Útočník futbalového klubu Brentford Ivan Toney môže dostať šesťmesačný zákaz činnosti za porušenie pravidiel športového stávkovania. Bol obvinený z 262 porušení, ktoré zistila Futbalová asociácia.

Hoci viaceré obvinenia Toney odmietol, k niektorým z nich sa priznal. Pri ďalších obvineniach sa ešte čaká na jeho odpoveď. Tridsať z týchto obvinení bolo vznesených iba nedávno. K porušeniam pravidiel stávkovania údajne došlo v období od 5. februára 2017 do 23. januára 2021.

V dôsledku toho môže byť Toney diskvalifikovaný z kvalifikačných zápasov na majstrovstvá Európy, a to zo súbojov Anglicka proti Taliansku a Ukrajine, ktoré sa uskutočnia budúci mesiac. Podľa aktuálnych správ je pravdepodobné, že bude mať zákaz hrať najmenej šesť mesiacov.

ZDROJ: shutterstock.com

Klub rokoval s Ivanom a jeho právnymi zástupcami. Tieto rozhovory budú pokračovať v súkromí.“ potvrdil Futbalový klub Brentford.

Futbalová asociácia vyhodnocuje Toneyho odpoveď pred potvrdením termínu pojednávania. O verdikte a prípadnom súvisiacom treste a disciplinárnom konaní rozhodne nezávislá regulačná komisia.

Toney požaduje, aby Futbalová asociácia začala vyšetrovanie úniku informácií po tom, ako Sportsmail odhalil, že sa priznal k porušeniu pravidiel o stávkovaní. Toney Je rozzúrený, že jeho úmysel priznať sa k vine sa dostal na verejnosť, a obviňuje Futbalovú asociáciu, že prezradila to, čo považuje za dôverné.

Bol som šokovaný a sklamaný, keď som včera a dnes videl špekulácie tlače o vyšetrovacom procese futbalovej asociácie, ktorý sa ma týka, po tom, čo mi futbalová asociácia povedala, že ide o dôverný proces, kým sa neprijme akékoľvek rozhodnutie,“ povedal Ivan Toney.

ZDROJ: WINARCH

Dodal zároveň, že jeho právnici požiadali futbalovú asociáciu, aby únik informácií prešetrila. Keďže sa cíti veľmi znepokojený z neoprávneného úniku informácií o záležitostiach, ktoré považuje za súkromné a dôverné, pokračoval: „Nemôžem poskytnúť žiadne ďalšie komentáre a budem sa naďalej sústrediť len na svoje futbalové výkony.“

Toneyho pozadie

Anglický profesionálny futbalista Ivan Toney skóroval v tejto sezóne 15-krát ako útočník klubu Premier League Brentford. Jeho výkon v prestížnom zápase na pôde Arsenalu začiatkom tohto mesiaca bol vynikajúci. V minulosti už bol „povolaný“ do anglickej futbalovej reprezentácie.

Dvadsaťšesťročný profesionálny futbalista bol jedným z najmladších hráčov, keď v roku 2012 debutoval.  Jeho kariéra bola hviezdna. Pred príchodom do Newcastlu United v roku 2015 strelil 13 gólov v 60 zápasoch vo všetkých súťažiach. Nasledovali úspechy vo viacerých prestížnych zápasoch. V roku 2018 prestúpil do tímu Peterborough United za nezverejnenú rekordnú sumu. V roku 2019 bol menovaný za najlepšieho strelca League One a hráča sezóny. V tomto období podpísal zmluvu s futbalovým klubom Brentford. V rokoch 2020 až 2021 strelil rekordných 31 gólov a mal kľúčový podiel na postupe Brentfordu do Premier League.

Podobné zákazy futbalovej asociácie

Zákaz činnosti na 18 mesiacov v roku 2017: Joey Barton hrajúci v strede poľa za Burnley sa priznal k podaniu celkovo 1260 stávok.  Dostal zákaz činnosti na 18 mesiacov, ale po odvolaní mu bol zákaz činnosti skrátený na 13 mesiacov.

Zákaz činnosti na 10 týždňov a 70 000 libier v roku 2020: Kierren Trippier, obranca Atletica Madrid, bol potrestaný Futbalovou asociáciou za to, že prezradil svoj blížiaci sa prestup do Atletica Madrid skôr, ako sa to oficiálne zverejnilo. Niektorí jeho priatelia údajne pred jeho prestupom uzatvárali stávky na jeho prestup.

Futbalový klub Brentford

Brentford je futbalový klub Premier League v západnom Londýne. Klub s prezývkou „The Bees“ bol založený v roku 1889 a od roku 1904 hrával domáce zápasy na Griffin Parku. V roku 2020 sa klub presťahoval na štadión Gtech Community Stadium. Hlavnými súpermi Brentfordu sú ďalšie západolondýnske kluby Fulham a Queens Park Rangers.