tiket bol víťazný,“ povedal hovorca spoločnosti William Hill Lee Phelps.

„Je to už viac ako rok, čo sa miliónom Ukrajincov obrátil svet naruby, a počas víkendu, keď sa Eurovízia mala konať v Kyjeve, je to jasná pripomienka toho, že boj je stále prítomný – ale rovnako aj úsilie o pomoc a odolnosť, ktorú preukázal národ s oceľovým srdcom.“

Hovorca organizácie Support Ukraine dodal: „Sme nesmierne vďační za všetku podporu, ktorú Ukrajinci dostali od Spojeného kráľovstva a Britov, a za ich veľkolepú ponuku usporiadať Eurovíziu v mene Ukrajiny.“

„Peniaze pomôžu poskytnúť nevyhnutné veci tým, ktorí sú postihnutí na frontovej línii alebo v jej blízkosti a na deokupovaných územiach, vrátane lekárskej pomoci, ako sú lieky a veľmi potrebné vozidlá na lekársku evakuáciu.“