Americká herná asociácia (AGA) nedávno vydala svoju výročnú správu „State of the States“.

Výročná správa Americkej hernej asociácie poukazuje na daňové výhody, ktoré môžu americké štáty získať legalizáciou online hazardných hier v kasínach. Detailná správa, ktorá poskytuje komplexný prehľad o odvetví komerčných kasín v USA, odhalila, že herný priemysel sa z pandémie COVID-19 už viac než zotavil. Ukázalo sa tiež, že v prípade štátov, ktoré sa snažia výrazne generovať nové daňové toky prostredníctvom rozšírenia hazardných hier, iGaming ľahko prekonáva aj športové stávky.

ZDROJ: peakpx.com

K 31. decembru 2021 malo 30 štátov plus DC nejakú formu legálneho športového stávkovania. Iba šesť štátov povolilo online kasína s interaktívnymi hracími automatmi a stolovými hrami.

Mobilné športové stávkovanie malo päťkrát viac legálnych jurisdikcií v porovnaní s počtom štátov s povoleným iGamingom. Ale online kasína vygenerovali až 86% sumy hrubých príjmov, ktoré dosiahli stávkové kancelárie.

Na 31 trhoch so športovými stávkami boli vykázané hrubé príjmy z hazardných hier (GGR) vo výške 4,33 miliardy USD. V šiestich štátoch s iGamingom sa dosiahlo GGR 3,71 miliardy USD.

„Vzhľadom na to, že iGaming je legálny len v šiestich štátoch a športové stávkovanie je legálne vo viac ako 30 štátoch, znamená to, aký ziskový je alebo môže byť trh iGamingu (najmä v porovnaní so športovým stávkovaním),“ povedal pre Casino.org právnik C. J. Fisher z Atlantic City, ktorý spolupredsedá právnickej firme Fox Rothschild’s Gaming Practice Group.

Stručne povedané, porovnanie je presvedčivé a myslím si, že podporuje ďalšie rozširovanie iGamingu v USA,“ dodal Fisher.

Hoci sa život v roku 2021 začal vracať do určitého normálu a kamenné kasína boli už zväčša otvorené, príjmy z iGamingu naďalej prekvitali. GGR z regulovaných online kasín vzrástol o 139% z 1,55 miliardy USD v roku 2020.

ZDROJ: AGA

Daňové zvýhodnenie iGamingu

Nielenže iGaming generuje vyššie hrubé príjmy ako športové stávky, ale štáty zvyčajne zdaňujú príjmy z online kasín vyššie ako športové stávky. Napríklad New Jersey je jedným z mála štátov, kde sú iGaming aj športové stávky (na pobočkách a v mobilných zariadeniach) legálne. Štát ukladá efektívnu sadzbu dane vo výške 9,75 % na hrubé príjmy zo športového stávkovania v kamenných pobočkách a 14,25 % na mobilné stávky.

V roku 2021 vygenerovali online kasína v New Jersey daňové príjmy vo výške viac ako 205,2 milióna USD. Športové stávkové kancelárie, maloobchodné aj online, dodali štátu menej ako polovicu tejto sumy vo výške 102,6 milióna USD.

Pennsylvánia, ďalší štát, kde sú online kasína a športové stávky legálne, vykázala v roku 2021 GGR z iGamingu vo výške 1,11 miliardy USD. Športové stávkové kancelárie si ponechali 340,1 milióna USD zo stávok hráčov.

Pennsylvánia zdaňuje internetové hracie automaty 54 % a príjmy z interaktívnych stolových hier 16 %. Štát tiež vyberá jednu z najvyšších daní zo športového stávkovania. S 36 % je však stále podstatne nižšia ako v prípade internetových automatov, ktoré tvoria leví podiel príjmov z iGamingu.

ZDROJ: peakpx.com

Ukazuje sa, že iGaming je pre štáty, ktoré hľadajú nové príjmy, významným generátorom daní. Mnohým štátom, ktoré povoľujú len tradičné hazardné hry v kasínach, sa však minulý rok darilo, keďže dopyt po nich bol v celej krajine rekordný.

AGA vo svojej správe „State of the States“ uviedla, že GGR z pozemných kasín, terminálov videohier, iGamingu, športových stávok a denných fantasy športov dosiahol v roku 2021 rekordných 53,03 miliardy USD. Nový strop ľahko prekonal predchádzajúcu historickú hranicu amerického komerčného herného priemyslu vo výške 43,65 miliardy USD, ktorá bola stanovená v roku 2019.

Prezident a výkonný riaditeľ AGA Bill Miller vidí, že toto odvetvie bude len ďalej rásť.

Hoci rok 2021 bol búrlivý, som presvedčený, že stanovil novú základnú hranicu pre herný priemysel v dlhodobom horizonte, pretože poskytujeme spotrebiteľom špičkovú zábavu a očakávame úplné oživenie cestovania, podujatí a zábavy,“ uzavrel Miller.