Reportlinker oznámil vydanie správy „Fantasy Sports Global Market Report 2023„.  

Globálny trh s fantasy športmi vzrástol z 25,44 miliardy USD v roku 2022 na 28,96 miliardy USD v roku 2023 pri zloženej ročnej miere rastu (CAGR) 13,9%. Rusko-ukrajinská vojna narušila šance na globálne hospodárske zotavenie z pandémie COVID-19, aspoň v krátkodobom horizonte. Vojna medzi týmito dvoma krajinami viedla k hospodárskym sankciám voči viacerým krajinám, prudkému nárastu cien komodít a narušeniu dodávateľského reťazca, čo spôsobilo infláciu v oblasti tovarov a služieb a ovplyvnilo mnohé trhy na celom svete. Očakáva sa, že trh s fantasy športami vzrastie v roku 2027 na 40,88 miliardy USD pri 9,0% ročnom raste.

Trh fantasy športov zahŕňa príjmy, ktoré subjekty získavajú prevádzkovaním zariadení elektronického športu. Trhová hodnota zahŕňa hodnotu súvisiacich tovarov predávaných poskytovateľom služieb alebo zahrnutých do ponuky služieb.

ZDROJ: pixabay.com

Zahrnuté sú len tovary a služby, s ktorými sa obchoduje medzi subjektmi alebo ktoré sa predávajú konečným spotrebiteľom.

Fantasy športy, často známe ako rotačné športy alebo roto, sú hry, ktoré umožňujú hráčom hrať virtuálnu hru alebo virtuálnu sezónnu ligu. Tieto tímy súťažia na základe štatistických výsledkov týchto hráčov v skutočných hrách.

Vo fantasy športoch hráč získava body na základe skutočných štatistík, ktoré sa prepočítavajú na fantasy body. Fanúšikovia preberajú úlohy generálneho manažéra aj správcu ihriska svojho tímu, zostavujú mužstvo prostredníctvom draftu a dohôd a zostavujú zostavy v túžbe po čo najvyšších štatistických výsledkoch.

Analytik ESPN NFL a fantasy Field Yates uvádza deväť pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať pri zostavovaní svojho fantasy futbalového tímu a ktoré zahŕňajú Todda Gurleyho z Los Angeles Rams, Aarona Rodgersa z Green Bay Packers, Bakera Mayfielda z Cleveland Browns, Saquona Barkleyho z New York Giants a ďalších.

Najväčším regiónom na trhu fantasy športov bola v roku 2022 Severná Amerika, pričom sa očakáva, že Ázia a Tichomorie budú v prognózovanom období najrýchlejšie rastúcim regiónom.

Regióny, ktoré sú zahrnuté v správe o trhu fantasy športov, sú Ázia a Tichomorie, západná Európa, východná Európa, Severná Amerika, Južná Amerika, Blízky východ a Afrika.

Hlavnými typmi fantasy športov sú futbal, baseball, basketbal, hokej, kriket a iné. Fantasy futbal je interaktívna hra, v ktorej ľudia bojujú ako generálni manažéri virtuálnych klubov proti sebe.

Fantasy baseball je hra, v ktorej účastníci slúžia ako majitelia a generálni manažéri virtuálnych baseballových tímov skutočných hráčov Major League Baseball. Fantasy basketball je hra, v ktorej hráči preberajú úlohu generálnych manažérov fantasy tímov, ktoré vytvárajú z draftovania skutočných hráčov National Basketball Association predovšetkým na základe ich basketbalových štatistík.

ZDROJ: esports.net

Fantasy hokej je hra, v ktorej hráči vytvárajú tím, ktorý súťaží s ostatnými hráčmi, ktorí robia to isté, na základe štatistík vytvorených profesionálnymi hokejistami alebo tímami, kde väčšina fantasy hokejových poolov je založená na tímoch a hráčoch hokejovej National Hockey League. Fantasy Cricket je online hra založená na stratégii, kde hráč musí vytvoriť virtuálny tím skutočných hráčov kriketu, ktorí hrajú v skutočných zápasoch po celom svete a body sa získavajú v závislosti od toho, ako títo hráči hrajú v skutočných zápasoch.

Rôzne typy použitia zahŕňajú bezplatné, platené a hybridné verzie a sú implementované na rôznych platformách, ako sú webové stránky a mobilné aplikácie. Používajú sa v individuálnych aj tímových súťažiach.

