Muž, ktorý stojí za modernou komunikáciou a internetom ako ho poznáme dnes (www), povedal, že kryptomeny sú nebezpečné, hoci uznal, že blockchain má zmysel.

Tim Berners-Lee sa minulý piatok v podcaste „Beyond The Valley“ z produkcie CNBC podelil o svoje názory na toto odvetvie a na kryptomeny. Neváhal zdôrazniť vysoko rizikový profil týchto aktív – či už pri ich posudzovaní ako investície, alebo ako súčasti širšieho finančného systému.

Kryptomeny predstavujú hazard a sú nebezpečné, ale blockchain má zmysel

Digitálne meny sú „len špekulatívne“, varoval Berners-Lee a povedal, že súčasné navyšovanie kryptoburzy pripomína to, ako investori nafukovali internetové akcie v roku 2000, keď praskla bublina dot-com a mnohým ľuďom zničila veľké objemy investovaných peňazí. Berners-Lee ďalej varoval, že táto špekulatívna povaha je nebezpečná na mnohých úrovniach.

ZDROJ: shutterstock.com

Je to v podstate to isté, ako keď si človek privyrába hazardnými hrami, vysvetlil a dodal, že by neuvažoval o tom, že by do tohto sektora investoval vlastné finančné prostriedky. Berners-Lee však neodsúdil celý sektor kryptomien a uznal, že blockchain ako účtovný systém je robustné a solídne riešenie, ktoré si zaslúži väčšiu pozornosť.

V skutočnosti by blockchainové prevody uľahčili finančnému svetu prevod peňazí, znížili náklady a zvýšili efektivitu, navrhol Bernes-Lee. Jeho skepticizmus v súvislosti s kryptomenami však nie je úplne prekvapujúci, keďže nie je jedinou významnou osobnosťou, ktorá nabáda k opatrnosti – prinajmenšom – pri prístupe ku kryptografickému sektoru.

Charlie Munger, známy kritik tohto sektora, minulý týždeň využil príležitosť a opäť označil hazardné hry za „hlúpe“ a zašiel ešte ďalej, keď ich označil za „bezcenné sračky“. Takýto vitriol je sotva ospravedlniteľný, ale zároveň odkazuje na obrovský rozkol medzi krypto jastrabmi a holubicami.

ZDROJ: shutterstock.com

Rovnako dôležité je však sledovať kryptomeny kvôli tomu, čo môžu ponúknuť, a zaoberať sa jej nebezpečenstvami priamo, namiesto toho, aby sme upadli do predpojatého spôsobu myslenia o tomto odvetví, ktorý sa nezakladá na realite.