Úrad pre reguláciu hazardných hier zaznamenal v poslednom období vo zvýšenej miere zneužívanie domén na internete pripojením odkazov propagujúcich nelegálny hazard. Preto by chcel vyzvať osoby vlastniace alebo prevádzkujúce internetové stránky k zvýšenej opatrnosti a kontrole svojich domén.

Pri tomto zneužití dochádza k pripojeniu nelegálneho obsahu k webovému sídlu, ktoré nemá dostatočné zabezpečenie, a to formou propagačného hyperlinku, ktorý sa javí ako súčasť stránky, pričom sa na podstránku propagujúcu nelegálny hazard nie je možné preklikať priamo z hlavnej stránky.

Problematický odkaz je možné nájsť napríklad zadaním kľúčových slov súvisiacich s hazardnom do internetového vyhľadávača. Samotný majiteľ stránky s vysokou pravdepodobnosťou nevie, že sa na jeho stránke nachádza takto pripojený nelegálny obsah.

ZDROJ: shutterstock.com

Pri napadnutých webových sídlach ide najčastejšie o webstránky vytvorené v starších verziách redakčného systému WordPress. Útočníci zneužívajú nedostatočné zabezpečenie a na cudzej doméne vytvoria stovky podstránok, o ktorých majiteľ domény nevie, pričom hackeri majú provízie z každého kliknutia na škodlivý odkaz a následného presmerovania na nelegálne internetové kasíno.

Preto, ak máte svoju webstránku vytvorenú v redakčnom systéme Word Press, odporúčame preveriť, či nemá pripojený škodlivý obsah, identifikovať takýto obsah, odstrániť ho a zabezpečiť webstránku proti ďalším útokom (zdroj: https://www.csirt.gov.sk/).

V dôsledku parazitovania takýchto odkazov s nelegálnym obsahom na bežných webových stránkach (môže ísť napríklad o stránku kvetinárstva, kaviarne, rôzne poskytovanie služieb verejnosti, výrobu, servis), môže dochádzať na území Slovenska k masívnemu pôsobeniu propagácie nelegálneho hazardu.

Úrad pre reguláciu hazardných hier využíva všetky zákonné možnosti ako obmedziť nelegálne poskytovanie hazardných hier prostredníctvom internetu. Úrad upozorňuje vlastníkov domén, že propagovanie hazardných hier bez udelenej licencie je podľa zákona o hazardných hrách zakázané. Úrad zároveň neodporúča zúčastňovať sa nelegálnych hazardných hier na internete, nakoľko nemá dosah na nesplnenie deklarovaných pravidiel hry, nevyplatenie výhier, prepadnutie vkladu a iné nekorektné správanie zo strany poskytovateľa a z dôvodu možnej finančnej straty zo strany hráča.

ZDROJ: Úrad pre reguláciu hazardných hier

Navyše, napadnuté stránky, ktoré zobrazujú nelegálny obsah, sú monitorované aj internetovými vyhľadávačmi a poskytovateľmi internetu, a preto ak je vaša webová stránka označená za nebezpečnú, môže sa dostať napr. na black list Googlu, čo spôsobí, že stránka nebude cez vyhľadávač nájdená alebo nebude možné ju zobraziť.

Aktuálny zoznam legálnych internetových kasín a herní (s udelenou licenciou) je zverejnený na webovom sídle úradu: https://www.urhh.sk/web/guest/legalne-webove-stranky.

Aktuálny zoznam udelených individuálnych licencií je zverejnený na webovom sídle úradu: https://www.urhh.sk/web/guest/registre_licencii_hh.