K rastu trhu s fantasy športmi prispieva rastúci počet mladých ľudí. Súčasná mládež trávi čoraz viac času na smartfónoch a následne na sociálnych sieťach a fantasy športy im poskytli možnosť spojiť sa a viesť príjemnejšie rozhovory a súťaže so svojimi rovesníkmi.

Podľa Svetovej správy o mládeži (2020) bolo na svete 1,2 miliardy mladých ľudí vo veku 15 až 24 rokov, čo predstavuje 16% svetovej populácie. Očakáva sa, že do roku 2030 sa počet mladých ľudí na svete zvýši o 7% na 1,3 miliardy. Rastúca populácia mladých ľudí tak podporuje rast trhu s fantasy športmi.

ZDROJ: Applause

Umelá inteligencia je kľúčovým trendom, ktorý získava na popularite na trhu fantasy športov, pretože môže pomôcť hráčovi sústrediť sa na dôležité rozhodnutia, ako napríklad s kým začať a ktorých hráčov vymeniť. Umelá inteligencia (AI) je schopnosť počítača alebo robota ovládaného počítačom vykonávať činnosti, ktoré si bežne vyžadujú ľudskú inteligenciu a rozlišovanie.

Hlavní hráči pôsobiaci v sektore fantasy športov sa zameriavajú na technológiu umelej inteligencie, aby znížili zložitosť obchodovania s fantasy športmi. Napríklad v septembri 2020 spoločnosti IBM a ESPN predstavili novú funkciu aplikácie fantasy futbal, ktorá využíva umelú inteligenciu IBM Watson na generovanie spravodlivých transakcií a informovanie hráčov.

Táto funkcia rozvíja snahy ESPN a IBM o využitie umelej inteligencie na zvýšenie zaujímavosti fantasy futbalu (AI).

V januári 2021 získala americká spoločnosť Bally’s Corporation, ktorá sa zaoberá hazardnými hrami, za nezverejnenú sumu spoločnosť Monkey Knife Fight (MKF). Vďaka tejto akvizícii sa spoločnosť Bally’s stala treťou spoločnosťou v USA, ktorá sa zaoberá športovým stávkovaním v segmente fantasy športov, a posúva vpred dlhodobú stratégiu rastu a diverzifikácie spoločnosti, ktorá sa chce stať prvou skutočne vertikálne integrovanou spoločnosťou v USA, ktorá sa zaoberá športovým stávkovaním a iGamingom a má obchodný model B2B2C.

Monkey Knife Fight (MKF) je webová stránka so zameraním na fantasy športy so sídlom v Severnej Amerike.

ZDROJ:peakpx.com

Krajiny, na ktoré sa vzťahuje správa o trhu fantasy športov, sú Austrália, Brazília, Čína, Francúzsko, Nemecko, India, Indonézia, Japonsko, Rusko, Južná Kórea, Spojené kráľovstvo a USA.

Trhová hodnota je definovaná ako príjmy, ktoré podniky získajú z predaja tovaru a/alebo služieb v rámci špecifikovaného trhu a geografickej oblasti prostredníctvom predaja, grantov alebo darov v prepočte na menu (v USD, ak nie je uvedené inak).

Príjmy za špecifikovaný geografický priestor sú hodnoty spotreby, ktoré predstavujú príjmy dosiahnuté organizáciami v špecifikovanom geografickom priestore v rámci trhu bez ohľadu na to, kde sa vyrábajú. Nezahŕňajú príjmy z ďalšieho predaja v rámci dodávateľského reťazca, či už ďalej v dodávateľskom reťazci alebo ako súčasť iných výrobkov.

Správa o výskume trhu s fantasy športmi je jednou zo série nových správ, ktoré poskytujú štatistické údaje o trhu s fantasy športmi vrátane veľkosti globálneho trhu s fantasy športmi, regionálnych podielov, konkurentov s podielom na trhu s fantasy športmi, podrobných segmentov trhu s fantasy športmi, trhových trendov a príležitostí a akýchkoľvek ďalších údajov, ktoré môžete potrebovať na to, aby sa vám v odvetví fantasy športov darilo. Táto výskumná správa o trhu fantasy športov prináša kompletný pohľad na všetko, čo potrebujete, s hĺbkovou analýzou súčasného a budúceho scenára tohto odvetvia.