Od 1. januára 2023 začne nemecký orgán pre hodnotenie vekovej vhodnosti videohier Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle (USK) v rámci svojho systému hodnotenia vekovej vhodnosti posudzovať, či hra obsahuje loot boxy.

Tento orgán minulý týždeň pripomenul, že od 1. januára sa na jeho systém vekového hodnotenia videohier budú vzťahovať nové pravidlá. Konkrétne uviedol, že tento systém bude teraz zahŕňať „loot boxy“ – keď hráč použije herné kredity na zakúpenie náhodnej šance na výhru herného predmetu – ako faktor vekového hodnotenia.

ZDROJ: pixabay.com

V budúcnosti sa v procese zákonného označovania veku môžu okrem obsahu relevantného z hľadiska ochrany maloletých zohľadniť aj možné online riziká – napríklad možnosti nákupu alebo komunikácie,“ uviedol orgán. „Konkrétne môžu teraz nezávislé komisie USK v jednotlivých prípadoch preveriť, či by niektoré funkcie používania mohli predstavovať zvýšené riziko pre deti a mládež, napríklad v súvislosti s chatmi v hre alebo neželanými výdavkami.“

V samotných nových pravidlách sa uvádza, že vyššie vekové hodnotenie hry by bolo vhodné, ak by produkt „zhoršoval alebo ohrozoval“ vzťah mladých ľudí k hazardným hrám, „propagoval hazardné hry, prispieval k desenzibilizácii voči prehrám v hazardných hrách alebo vyvolával nereálne očakávania od produktu“.

ZDROJ: peakpx.com

Loot boxy boli zdrojom kontroverzií v celej Európe. V Belgicku sú tieto produkty od roku 2018 zakázané. Holandsko sa pokúsilo zakázať túto funkciu, ale súd tento zákaz nakoniec zrušil. Španielsko zvažovalo úplný zákaz loot boxov, ale namiesto toho sa rozhodlo zakázať ich len pre neplnoleté osoby.