Venujete sa z času na čas hazardným hrám, alebo vás len láka prostredie hazardných hier a zaujímajú vás štatistiky z prostredia českých hazardných hier? Tu je výber tých najzaujímavejších.

Zatiaľ čo na otázku, ktoré pohlavie hrá viac, je pomerne ľahké odpovedať, odhadnúť vekovú skupinu, ktorá hrá najčastejšie, už také jednoduché nie je.

Ako ovplyvňuje vek hazardné hry?

Myslíte si, že popularita hazardných hier sa začína v dospelosti? Nie, nie je to tak. Vďaka výskumu sa ukázalo, že k hazardným hrám inklinujú aj študenti stredných škôl a posledných ročníkov základných škôl.

Výsledky boli teda rozdelené do nasledujúcich skupín:

– 15-24 rokov,

– 25-34 rokov,

– 35-44 rokov,

– 45-54 rokov,

– 55-64 rokov,

– 65 +.

Uhádnete, ktorá skupina mala najviac hráčov? Najčastejšie hrajú ľudia vo veku 25 až 34 rokov. Za nimi nasleduje veková skupina 45-54 rokov. Ľudia nad 65 rokov hrajú hazardné hry najmenej často. Ak sa pozrieme na výsledky podľa typu hier, zistíme, že veková skupina 15 až 24 rokov sa najviac venuje online hrám bez lotérií.

ZDROJ: pixabay.com

Muži verzus ženy: kto hrá viac?

Ak by sme sa pozreli na výsledky prieskumu o hazardných hrách v Českej republike podľa pohlavia, dospeli by sme k jasnému záveru: muži radi hrajú. Skúsenosti s hazardnými hrami uviedlo 67% ľudí, z toho 66,8% mužov. Ak by sme však z hazardných hier vylúčili lotérie, zistili by sme, že len 27,8% respondentov má skúsenosti s iným typom hazardných hier. Už tu dochádza k výraznému obratu. Takmer polovicu týchto hráčov, konkrétne 40,8%, tvoria muži. Je preto celkom zrejmé, že muži hrajú oveľa častejšie ako ženy.

Najobľúbenejšie typy hazardných hier

Zaujíma vás, ktoré hazardné hry sú medzi Čechmi najobľúbenejšie? Na pomyselnom vrchole sú technické hry. Tvoria 49,5% príjmov operátorov. Zvyšok príjmov prevádzkovateľov tvoria:

– kurzové stávky (24,3%),

– lotérie (19,8%),

– živé hranie (6,3%).

Ak by sme rozdelili hazardné hry na kamenné a online, viac peňazí sa prehralo v kamennom prostredí, konkrétne 67,5%. Nárast strát v online prostredí má však stúpajúcu tendenciu.

Najmenej návyková hazardná hra? Lotéria!

Ako sa ponoriť do sveta hazardných hier, ale neriskovať, že sa stanete závislými od hazardných hier? Ak by ste sa riadili štatistikami, určite by ste sa vrhli na lotériu. Ak by sme sa mali pozrieť na to, ktoré hry spôsobujú najmenšiu závislosť, je to lotéria. V skutočnosti len 4% opýtaných patologických hráčov uviedlo, že sú závislí od lotérie. Najobľúbenejším typom lotérie v Českej republike je bezpochyby Sportka. Zo 49 čísel sa vyberá šesť a žrebovanie sa koná trikrát týždenne. Výsledky súťaže Sportka si môžete pohodlne overiť aj online.

Aká je najobľúbenejšia hazardná hra?

Ktoré hazardné hry majú najvyšší výnos? Technické, a to ako v pozemnej, tak aj v online forme. Technické hazardné hry sú hry, ktoré obsluhuje stávkar. Ide napríklad o elektromechanickú ruletu alebo hry s kockami a valcami. Dôvodom je aj skutočnosť, že výherné percento nesmie byť nižšie ako 75%.

ZDROJ: shutterstock.com

Hazardné hry v českých mestách: kde sa hrá najviac a kde najmenej?

Pozrime sa na české mestá z pohľadu hazardných hier. Kde hrá najviac ľudí a kde najmenej? Najviac prevádzok na obyvateľa má Karlovarský kraj. Na druhej strane najmenej herní je v krajoch Vysočina a Moravskosliezskom kraji.

Čo sa týka stávkových kancelárií, najmenej ich je v Královohradeckom kraji a v kraji Vysočina. Za zmienku však stojí, že najväčší počet stávkových kancelárií sa nachádza v Moravskosliezskom a Olomouckom kraji. Tento trend je teda badateľný. Zatiaľ čo Karlovarský kraj je posiaty kasínami a herňami, Moravskosliezsky a Olomoucký kraj jednoznačne preferujú stávkovanie.

Počet hodín strávených hraním hazardných hier v populácii

Koľko času týždenne strávia obyvatelia Českej republiky hraním hazardných hier? Keďže nástup online hazardných hier v roku 2017 výrazne zmenil formu a dostupnosť hazardných hier, nie je prekvapujúce, že polovica populácie uvádza, že sa v minulom roku zúčastnila aspoň jednej hazardnej hry. Necelých 20% respondentov sa v poslednom mesiaci zúčastnilo na hazardnej hre, pričom najčastejšie išlo o lotériu.

ZDROJ: shutterstock.com

Vplyv školy na hazardné hry

To, koľko času strávia študenti hraním hazardných hier, závisí aj od typu školy, ktorú navštevujú. Najčastejšie hrajú študenti stredných odborných škôl a učilíšť. Z tých, ktorí hrajú hazardné hry, uvádzajú, že sa im venujú dva až trikrát týždenne, zatiaľ čo študenti stredných škôl hrajú hazardné hry najmenej. Najobľúbenejším typom hazardných hier medzi študentmi sú online hazardné hry, konkrétne lotérie a stieracie žreby, po ktorých nasledujú kocky a potom kurzové stávky. To isté platí aj pre pozemné varianty.

Čo ukazujú štatistiky? Českí muži radi hrajú a tínedžeri sú v ohrození

Čo teda jasne ukazujú štatistiky? Muži majú radi adrenalínové hazardné hry, zatiaľ čo ženy sú zdržanlivejšie. Pokiaľ ide o hazardné hry podľa veku, čím je populácia staršia, tým menej sa venuje hazardným hrám. Čo je však dosť znepokojujúce, je skutočnosť, že čoraz viac mladých ľudí skúša alebo dokonca pravidelne hrá hazardné hry. Aj to úzko súvisí s nástupom online stávkovania a hazardných hier. Okrem žrebov, ktoré si môžu kúpiť v kamenných obchodoch, totiž veľa času trávia hraním online hazardných hier. Aby sa tínedžeri v budúcnosti nestali závislými od hazardných hier, je nevyhnutné, aby rodičia zasiahli a mali jasný prehľad o tom, koľko času denne trávia ich deti na internete a či sa zúčastňujú na hazardných hrách.

Výskum uskutočnený v Českej republike jasne ukazuje, že svet hazardných hier sa s príchodom online stávok, kasín a ďalších možností online hazardných hier radikálne zmenil.