V českých mestách sa čoraz častejšie môžete stretnúť s obecnou vyhláškou, ktorá nepodporuje umiestnenie kamenného kasína alebo herne na území mesta. Najnovším príkladom je Děčín, ktorý zaviedol nulovú toleranciu, informuje portál novinykraje.cz. Ako môžu takéto opatrenia ovplyvniť realitu hazardných hier v českých mestách?

Nulová tolerancia ako nová realita

Tento nový trend sa šíri v českých mestách, ktoré prijímajú zmeny a úpravy svojich vyhlášok a snažia sa odstrániť hazardné hry z mestských oblastí. Jedným z argumentov je snaha zabrániť rastúcemu počtu ľudí, ktorí vykazujú známky problémového hrania. Mohli by byť dôsledky obmedzenia kamenných kasín skutočne prospešné, alebo ide o krok, ktorý v skutočnosti nemá žiadny vplyv na rozvoj nelegálneho alebo problémového hazardu?

ZDROJ: Image by Martina Janochová from Pixabay 

Nulová tolerancia nemusí nevyhnutne znamenať žiadne kasíno

V prvom rade je dôležité objasniť, že niektoré kasína zavádzajú nulovú toleranciu pre hracie automaty. Popularita týchto takzvaných technických hier klesla už v období pandémie koronavírusu, keď popularita online kasín naďalej rástla. Absolútny zákaz kamenných kasín však môže u niektorých hráčov podporiť hranie na nevhodných stránkach s nelegálnym internetovým hazardom.

Najmä nováčikom v online kasínach často chýbajú znalosti o tom, ako by mala vyzerať bezpečná stránka. Ak chcete nájsť skutočne vhodnú stránku, prečítajte si objektívne recenzie na špecializovaných a osvedčených stránkach. Návštevou online kasín a stránok s hazardnými hrami tak niektoré mestá prispejú k zvýšeniu počtu hráčov v online kasínach, čo však môže podstatne eliminovať želaný efekt zníženia problémovej závislosti od hazardných hier.

ZDROJ: unsplash.com

Kasína sú stále legálne

Každé mesto môže samozrejme zmeniť svoju vyhlášku, ale faktom zostáva, že kamenné a online kasína sú v Českej republike stále legálne, pokiaľ majú licenciu od Ministerstva financií Českej republiky. Upozornilo na to aj vedenie Českej lotériovej komory, ktoré opakovane zdôraznilo, že takéto zákazy môžu byť kontraproduktívne.

Namiesto absolútnych zákazov by sa podľa vybraných orgánov mali mestá zamerať na prevenciu a vzdelávanie svojich obyvateľov s cieľom skutočne predchádzať závislosti od hazardných hier. Aktivity zamerané na zvyšovanie povedomia by tiež mohli pomôcť znížiť sprievodné problémy, na ktoré upozornili mestá, ako napríklad nočný ruch v okolí kamenných kasín.

ZDROJ: peakpx.com

Nezmyselné zákazy alebo šanca pre iné mestá?

Hoci niektorí obyvatelia mesta Děčín nariadenie o nulovej tolerancii vítajú, niektorí dodávajú, že tento krok len presúva problém hazardných hier do inej oblasti, najčastejšie na internet. V televízii je celkom bežné vidieť reklamy na webové stránky, na ktorých sa dá hrať v kasíne a na hracích automatoch bez akýchkoľvek obmedzení. Kamenné zariadenia podľa niektorých aspoň poskytovali záruku bezpečnosti a kontrolu limitov alebo spravodlivosti hier. Nulová tolerancia tak môže hráčov nasmerovať do prostredia internetu, kde je regulácia a kontrola oveľa náročnejšia.

Ministerstvo financií varuje: Účasť na hazardných hrách môže viesť k závislosti!