Čínske úrady oznámili čiastočné zatvorenie hazardného syndikátu, ktorý predtým obchodoval s kryptomenami v hodnote 200 miliárd jüanov (55 miliárd USD).

Po raziách vykonaných v najmenej 4 provinciách stredoázijskej krajiny bolo zatknutých celkovo 130 podozrivých. Úrad verejnej bezpečnosti okresu Shayang v meste Jingmen v provincii Hubei uviedol, že v rámci prebiehajúceho vyšetrovania sa podarilo rozbiť 14 zločineckých gangov počas razií, ktoré sa uskutočnili vo viacerých oblastiach.

Tie zahŕňali Fujian, Sichuan, Henan a autonómnu oblasť Guangxi v období od decembra 2021 do apríla 2022.

Prítomnosť kryptomien

Vyšetrovatelia tvrdili, že syndikát fungoval s úplnou závislosťou od kryptomien pri spracovaní hazardných transakcií, pričom v októbri minulého roka úrady zmrazili účty obsahujúce ekvivalent 160 miliárd dolárov.

Neuveriteľný rozsah tejto operácie a miera závislosti od kryptomien je pozoruhodná. Vzhľadom na citlivú povahu prípadu však neboli poskytnuté podrobnosti týkajúce sa použitej meny.

ZDROJ: unsplash.com

Predpokladá sa, že jadro tejto operácie sa nachádza v zahraničí, hoci konkrétne miesto zostáva nezverejnené. Pôvodcom je zúfalý hráč, ktorý nahlásil, že prehral viac ako 100 000 juanov (14 000 USD) v online šachovej hre.

V skutočnosti boli niektorí z podozrivých vrátane troch osôb podozrivých z toho, že zohrávajú neoddeliteľnú úlohu, repatriovaní a následne zadržaní v zahraničí, pričom dôkazy naznačujú existenciu operácií v Kambodži, Mjanmarsku alebo Laose.

Ide o krajiny, ktoré sa vyznačujú veľkým množstvom online hazardných hier a podvodných operácií.  Všetky tri krajiny boli kontaktované čínskou policajnou kampaňou, ktorá ponúka určitý druh amnestie čínskym štátnym príslušníkom, ktorí sa vrátia domov a priznajú sa k práci pre zahraničných prevádzkovateľov.

Členovia syndikátu

Do tohto prípadu bolo zapletených neuveriteľných 50 000 osôb, pričom títo členovia syndikátu neboli rozlíšení na agentov alebo zákazníkov. Súdny proces s údajným spolupáchateľom sa má začať na ľudovom súde v okrese Šajang, hoci zatiaľ neboli potvrdené žiadne termíny.