Spoločnosť ARK Investment Management Cathie Woodovej sa na budúcnosť športových stávok v USA a Kanade pozerá optimisticky a predpovedá tomuto odvetviu v nasledujúcich piatich rokoch obrovský rast.

V správe „Big Ideas 2023“ spoločnosť ARK odhaduje, že mobilné/online športové stávky v USA a Kanade budú v nasledujúcich piatich rokoch rásť reálnym tempom 27% ročne.

V prvej sezóne NFL bez protokolov COVID-19 vzrástol celkový objem športových stávok v USA a Kanade podľa odhadov medziročne o 83 % na ~117 miliárd USD v roku 2022. Ako percento celkového objemu športových stávok sa online stávky vyšplhali zo 17 % v roku 2018 na 86 % v roku 2022. Na základe prieskumu spoločnosti ARK je pravdepodobné, že online športové stávkovanie v USA a Kanade porastie v nasledujúcich piatich rokoch reálne o 27% ročne, z ~100 miliárd USD v roku 2022 na ~330 miliárd USD v roku 2027,“ uvádza emitent burzovo obchodovaných fondov (ETF).

ZDROJ: shutterstock.com

V štátoch, ktoré to povoľujú, predstavujú mobilné stávky často takmer alebo viac ako deväť z každých desiatich podaných športových stávok. Napriek tomu spoločnosť ARK predpovedá veľký rast pre maloobchodné stávkové kancelárie a odhaduje, že objem stávok na týchto miestach bude v nasledujúcich piatich rokoch rásť 11% ročne a v roku 2027 dosiahne 27 miliárd USD.

Prognóza ARK je prinajmenšom ambiciózna

Pri hodnotení prognózy spoločnosti ARK v oblasti športových stávok je potrebné upozorniť na niekoľko faktorov. Po prvé, zdá sa, že zahrnutie Kanady sa zameriava výlučne na Ontário. Dáva to zmysel, pretože ide o najväčšiu provinciu v krajine, ktorá má najviac liberalizovaný trh so športovými stávkami. Ak budú ostatné provincie kopírovať model Ontaria, v budúcnosti by sa prognóza mohla zmeniť k lepšiemu.

Po druhé, prognózy spoločnosti ARK sa týkajú obratu, nie príjmov, hoci emitent fondu používa termín „objem“. V športovom stávkovaní sa pod objemom rozumie stavená suma, ale výnosy sa počítajú po vyrovnaní všetkých stávok.

Nakoniec treba poznamenať, že ARK neuvádza žiadne štáty menovite. Nie je však od veci predpokladať, že viac ako trojnásobný nárast súčasného počtu stávok v USA a Kanade v priebehu piatich rokov bude závisieť od toho, či Kalifornia, Texas a Florida schvália mobilné športové stávkovanie, alebo možno všetky tri.

ZDROJ: shutterstock.com

Vzhľadom na zmluvy s kmeňovými hernými subjektmi, ktoré odmietajú konkurovať prevádzkovateľom športových stávkových kancelárií mimo štátu, sú cesty k mobilnému stávkovaniu v Kalifornii a na Floride plné sklamaní a chúlostivých politických problémov. V Texase, druhom najväčšom štáte, sa začínajú objavovať impulzy, ale aj tam čaká túto problematiku ťažký boj.

ARK hovorí o svojej knihe

Neprajníci môžu povedať, že nadšený výhľad spoločnosti ARK v oblasti športových stávok sa rodí zo skutočnosti, že správca aktív si zohrieva vlastnú biznisovú „polievočku“. Firma je totiž jedným z najväčších inštitucionálnych investorov do spoločnosti DraftKings (NASDAQ: DKNG), keďže drží tieto akcie v troch svojich ETF vrátane vlajkovej lode ARK Innovation ETF (NYSEARCA: ARKK). V ETF ARK Next Generation Internet (NYSEARCA: ARKW) drží aj akcie poskytovateľa údajov o športových stávkach Genius Sports (NYSE: GENI).

Spoločnosť ARK je naklonená téme digitálneho trávenia voľného času, ktorá zahŕňa športové stávky, videohry a ďalšie online produkty

Na základe posunu smerom k digitálnemu voľnému času a digitálnym vlastníckym právam by reálne digitálne príjmy mali počas nasledujúcich ôsmich rokov rásť 14% ročne, z ~2 biliónov USD v roku 2022 na 5 biliónov USD v roku 2030,“ dodal emitent fondu.