Súd v Korutánsku rozhodol v prvom stupni v prospech žalobcov: spoločnosť Sony porušuje rakúsky monopol na hazardné hry tým, že vo futbalovej hre FIFA ponúka lootboxy.

Žaloba je namierená proti spoločnosti Sony Interactive a prekvapujúco nie proti výrobcovi hry FIFA, spoločnosti Electronic Arts. Ako bolo vysvetlené, je to z dôvodu, že kúpne zmluvy boli uzatvorené so spoločnosťou Sony Interactive – t. j. v obchode PlayStation Store.

Zúčastnený finančník súdneho sporu hovorí o prelomovom „senzačnom rozsudku“: 26. februára okresný súd v Hermagore klasifikoval kontroverzné loot boxy ako „nelegálny hazard“ a nariadil spoločnosti Sony Interactive Entertainment Network Europe Limited vrátiť platby vo výške 338,26 EUR. Balíčky FIFA Ultimate Team majú byť klasifikované ako „hazardné hry podliehajúce licencii“.

ZDROJ: wallpapercave.com

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný – výrobca PlayStation sa preto môže odvolať

Podľa súdu bol obsahový výsledok zakúpených balíčkov FIFA závislý od náhody, a preto predstavoval „peňažný prospech v zmysle rakúskeho zákona o hazardných hrách“ – a to preto, že s digitálnymi futbalovými hviezdami sa obchodovalo na sekundárnom trhu, a tak bolo možné dosiahnuť zisk. Keďže spoločnosť Sony Interactive nemala licenciu na hazardné hry, zmluvy uzavreté medzi ňou a žalobcom boli neplatné.

Richard Eibl, výkonný riaditeľ spoločnosti Padronus, ktorá sa zaoberá financovaním súdnych sporov: „Rozsudok je bubnom pre celé odvetvie videohier. Ani v Rakúsku, ani v Nemecku doteraz neexistovala judikatúra k otázke legálnosti lootboxov a možnosti vymáhania uskutočnených platieb. Konečný výsledok sa samozrejme ešte len ukáže, keďže prípad bude pravdepodobne prechádzať súdnou cestou, ale spoločnosť Sony a niekoľko ďalších herných spoločností by sa odteraz mali začať obliekať do teplých šiat.

Podľa zákona stačí na subsumpciu pod hazardné hry, ak sa kupuje niečo, čo závisí jednak od náhody a jednak má ekonomickú protihodnotu, hovorí Eibl: „Súd rozhodol v náš prospech a hodnoverne vysvetlil, prečo je to tak v prípade balíčkov FIFA. Pokiaľ ide o inscenáciu, spoločnosť Sony sa v procese nákupu lootboxov tiež výrazne orientuje na konvenčné hazardné hry. Na spustenie výdaja dopamínu u prevažne mužskej mládeže sa používajú audiovizuálne lákavé prvky, ako napríklad efekty ohňostroja. Až na základe rozhovorov s našimi klientmi sme si uvedomili, aké enormne návykové sú balíčky FIFA a aké patologické je niekedy nákupné správanie hráčov.

ZDROJ: wallpapercave.com

Michael Linhard z advokátskej kancelárie Salburg Rechtsanwalts GmbH vo Viedni: „Rozsudok ukazuje cestu, ako sa zaoberať looxboxmi, a dokazuje, že videohry nie sú právnym vákuom.“

Podľa spoločnosti sa na Padronus doteraz obrátil štvorciferný počet používateľov hry FIFA: V priemere sa pohľadávky pohybujú okolo 800 eur – v jednom obzvlášť extrémnom prípade ide dokonca o 85 000 eur.

Prípad 17-ročného chlapca z Korutánska (pozri nižšie) je len jednou z celkovo piatich žalôb, ktoré viedenská advokátska kancelária Salburg podala proti spoločnosti Sony Interactive a výrobcovi hry FIFA Electronic Arts. Informuje o tom portál heute.at.

Obvinenie vo všetkých prípadoch: Podľa právnika Sebastiana Furtmüllera ide o porušenie monopolu na hazardné hry v Rakúsku – mechanizmus pripomína hracie automaty. Jeho 26-ročný klient prehral približne 11 000 EUR s niekoľkými titulmi FIFA pomocou tzv. loot boxov.

