Koľkokrát v živote ste sa stretli s názorom, že investovanie je len hazard s vašimi peniazmi? Že systém je nastavený tak, aby vyhrávali veľkí hráči, ktorí majú prostriedky na to, aby vás kedykoľvek zhltli ako malinu? Ak sa aktívne zaujímate o financie a investovanie, možno ste to už počuli toľkokrát, že o týchto tvrdeniach ani nepochybujete.

Ak však patríte na druhú stranu barikády, čítajte ďalej – budeme sa vás snažiť presvedčiť o opaku. V skutočnosti sa domnievame, že investovanie a hazardné hry, hoci majú mnoho spoločného a umožňujú vyniknúť rovnakým aspektom ľudskej osobnosti, sú dve veľmi odlišné veci. Téme sa na portáli finex.cz venoval redaktor Bogdan Heinz.

Problémy s investovaním

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je investovanie démonizované, je to, že ľudia sa s ním zvyčajne stretávajú až potom, čo okúsili hazardné hry. Či už to bolo niekoľko prehratých tiketov v Lote, prehratá stávka s priateľmi, stávkovanie na zápasy alebo peniaze prehraté v herniach, povedomie o hazardných hrách je v spoločnosti široko zakorenené. A médiá nám deň čo deň pripomínajú, aké zlé sú hazardné hry.

ZDROJ: shutterstock.com

Keď potom človek narazí na niečo, čo mu na prvý pohľad pripomína čo už pozná, pričom zásadné rozdiely sú ukryté kdesi ďaleko v pozadí, neprekvapí ho, že celú vec bude považovať za hazard, a že to podľa toho aj dopadne.

V našej spoločnosti teda zohráva dosť zásadnú úlohu istá nedôvera, ktorá niekedy spôsobuje, že ľudia sú príliš opatrní, pokiaľ ide o ich vlastné financie, a teda aj finančné trhy. Dôkazom toho je čoraz väčšia popularita konzervatívneho sporenia na úkor akcií, dlhopisov atď., skrátka „západnejších“ investícií.

A keď sa človek rozhodne vstúpiť do sveta investícií, jeho vnímanie je zvyčajne skreslené predstavami o okamžitých ziskoch, lodiach, športových autách a drahých domoch na pláži, ako ich prezentujú „tí, ktorým sa to už podarilo“. Títo ľudia sa potom dostanú do osídiel deštruktívneho obchodovania, ktoré je rýchlou cestou do finančného pekla.

Tento kontrast niekedy núti k zamysleniu – na jednej strane máme konzervatívny prístup k financiám a na druhej strane divoký, bezhlavý hazard typu „dám všetko do Tesly a uvidím, čo sa stane“.

ZDROJ: shutterstock.com

Peter Lynch, svetoznámy manažér hedžových fondov spoločnosti Fidelity a autor knihy One Up on Wall Street, sa tiež čuduje tomuto paradoxu a vždy sa zabával na tom, že ľudia dokážu stráviť dlhé hodiny dôkladným prieskumom trhu v snahe kúpiť novú práčku, zatiaľ čo keď mu niekto zavolal a povedal, že chce kúpiť tú či onú akciu, na ktorú práve narazil, tento človek často nemohol popadnúť dych.

Dosť však bolo rečí o pochmúrnom vzťahu verejnosti k financiám. Cieľom tohto článku je dokázať, že investovanie nie je hazard. Tak sa do toho pustite.

Spoločné znaky obchodovania a hazardných hier

Začnime spoločnými znakmi hazardných hier a investovania, ktoré sme už čiastočne načrtli v predchádzajúcej časti tohto článku. Cieľom tejto časti je poukázať na podobnosti medzi hazardnými hrami a investovaním, a teda na to, prečo ich niektorí môžu považovať za to isté. Z nášho pohľadu tu zohráva úlohu niekoľko kľúčových faktorov.

ZDROJ: shutterstock.com

Pri investovaní aj hazardných hrách riskujeme kapitál v snahe dosiahnuť zisk

Kapitál, riziko, zisk. Pre hazardné hry aj investovanie je táto „svätá trojica“ absolútne kľúčová. Hráč vsadí určitú sumu peňazí a očakáva, že ju prehrá. Spravidla je možné prehrať všetko, ale v niektorých formách hazardných hier je možné prehrať len časť vkladu. V prípade investovania je to na prvý pohľad rovnaké – investor vloží svoj kapitál do aktíva v nádeji, že dosiahne zisk, ale musí počítať aj s tým, že môže stratiť časť alebo celý svoj vklad.

Medzi investovaním a tradičnými hazardnými hrami (snáď s výnimkou stávok na zápasy) je však jeden zásadný rozdiel – investori môžu pracovať s rizikom a majú veľa možností, ako ho znížiť na prijateľnú úroveň. Hráči majú zvyčajne zviazané ruky a navyše, nech sa snažia akokoľvek, pravdepodobnosť výhry je skôr nemožné nakloniť v ich prospech.

Pri investovaní aj hazardných hrách sa snažíme minimalizovať riziko a maximalizovať zisk

Tento faktor môže byť tiež príčinou toho, že hazardné hry a investovanie môžu niektorým ľuďom pripadať rovnaké. Z hľadiska minimalizácie rizika a maximalizácie zisku je však investovanie oveľa flexibilnejšie a navyše – z dlhodobého hľadiska trhy neustále rastú, takže šance na zisk sa pre trpezlivého a správne pripraveného investora zvyšujú.

