Srbská herná asociácia (SGA) každoročne vydáva výročnú správu o stave domáceho herného priemyslu za predchádzajúci rok.

Najnovší výskum prináša podrobný prehľad a informácie o domácom hernom priemysle a sleduje rast a vývoj tohto ekosystému od roku 2017. Stabilný rast pokračoval takmer vo všetkých oblastiach a toto sú niektoré z údajov, na ktoré upozorňujeme:

  • hry vyrobené v Srbsku boli v roku 2022 celosvetovo zakúpené/stiahnuté 100 miliónkrát
  • len v tomto roku je potrebných 330 nových talentov
  • 30 % zamestnancov tvoria ženy
  • polovicu všetkých vedúcich pozícií zastávajú ženy
  • 52 % vyvíja originálne duševné vlastníctvo
  • existuje 140 spoločností, štúdií a tímov
  • 15 najúspešnejších spoločností dosiahlo celkové príjmy vo výške 150 miliónov eur
  • 51 vydaných hier a až 94 je v súčasnosti vo vývoji

Správa obsahuje presnejšie údaje o príjmoch, spoločnostiach, zamestnancoch, hrách a ekosystéme. Drvivá väčšina spoločností a štúdií zarába najviac peňazí prostredníctvom priameho predaja, čo znamená, že hry sú dostatočne úspešné na to, aby zabezpečili nezávislosť štúdia, rozširovanie tímu a prácu na nových projektoch.

ZDROJ: SGA.RS

Celú správu si môžete prečítať tu

Hlavnými vývojovými centrami sú Belehrad, Novi Sad a Niš. V odvetví stále pracuje dokonca 30% žien, čo nás stavia ďaleko pred celosvetový priemer. Najžiadanejšími pozíciami sú producenti, manažéri a špecialisti na monetizáciu.

Priemerná hra vytvorená v Srbsku v roku 2022 je casual alebo akčný F2P mobilný titul s monetizáciou reklám, vytvorený približne za rok, na ktorom pracoval tím 10 ľudí, najčastejšie vytvorený v Unity.

Najväčší počet tímov zatiaľ pripravuje žiadosti o miestne a európske fondy. Väčšina respondentov aj tento rok uviedla ako najväčšie prekážky v podnikaní nedostatok možností financovania, vysoké dane a zložité byrokratické postupy.

Okrem údajov správa obsahuje aj hosťujúce články domácich a svetových odborníkov z odvetvia, zamerané na témy podnikania a rozvoja ekosystému. Podelíme sa aj o novinky týkajúce sa vývoja v oblasti vzdelávania a nových projektov, ktoré nás čakajú.