Maďarský regulačný orgán pre hazardné hry (STFHZ) uložil pokutu 30 miliónov forintov (70 000 GBP/87 000 USD/79 000 EUR) nemenovanej súkromnej osobe za organizovanie lotérie s nehnuteľnosťami.

Regulačný orgán upozornil, že takéto aktivity, pri ktorých sa v rámci lotérie rozdávajú nehnuteľnosti alebo autá, sa považujú za hazardné hry a že súkromné osoby ani podnikateľské združenia nemôžu tieto hry v žiadnom prípade legálne organizovať.

STFHZ zdôraznil, že podľa zákona je hazardnou hrou každá hra, pri ktorej hráč získava nárok na peňažnú alebo inú výhru za peňažný vklad, pričom výhra alebo prehra závisí výlučne alebo prevažne od náhody.

Úrad jasne uviedol, že kľučky – ako napríklad lístok na účasť v lotérii, ktorým je doklad o nákupe výrobku, napríklad knihy alebo trička – nie sú platnou výhovorkou na obchádzanie zákona a tieto hry sa stále budú považovať za nelicencované organizovanie lotérií.

Zdroj: Peakpx.com

Skryté hazardné hry

Znakom toho, že tieto podniky sú hazardnými hrami, je, že lotéria sa koná len vtedy, ak sa predá určitý počet výrobkov/tiketov. STFHZ uviedol, že tieto podmienky sa pri skutočných propagačných akciách nevyskytujú. Úrad tiež uviedol, že účasť notára nerobí tento druh lotérie legálnym.

„SZTFH prísne sankcionuje organizovanie takýchto lotérií a môže organizátorovi uložiť správnu pokutu vo výške 500 000 až 100 miliónov forintov,“ uviedol regulačný orgán.

„Táto činnosť môže slúžiť aj ako podklad pre trestné stíhanie, pretože každý, kto pravidelne organizuje nelegálne hazardné hry, je potrestaný až trojročným väzením za trestný čin. V prípade reklamy propagujúcej nelicencované hazardné hry môže byť zadávateľovi reklamy, poskytovateľovi reklamných služieb, vydavateľovi reklamy a osobe, ktorá v reklame vystupuje, spoločne uložená pokuta najmenej 10 miliónov forintov.“

Pri nelicencovaných hazardných hrách sa hráč zúčastňuje na vlastné riziko, úrad nemá právomoc vymáhať odovzdanie výhier a vymožiteľnosť nárokov na súde je tiež pochybná.