ZDROJ: shutterstock.com

V prípade hazardných hier to tak nie je – z matematického hľadiska je pravdepodobnosť výhry vždy na druhej strane a čím dlhšie človek hrá, tým viac času má na to, aby sa tento nepomer naplno prejavil.

V poslednom čase sa objavilo niekoľko prípadov, ktoré posunuli vnímanie investovania širokou verejnosťou bližšie k hazardným hrám. Reč je okrem iného o armáde používateľov Redditu, ktorí sa rozhodli masovo investovať do akcií nerentabilnej spoločnosti GameStop a „zachrániť“ inštitucionálnych investorov. Celý plán bol úspešný a mnohí ľudia dosiahli rozprávkové zisky, ale cena sa čoskoro prepadla späť nadol a mnohí ľudia utrpeli veľké straty.

finex.cz

Tento fenomén ide ruka v ruke s nárastom sociálneho obchodovania, keď sa trhy stávajú čoraz prístupnejšími širokým a neinformovaným masám, ktoré ich vnímajú ako rýchly spôsob zbohatnutia.

Rozdiely medzi obchodovaním a hazardnými hrami

Medzi investovaním a hazardnými hrami však existujú zásadné rozdiely, o ktorých sa neinformovaní investori nemajú možnosť alebo sa ich vyslovene zdráhajú dozvedieť. Nasledujúce faktory však môžu z neznalého hráča urobiť účastníka trhu, ktorý robí informované a uvážené rozhodnutia.

ZDROJ: pixabay.com

Práca s rizikom

V porovnaní s hráčmi majú investori oveľa širšiu škálu možností, ako sa vyrovnať s investičným rizikom. Hoci v hazardných hrách hrá veľkú úlohu náhoda a neúspech zvyčajne znamená stratu celého vkladu, investor môže sa s rizikom môže krásne „pohrať“.

Investor si môže nielen vybrať investičné aktívum podľa vlastného rizikového profilu, ale aj nastaviť celú investíciu tak, aby mohol v prípade nepriaznivého vývoja kedykoľvek vystúpiť. Napríklad po strate 10, 20, 30 % pôvodného vkladu atď.

Pokiaľ ide o rizikový profil, ten závisí od toho, do čoho investor skutočne vloží svoje prostriedky. Či už si vyberie konzervatívnejšie podielové fondy, ETF alebo dlhopisy, dynamickejšie akcie, kryptomeny alebo klasické investície do nehnuteľností, vždy môže svoju expozíciu na trhoch nastaviť tak, aby udržal riziko na uzde a v prípade nepriaznivého vývoja nepodľahol panike.

ZDROJ: pixabay.com

Časový faktor

Rovnako dôležitým faktorom je čas. Hazardné hry sú zvyčajne jednorazovou záležitosťou, ktorej výsledok je známy v krátkom čase, zatiaľ čo investovanie má horizont mesiacov až desaťročí. Čím dlhší horizont, tým lepšie – straty sa často dajú „ustáť“, čo samozrejme nie je prípad hazardných hier.

Investovanie je v rozpore s ľudskou prirodzenosťou, ktorá chce „mať všetko tu a teraz“. Správne zvolený investičný horizont je potom jednou z kľúčových zbraní v arzenáli investora, ktorá ho odlišuje od hazardného hráča.

Príprava, štúdium, zdroje

Aj keď je do hazardných hier zapojená istá dávka prípravy a štúdia zdrojov, je to práve informovaný prístup, pevná investičná stratégia založená na fundamentálnej a technickej analýze, sledovanie mikro a makroekonomických ukazovateľov, globálnych trendov alebo správ spoločností, ktoré v investičnom svete oddeľujú povestné zrno od pliev.

Okrem toho je veľa informácií verejne dostupných, najúspešnejšie osobnosti tohto sveta vydali sériu kníh s podrobnými informáciami o svojich investičných dobrodružstvách a spoločnosti sú zo zákona povinné zverejňovať informácie o svojich výsledkoch za posledné mesiace a roky. Informácie v správnych rukách sú skrátka mocným nástrojom a cestou k rozprávkovým ziskom.

Na druhej strane, keď si sadnete k hraciemu automatu v herni, vhodíte doň niekoľko stoviek a stlačíte tlačidlo, žiadne informácie vás nepriblížia k vysnívanej výhre ani o milimeter.

ZDROJ: peakpx.com

Na záver

Investovanie a gambling sú jednoducho dva odlišné svety, ale nanešťastie majú niekoľko spoločných znakov. To potom nahráva neinformovaným masám, aby si tieto pojmy voľne zamieňali. Okrem toho je hazardný prístup k investovaniu na vzostupe v dôsledku rozmachu obchodných aplikácií, obchodovania na sociálnych sieťach a súčasných trendov v spoločnosti.

Bohužiaľ, počet hráčov, ktorí sa takto zahrávajú so svojimi úsporami, neustále rastie a ľudia pália svoje peniaze bez toho, aby o investovaní čokoľvek vedeli alebo mali prístup k množstvu voľne dostupných informácií. Na jednej strane môže strata finančných prostriedkov uvedomelých jednotlivcov viesť k zvýšeniu finančnej gramotnosti, keď si človek jednoducho dôkladne premyslí, do čoho investuje, a niečo si o tom prečíta.

Nanešťastie to však často končí tým, že jednotlivec zlomí palicu a dospeje k záveru, že investovanie nemá zmysel. Práve títo ľudia potom šíria nepravdu, že investovanie je len gambling, a kruh sa uzatvára.

Ak ste však dočítali až sem, dúfame, že už chápete, prečo to tak nie je.