Pokiaľ ide o hazardné hry, kasínové hry sú obľúbenou formou zábavy. Prečo sú však ľudia ochotní riskovať svoje ťažko zarobené peniaze na tieto hry? A to aj napriek tomu, že sa to štatisticky z dlhodobého hľadiska nevypláca. Na to neexistuje jasná odpoveď. Psychológia však môže pomôcť vysvetliť, prečo ľudia hrajú hazardné hry – či už v kasíne, alebo dokonca na finančných trhoch.

Každá hra, a pre mnohých ľudí dokonca aj špekulatívne obchodovanie, je vo svojej podstate aktom podstupovania rizika, ktorý je zdrojom dopamínu. Ľudí môže priťahovať vyhliadka na potenciálnu výhru, aj keď šance na jej získanie sú v absolútnom vyjadrení veľmi malé. Platí to najmä v prípade kasínových hier, ako sú výherné automaty, ktoré zvyčajne ponúkajú väčšie potenciálne výhry ako iné formy hazardných hier, napríklad stieracie žreby alebo blackjack.

ZDROJ: shutterstock.com

Dôležitým faktorom, prečo sa ľudia rozhodnú hrať hazardné hry, je aj vzrušenie z neistoty, pretože im poskytuje pocit vzrušenia a očakávania, ktorý v bežnom „nudnom“ živote – keď ráno vstávajú, idú do práce a po práci idú spať – nemajú.

Okrem potenciálnych odmien môže byť veľmi atraktívny aj spoločenský aspekt hrania v kasíne. Keď hráte alebo máte možnosť komunikovať s ostatnými hráčmi, zdieľať vzrušenie z výhry alebo vymýšľať najrôznejšie taktiky, môže to byť príjemnejší zážitok.

Tento sociálny aspekt môže byť obzvlášť dôležitý pre tých, ktorí sa môžu cítiť osamelí alebo izolovaní. Okrem toho môže spoločenská atmosféra v kasínach prispieť k vzrušeniu a napätiu, pretože konverzácia a ľahké žartovanie nielen s hráčmi, ale aj s personálom alebo krupiérmi môžu spríjemniť hru.

Hazardné hry verzus finančné trhy

Psychologické faktory, ktoré vstupujú do hry pri hazardných hrách, sa dajú porovnať aj s trhmi s akciami a kryptomenami. Vo všetkých týchto scenároch je prítomný aspekt podstupovania rizika, vzrušenia a vyhliadky na potenciálnu odmenu, ako aj sociálny aspekt.

Mnohí z vás to už poznajú, ak sami obchodujete alebo investujete, určite je to jedna z tém, o ktorých diskutujete so svojimi priateľmi.

Neexistuje jediná správna odpoveď na otázku, prečo sa ľudia rozhodnú riskovať svoje ťažko zarobené peniaze, ale vidina potenciálnej odmeny, vzrušenie a sociálny aspekt v tom hrajú významnú úlohu. Riskovanie peňazí v kasíne a na finančných trhoch má možno až prekvapivo veľa podobností.

ZDROJ: pixabay.com

Je dôležité si uvedomiť, že oba „trhy“ sú rizikové, ale treba k nim pristupovať odlišne. Keď v kasíne riskujete peniaze, ide skôr o zábavu. Hráči často pociťujú napätie, ktoré pramení z neistoty výsledku, a radosť, keď vyhrajú. Riskovanie peňazí v kasíne však môže byť nebezpečné, pretože je ľahké sa do nich zamilovať a hazardné hry sú navrhnuté tak, aby kasíno vždy zostalo víťazom.

Riziko pri investovaní na finančnom trhu je odlišné. Investori sa snažia vybrať tie najlepšie možnosti, aby maximalizovali svoje zisky – majú však k dispozícii oveľa viac informácií než len štatistiku počtu kariet v balíčku. Investovanie môže byť pre niektorých rovnako zábavné ako hazardné hry, ale nie je dobré k nemu pristupovať rovnako.

Môžeme odporučiť hlavne vzdelávanie, začnite pomaly a nebuďte sami. Úspešné investovanie si na rozdiel od rýchleho roztočenia hracieho automatu vyžaduje trpezlivosť, disciplínu a schopnosť robiť dobré aj zlé rozhodnutia a poučiť sa z chýb. Nakoniec to nie je ani zďaleka to isté ako riskovanie peňazí v kasíne, ktoré je založené len na náhode a šťastí.