Komisia pre integritu v športe (ESIC) vydala vyhlásenie o svojom historickom vyšetrovaní „Spectator Bugu“ a rozšírila počet sankcionovaných osôb za jeho použitie na získanie nečestnej výhody.

Tri varianty chyby Spectator

ESIC začal v roku 2020 vyšetrovanie proti trénerom a hráčom za zneužívanie chyby v režime „pre divákov“ v hre Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), umožňujúcej získali výhodu nad svojimi súpermi, a pôvodne potrestala troch medzinárodných trénerov.

Počas ďalšieho vyšetrovania ESIC identifikovala ďalších 34 trénerov, ktorí zneužívali chybu Spectator Bug, a rozšírila zoznam sankcionovaných osôb, ale v októbri zrušila zákaz pre Sergeja „LMBT“ Bezhanova.

ZDROJ: peakpx.com

ESIC počas ďalšieho vyšetrovania odhalil, že existujú tri rôzne varianty Spectator Bug: Static Spectator Bug, Free Roam Spectator Bug a Third-Person Spectator Bug, a zverejnil podrobnosti týkajúce sa týchto variantov, postihnutých osôb a sankcií, ktoré im boli uložené.

Static Spectator Bug/Variant chyby statického diváka

Variant chyby statického diváka umožňuje dotknutému účastníkovi kontrolu nad hľadiskom náhodnej pozície na mape, na ktorú chyba umiestnila trénera pred začiatkom kola, čím účastník získava nespravodlivú výhodu v podobe uhla pohľadu, ktorý by nemal mať.

Variant ovplyvnil celkovo 84 účastníkov, uviedla ESIC a vysvetlila, že okrem 37 účastníkov, ktorí už boli sankcionovaní v roku 2020, bolo ďalších 47. Variant klasifikovala ako variant, ktorý predstavuje stredné až vysoké riziko pre integritu.

ZDROJ: peakpx.com

Orgán pre integritu načrtol, že variant Static Spectator Bug sa spustil v 1 311 kolách v 98 zápasoch, a keď sa spustil, vyskytol sa v priemere na 13 kôl, čo znamená 13 kôl potenciálnej nespravodlivej výhody.

Podľa jeho sankčnej matice prijatej pre sankcie v septembri 2020 a vzhľadom na „potenciálne závažnú povahu porušení, ktoré sú v súvislosti s týmto variantom stíhané, budú obvinení účastníci dočasne vylúčení z členských podujatí ESIC až do vyriešenia obvinení„.

Free Roam Spectator Bug/Variant voľného pohybu diváka s chybou

Tento variant umožňoval postihnutému účastníkovi lietať po mape a mať nad ňou úplnú kontrolu, čo pripomínalo mechanizmus, ktorý poskytoval používateľovi závažnú a nespravodlivú výhodu, „ktorú by nikdy nemohol dosiahnuť využitím herných mechanizmov určených na súťažnú hru„, čím poskytoval výhodu „podobnú hacknutiu mapy, hacknutiu steny alebo inému podvodu„.

ZDROJ: peakpx.com

Preto ESIC považuje toto porušenie za podvádzanie alebo pokus o podvodné správanie, ktoré je oveľa závažnejšie ako ostatné dva varianty a zasluhuje si sankcie podľa bodov 2.4.4 a 2.4.5 kódexu správania, ktoré odkazujú na priestupky podvodného správania a stanovujú pozastavenie činnosti až na 24 mesiacov.

ESIC ďalej predbežne pozastavil trom účastníkom, u ktorých bolo zistené, že využili variant Free Roam Spectator Bug, účasť na všetkých podujatiach členov ESIC až do vyriešenia obvinení.

Third-Person Spectator Bug/Variant Spectator Bug pre tretie osoby

Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch variantov bol variant tretej osoby spustený softvérovým problémom servera na dvoch konkrétnych platformách turnaja CS:GO, ktorý postihnutému účastníkovi umožnil sledovať hru zo zamknutého pohľadu tretej osoby na hráčov svojho tímu.

A hoci nebola stanovená závažnosť rizika, ESIC považuje reakciu účastníkov na zistenie chyby za kľúčovú a tých 47, ktorí sa rozhodli dokončiť kolo s výhodou, si zaslúži sankciu rovnajúcu sa 30 dňovému pozastaveniu činnosti za každé kolo s chybou.