Aký je súčasný stav lotyšského trhu po viac ako dvoch rokoch od zrušenia všetkých legálnych hazardných hier na obdobie dvoch mesiacov? Portál iGB sa rozprával s manažérom TonyBet Lotyšsko a Estónsko Valtersom Rozmanisom.

Je to jeden z tých myšlienkových experimentov, ktoré sa v tomto odvetví z času na čas prirodzene objavujú – čo by sa stalo, keby krajina zo dňa na deň zrušila hazardné hry? Ako by sa prispôsobili spotrebitelia? Zdržali by sa hrania úplne, alebo by sa húfne presunuli na neregulovaný čierny trh, mimo pôsobnosti daňových úradníkov aj zodpovedného regulačného orgánu?

Lotyšsko je v tomto smere akýmsi prirodzeným experimentom. V apríli 2020, keď bola oznámená prvá vlna obmedzujúcich opatrení Covid-19, lotyšská vláda v obave o blaho svojich občanov oznámila úplný zákaz všetkých foriem online a pozemných hazardných hier.

ZDROJ: peakpx.com

Uzávera, ktorá trvala od 6. apríla do 9. júna, postavila modernú, digitálne zdatnú európsku krajinu proti mafiánskym silám čierneho trhu. Proti vynaliezavosti a dôvtipu prevádzkovateľov čierneho trhu bol Úrad pre dohľad nad lotériami a hazardnými hrami vyzbrojený len schopnosťou blokovať IP adresy a snahou o vzdelávanie verejnosti.

Horšie ako choroba

V tomto prípade vláda zistila, že liek je horší ako choroba. Napriek dobrým úmyslom lotyšskej vlády je hlavným výsledkom jej činnosti to, že viac ako dva roky po návrate hazardných hier do Lotyšska má krajina najväčší podiel čierneho trhu spomedzi všetkých plne regulovaných trhov v Európe. Podľa údajov Európskeho združenia pre hazardné hry a stávky majú nelegálni prevádzkovatelia v Lotyšsku 45% podiel na trhu, pričom európsky priemer je 20%.

Ak raz spotrebitelia opustia regulovaný trh a prejdú do pochybných vôd nelegálnych ponúk, neexistuje vypínač, ktorý by sa dal zapnúť, a ktorý by ich zo dňa na deň vrátil späť. Vzdelávanie spotrebiteľov a boj proti čiernemu trhu sa stáva prácou na dlhé roky.

ZDROJ: peakpx.com

Pandémia Covid-19 bola pre nás všetkých neprebádaným územím,“ hovorí Valters Rozmanis, country manager spoločnosti TonyBet pre Estónsko a Lotyšsko. „Vstupujeme na trh s nádejou, že takéto situácie budú pred prechodom k takýmto rozhodnutiam riadne analyzované.

K ťažkostiam prispieva aj prísnosť regulačného režimu. Podľa súčasných lotyšských zákonov sa všetky výbery nad 3 000 EUR automaticky klasifikujú ako výhry a zdaňujú sa 23%, bez ohľadu na jednotlivé straty, ktoré spotrebiteľ mohol so svojím vkladom utrpieť. Vzhľadom na to, že mnohí zákazníci vyskúšali čierny trh, je ťažké priviesť ich späť k tomuto legálnemu systému.

VALTERS ROZMANIS:

Som presvedčený, že tento systém núti väčších hráčov hľadať spôsoby, ako hrať v iných subjektoch, ktoré nemajú miestnu licenciu,“ hovorí Rozmanis. „Pre mňa je ťažko ospravedlniteľná situácia, keď stratový zákazník vyberá peniaze a je nútený ešte platiť dodatočnú daň. Snažíme sa otvoriť diskusiu o tomto zákone; dúfam, že sa v budúcnosti zmení.“

ZDROJ: shutterstock.com

Aký je však súčasný stav lotyšského trhu po minulých katastrofálnych politických experimentoch?

Rozmanis tvrdí, že hoci má trh skutočne jedinečné charakteristiky, v podstate sa až tak nelíši od iných geografických oblastí.

Lotyšský trh je trhom s veľkým podielom výherných automatov, pričom kasína tvoria 80% celkového GGR,“ povedal Rozmanis. „Ak hovoríme o stávkových kanceláriách, druhom najväčšom produkte, tak určite hlavnú úlohu zohráva ľadový hokej, ktorého podiel na kurzových stávkach sa môže líšiť od väčšiny trhov.“

Napriek tomu sa až tak nelíšime, aj tu platia rovnaké pravidlá. Všetci budú vo 4. štvrťroku upierať zrak na majstrovstvá sveta vo futbale – Lotyši tu nebudú výnimkou.“

Rozmanis ešte uviedol, že očakáva, že trh si v nasledujúcich rokoch udrží pomalý, ale stabilný rast.

Lotyšský licencovaný trh online stávok a hier v roku 2021 vygeneroval hrubé výhry vo výške 109 miliónov eur, pričom v rokoch 2018 až 2021 rástol trojročnou zloženou ročnou mierou rastu 26%. Vidíme, že jasné zrýchlenie nastalo v roku 2021, keď trh medziročne vzrástol o 92%, čo však bolo čiastočne spôsobené nižšou základňou v roku 2020, keď bol trh dva mesiace zatvorený,“ povedal.

ZDROJ: pixabay.com

V tomto roku bola spoločnosťou H2 Gambling Capital vypracovaná analýza o lotyšskom trhu. Podľa ich predpovedí a toho, čo vidíme na trhu, sa predpokladá nižšia, ale stabilná úroveň rastu v Lotyšsku, pričom trh by mal v roku 2026 dosiahnuť hrubé výhry vo výške 172 mil. eur a rásť päťročnou zloženou ročnou mierou rastu od roku 2021 do roku 2026 vo výške 10%.“

Tmavé mraky

TonyBet je malý prevádzkovateľ, ktorý vstúpil na trh len v septembri. Zatiaľ čo regulačné podmienky, ako už bolo spomenuté, odrádzali mnohých operátorov od toho, aby sa ponorili do biznisových vôd, spoločnosť Entain to skúsila prostredníctvom akvizície spoločnosti Enlabs v roku 2021 – čím okamžite získala podiel na trhu.

Spoločnosť Enlabs je bezpochyby významnou silou na trhu s približne 50% podielom na celkovom licencovanom online trhu,“ povedal Rozmanis. „V Lotyšsku musia menší hráči využívať svoju flexibilitu v rozhodovaní z hľadiska propagácie produktov, aby mohli efektívne konkurovať väčším hráčom.“

ZDROJ: shutterstock.com

Lotyšsko však nie je ostrov. V roku 2022 sa stredná a východná Európa ocitla v geopolitickom hľadáčiku, keďže prebiehajúca vojna, recesia a energetické šoky otriasajú novou demokraciou. Rozmanis radí, že tieto faktory treba brať do úvahy aj pri zvažovaní lotyšského trhu. 

Vzhľadom na nedávne geopolitické udalosti na východe Európy, mieru inflácie a recesiu by som sa teda nechcel hrať na Nostradama,“ hovorí. „Existujú určité udalosti, ktoré môžu ovplyvniť vývoj trhu, povedzme to takto,“ zjavne mysliac udalosti na Ukrajine a ich dôsledky na trh hazardných hier.