Internetovým hazardným hrám covid prial. Nie sú to však dobré správy. Ľudia majú prostredie stávok a hier na dosah ruky a regulácia v tomto prostredí je dosť zložitá. Téme sa venovala Kristína Paulenková z portálu idnes.cz.

Podľa údajov ministerstva financií Českej republiky štát vlani prvýkrát vybral viac daní z online hazardných hier ako z hazardných hier v stávkových kanceláriách alebo kasínach. „V roku 2021 podiel daňových príjmov z hazardných hier prevádzkovaných cez internet prvýkrát prekročil 50 percent. V roku 2019 to bolo ešte okolo 30 percent,“ spresňuje Šimon Blecha z tlačového odboru ministerstva financií.

ZDROJ: pixabay.com

Postupný presun hráčov do online priestoru sa začal už pred pandémiou. Je zrejmé, že výluky túto zmenu urýchlili. Tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v tomto roku.

Ak vezmeme do úvahy údaje z daňových priznaní za prvý štvrťrok 2022, vo všetkých druhoch hazardných hier naďalej pretrváva záujem hráčov o online hry, a to aj napriek tomu, že po uvoľnení protipandemických opatrení sa opäť začali oživovať kamenné hazardné hry,“ dodáva hovorca.

Zvýšenie daňových príjmov

Štatistiky ukázali, že ani zatvorenie kasín a stávkových kancelárií v dôsledku covidu nedonútilo hráčov nijako obmedziť svoju záľubu. V minulom roku štát vybral na daniach z hazardných hier 12,5 miliardy Kč, čo je najvyššia suma, odkedy sa tento údaj sleduje. V predchádzajúcich dvoch rokoch to bolo niečo vyše desať miliárd. Svoju úlohu v tom pravdepodobne zohrala aj skutočnosť, že športový svet doháňal udalosti z roku 2020.

ZDROJ: peakpx.com

Najmä v 3. a 4. štvrťroku už bol badateľný nárast aktivity v oblasti pozemných hazardných hier, najmä v segmentoch športového stávkovania, živých hier a technických hier. Oblasť športového stávkovania podporilo aj konanie dvoch veľkých športových podujatí, ktoré boli odložené z roku 2020, a to majstrovstiev Európy vo futbale a letných olympijských hier,“ dodáva Simon Blecha.

K vyšším daňovým príjmom však najviac prispel rast online hazardných hier. Dokonca aj po zatvorení kasín a herní sa darilo  segmentu, v ktorom sa predtým preferoval skôr osobný kontakt.

Nárast počtu online hazardných hier bol obzvlášť výrazný v prípade tzv. technických hier, pri ktorých technické vybavenie ovláda priamo stávkujúci. Patria sem napríklad hracie automaty alebo elektromechanická ruleta. Pred covidom chodili ľudia hrať do herní alebo kasín. V online priestore začali ľudia oveľa viac hrať aj takzvané živé hry, ako sú karty alebo kocky, kde stávkujete proti krupiérovi alebo počítaču.

ZDROJ: pixabay.com

V niektorých oblastiach však už online hazardné hry dominovali. „Ešte v predvianočnom období bol pomer online vs. pobočkové stávky vo Fortune zhruba 90:10 v prospech online a väčšinu klientov, ktorí preferujú pobočky, má stávkovanie spojené s návštevou svojho obľúbeného miesta, online prostredie ich až tak neláka,“ hovorí Petr Šrain, PR manažér spoločnosti.

Treba však dodať, že niektorí ľudia stále uprednostňujú stávkovanie na pobočkách a po zavedení sa k nim vrátili. „Svedčí o tom aj návrat k percentuálnym hodnotám spred covidu, ku ktorým sa klienti Tipsportu vrátili krátko po opätovnom otvorení pobočiek, a v niektorých mesiacoch po covide nábor na pobočkách dokonca prekonal nábor z predchádzajúceho roka. Stále teda platí, že pobočky majú svoje miesto ako pre príjem stávok, tak aj ako klientska podpora pre zákazníkov či miesto pre predaj ďalších služieb,“ hovorí Václav Sochor z Tipsportu.

Klienti Tipsportu dokonca podávajú 95 percent stávok online, ale podľa Sochora majú kamenné pobočky stále miesto pre zvyšných päť percent.

ZDROJ: shutterstock.com

Státisíce ľudí sú ohrozené

Podľa odborníkov na závislosti nie je online trend priaznivý. „Ide o to, že online hazardné hry sú dostupnejšie,“ hovorí Vojtech Kozlík z organizácie Sananim. Hry v kasínach alebo stávkových kanceláriách sú regulované štátom. Existuje napríklad register vylúčených hráčov. Herne a kasína musia spĺňať prísne podmienky, ako napríklad 24-hodinový kamerový dohľad nad celým priestorom alebo zákaz podávania alkoholu.

V online priestore je dodržiavanie predpisov zložitejšie. Zatiaľ čo české stránky musia dodržiavať české zákony, na zahraničných stránkach majú hráči voľnú ruku.

ZDROJ: shutterstock.com

Ďalším problémom je, že v online priestore má hráč menšiu kontrolu nad stavenými peniazmi. „Dalo by sa povedať, že v kasíne sa dá platiť aj kartou, ale tam vidím číslo na obrazovke,“ vysvetľuje Kozlík. Hranie online je vždy k dispozícii, dotyčná osoba nemusí nikam chodiť. Kasíno je na dosah cez mobilný telefón alebo počítač.

Podľa správy Národného monitorovacieho centra pre drogy a závislosti z roku 2021 o hazardných hrách v Českej republike 35 až 50 percent dospelých uviedlo, že za posledných 12 mesiacov hralo hazardné hry. V tomto údaji sú započítané aj lotérie, pričom najčastejšie sa uvádza účasť v lotériách; tieto údaje sú z roku 2020.

Údaje o tom, koľko je v Českej republike rizikových hráčov, sa však líšia podľa metodiky. Problémové hranie hazardných hier s rizikom závislosti sa určite týka státisícov ľudí. Až 200 000 ľudí je vystavených vysokému riziku závislosti.

Medzi rizikovými hráčmi prevládajú muži, ale počet žien sa tiež zvyšuje. Ľudia z nízkopríjmových skupín vynakladajú na hazardné hry proporcionálne viac svojich príjmov a hazardné hry sa sústreďujú v ekonomicky znevýhodnených, sociálne vylúčených skupinách.