Charitatívna organizácia GambleAware so sídlom v Spojenom kráľovstve získala za prvý polrok 2021 dary v celkovej výške 14,6 milióna dolárov.

Spoločnosti Bet365, Entain a William Hill a Flutter prisľúbili, že do konca roka 2023 poskytnú GambleAware najmenej 137 miliónov dolárov. Peniaze budú použité na zmiernenie škôd spôsobených hazardnými hrami a pomoc stávkarom trpiacim závislosťou a/alebo inými sklonmi k nebezpečnému hraniu.

ZDROJ: peakpx.com

Charitatívna organizácia GambleAware požiadala prevádzkovateľov stávkových hier, ktorých ponuka je dostupná britským zákazníkom, aby jej poskytli aspoň 0,1 % svojho ročného hrubého výnosu z hazardných hier (GGR). Menšie spoločnosti (tie, ktorých ročný výnos nepresahuje 344 000 USD) môžu namiesto toho darovať minimálne 344 USD. A koľko lídri v oblasti hazardných hier vo Veľkej Británii skutočne darovali na charitatívne projekty?

Najštedrejším darcom je britská stávková spoločnosť Bet365, ktorá sama darovala viac ako tretinu celkovej sumy. Celkový dar prevádzkovateľa za prvých šesť mesiacov fiškálneho roka sa pohybuje okolo 5,8 milióna dolárov, čo predstavuje takmer 40% celkovej darovanej sumy za toto obdobie. Suma 5,8 milióna dolárov predstavuje výrazný medziročný nárast, keďže vlani Bet365 za rovnaké obdobie poskytla len 3,1 milióna dolárov.

ZDROJ: peakpx.com

Spoločnosť Entain je na druhom mieste v rebríčku najväčších podporovateľov kampane GambleAware. Prevádzkovateľ daroval organizácii v prvom štvrťroku tohto roka približne 2,7 milióna dolárov, ale v druhom štvrťroku už nepoukázal žiadnu sumu. Na treťom mieste je spoločnosť William Hill s darovanými 1,4 miliónmi dolárov, čím vyvrátila tvrdenia odporcov hazardných hier, že prevádzkovateľ sa stará len o lov na stávkarov.

Prispeli aj ďalšie stávkové kancelárie

Solidaritu s cieľom organizácie GambleAware zmierniť škody spôsobené hazardnými hrami prejavili aj ďalší prevádzkovatelia. Patria medzi nich Unibet, Playtech, Videoslots a Zecure Gaming, White Hat Gaming, One Click a STS.Bet. Uvedení prevádzkovatelia darovali 126 000, 71 000, 69 000, 69 000, 64 000, 31 000 a 30 000 dolárov.

ZDROJ: peakpx.com

Niektorí ďalší prevádzkovatelia, ako napríklad Star Racing a Virgin Bet, uprednostnili poskytnutie dvoch menších darov v rôznych obdobiach polovice fiškálneho roka. Star Racing poukázal GambleAware počiatočnú platbu vo výške 27 000 USD, po ktorej nasledovala väčšia platba v hodnote 36 000 USD. Spoločnosť Virgin Bet najprv poskytla 23 000 USD a potom o niečo väčšiu sumu vo výške 24 000 USD.

Financovanie projektov GambleAware za 1. polrok prevyšuje polovicu toho, čo bolo prisľúbené počas celého predchádzajúceho fiškálneho roka (26 miliónov USD). Rok 2020 bol pre podniky náročný z dôvodu zúriacej pandémie COVID-19, ale podniky sa dokázali vzniknutej situácii promptne prispôsobiť, o čom svedčia vyššie príspevky v tomto roku.