Súdne konanie už bolo ukončené – teraz strany čakajú na písomný rozsudok. Furtmüller je „opatrne optimistický“, pretože ide o novú právnu oblasť. Ak súd rozhodne v prospech spoločností Sony a EA, advokátska kancelária sa odvolá a v prípade potreby postúpi prípad na Najvyšší súd.

Právnici zo Salburgu pre portál GamesWirtschaft uviedli, že v prípade úspechu vo veci očakávajú skutočnú „lavínu žalôb proti všetkým možným poskytovateľom lootboxov„.

ZDROJ: wallpapercave.com

Lootboxy v hre FIFA: Rakúšan žaluje spoločnosť Sony

Viedenská advokátska kancelária Salburg očakáva rozsudok v prípade proti spoločnosti Sony Interactive do konca tohto roka. Vyplýva to z odpovede na dotaz portálu GamesWirtschaft. Na často diskutovanú otázku, prečo žaloba smeruje proti výrobcovi konzoly a nie – ako by sa dalo predpokladať – proti výrobcovi hry FIFA Electronic Arts, existuje jednoduché vysvetlenie: Pretože kúpne zmluvy v obchode PlayStation Store boli uzatvorené so spoločnosťou Sony.

Podľa advokátskej kancelárie je hlavným cieľom žaloby získať späť peniaze klienta. V prípade úspechu však nemožno vylúčiť, že sa spustí „lavína žalôb proti všetkým možným poskytovateľom Lootboxov“, prinajmenšom v Rakúsku.

Výrobca hry FIFA, spoločnosť Electronic Arts, sa zasa už roky bráni kritike, že Lootboxy sú pay2win alebo hazardné mechanizmy: Skôr ide o „zručnosti, schopnosti a skúsenosti“.

Už v auguste 2020 verejnoprávna televízia ORF informovala o tom, že vtedy 17-ročný učeň z korutánskej obce Weißbriach sa pustil do japonskej spoločnosti Sony, ktorá vyrába PlayStation. Podľa správy ORF sa v pondelok začal na Okresnom súde v Hermagore občianskoprávny proces.

ZDROJ: shutterstock.com

Klient právnika Ulricha Salburga údajne „prehral“ 400 eur na konzole – konkrétne kúpou bodov FIFA vo futbalovej hre FIFA od spoločnosti Electronic Arts. Pomocou nich sa dajú odomknúť náhodne generované futbalové hviezdy – tí, ktorí dokážu postaviť Benzemu do stredu poľa alebo Neuera do brány, majú v online zápasoch nevyhnutne výhodu, ktorá rozhoduje o zápase.

Aktivisti na ochranu mládeže a spotrebiteľov považujú takéto loot boxy za mechaniku podobnú hazardu s návykovým potenciálom, čo už viedlo k regulácii a dokonca k zákazom v niektorých krajinách EÚ.

Práve tu sa objavuje táto sťažnosť: Viedenský právnik Ulrich Salburg podáva žalobu za porušenie štátneho monopolu na hazardné hry v Rakúsku. Okrem toho ide o úžeru, pretože sa zneužíva obmedzená sloboda výberu zákazníkov.

V tejto súvislosti zostáva otvorenou otázkou, prečo je žalovaný práve výrobca konzoly Sony, keďže poskytuje „len“ platformu, a nie výrobca hry FIFA Electronic Arts. Podľa ORF spoločnosť Sony už v auguste 2020 trvala na tom, aby sa prípad prejednával v hlavnom meste Viedeň alebo v európskej centrále v Londýne – žiadosti však nebolo vyhovené. Spoločnosť Sony Interactive Entertainment GmbH so sídlom v Neu-Isenburgu neďaleko Frankfurtu je zodpovedná za distribúciu konzol PlayStation v nemecky hovoriacich krajinách.

Hoci sa súdny proces teraz koná v malej obci so 7 000 obyvateľmi v Korutánsku, mohol by mať ďalekosiahle dôsledky pre distribúciu počítačových hier v Rakúsku a mimo neho. Okrem Electronic Arts sa totiž na lootboxy a porovnateľné obchodné modely spoliehajú aj ďalší výrobcovia hier.

FIFA 23, ktorá vyšla 30. septembra, sa v Nemecku vydáva bez vekových obmedzení, rovnako ako jej predchodcovia.