Celosvetový trh s online hazardnými hrami by mal do roku 2023 dosiahnuť hodnotu 93 miliárd dolárov, čo predstavuje 40% nárast oproti súčasnosti. Hlavným motorom rastu sa pritom stali športové stávky v USA po tom, čo ich americký Najvyšší súd v roku 2018 legalizoval na federálnej úrovni.

Rast, rast a zase rast

Sektor online gamblingu prechádza v súčasnosti zásadnou regulačnou a technologickou transformáciou (5G) a podľa portálu visualcapitalist.com sa pripravuje na ďalší prudký rast v nasledujúcich rokoch. Doslova kvitnúci trh s online hazardom má dnes hodnotu 67 miliárd dolárov a predpokladá sa, že do roku 2023 dosiahne úroveň približne 93 miliárd dolárov, pričom by mal rásť v priemere asi o 11,5% ročne. Tento zatiaľ nezastaviteľný rast pritom spôsobujú dva kľúčové trendy. Po prvé, čoraz viac našich aktivít sa odohráva online a tento trend sa bezprostredne týka aj stávkovania. Druhým dôvodom bolo a je uvoľňovanie regulácie. Najvyšší súd USA v máji 2018 legalizoval športové stávkovanie na federálnej úrovni a odvtedy ho nasledovalo viac ako 20 amerických štátov (plus Nevada), čím sa počet štátov umožňujúci legálne online stávkovanie na športové udalosti zvýšil na 25.

ZDROJ: pixabay.com

Najobľúbenejšie online hazardné hry

Online hazard sa delí na niekoľko základných produktových kategórií. Kasínové hry tvoria veľmi významnú kategóriu v rámci online hazardu a ich podiel na všetkých online hráčskych aktivitách predstavuje zhruba 32%. Zdá sa teda, že tradičné kasínové hry, ako napríklad poker alebo blackjack, prinášajú rovnaký hráčsky zážitok aj online. Popularita binga je naproti tomu oveľa skromnejšia a dosahuje podiel len 4,5%. Najobľúbenejšou aktivitou je však bezkonkurenčne športové stávkovanie, ktoré tvorí viac ako 40% celkového trhu online stávok – a jeho hodnota dosahuje 66 miliárd dolárov.

ZDROJ: visualcapitalist.com

Stávky na stávkový biznis

Čísla, ktoré generuje odvetvie športových stávok, sú skutočne ohromujúce. Od rozhodnutia amerického Najvyššieho súdu sa v rámci športových stávok „pretipovalo“ 57 miliárd dolárov, dosiahli sa sektorové príjmy vo výške 4,1 miliardy dolárov a na daniach alebo výnosoch sa v rámci jednotlivých amerických štátov vybralo 571 miliónov dolárov. Tieto čísla sa pritom vzťahujú len na stávkové aktivity približne v 20 štátoch, avšak sa očakáva, že celkový počet amerických štátov s liberalizovaným trhom športového stávkovania dosiahne v nasledujúcich rokoch dvojnásobnú úroveň.

Fond BETZ ETF

Trend prudkého rastu stávkovania už stihol preniknúť aj do sveta investovania. Fond BETZ ETF, jeden z dvoch ETF zameraných na stávkovanie, od svojho vzniku viac ako zdvojnásobil výkonnosť indexu S&P 500.

ETF Roundhill Sports Betting & iGaming Index je prvým indexom na svete, ktorý je určený na sledovanie výkonnosti odvetvia športového stávkovania a iGamingu. Index pozostáva z portfólia s odstupňovanou váhou globálne kótovaných spoločností, ktoré sa aktívne podieľajú na športovom stávkovaní a iGamingovom odvetví. Táto klasifikácia zahŕňa (i) spoločnosti, ktoré prevádzkujú osobné a/alebo online stávkové kancelárie, (ii) spoločnosti, ktoré prevádzkujú online/internetové herné platformy a (iii) spoločnosti, ktoré poskytujú infraštruktúru alebo technológie spoločnostiam uvedeným v bode (i) alebo (ii).