Po niekoľkých rokoch platnosti nového zákona o hazardných hrách sa zdá, že nelegálne hazardné hry už v Českej republike nie sú problémom. Žiaľ, opak je pravdou. Nelegálny hazard je v Českej republike taký rozšírený, že nová vláda stanovila boj proti nemu za svoju hlavnú prioritu.

Okrem štátu cítia aj samotní legálni prevádzkovatelia, združenia a partnerské marketingové spoločnosti potrebu spoločne a dôraznejšie zakročiť proti nelegálnym hazardným hrám. Preto sa Inštitút pre reguláciu hazardných hier (IPRH) minulý rok stal ústredným kontaktným miestom pre nahlasovanie nelegálnych hazardných hier a vybavuje sťažnosti na nelegálnu reklamu alebo nelegálne hazardné hry. A chce v tomto boji zohrávať kľúčovú úlohu spolu so štátom.

ZDROJ: peakpx.com

V boji proti nelegálnym hazardným hrám sa pracovníci ministerstva financií a colnej správy denne stretávajú s mnohými prekážkami. Uľahčenie zefektívnenia postupov štátnej správy v oblasti kontrolných, správnych a následne aj sankčných konaní voči nelegálnym subjektom a prípadné zmeny právnej úpravy v tejto oblasti boli hlavnými cieľmi historicky prvého spoločného workshopu IPRH a jeho členov, Ministerstva financií (MF), Colnej správy (CS) a Finančnej správy (FS), ktorý sa konal ešte začiatkom februára 2022.

Ako veľmi je v Českej republike rozšírený nelegálny hazard?

Nelegálni prevádzkovatelia na internete používajú množstvo metód, ako sa zviditeľniť a nalákať hráčov na svoje webové stránky. Najčastejšie používané formy propagácie sú platené PR články s dobrými recenziami a odkazy na nelegálne stránky. K ďalším metódam patrí kupovanie domén, ktorým vypršala platnosť, spamovanie diskusných fór alebo hackerské útoky na webové stránky rôznych organizácií, kde sa bez vedomia majiteľa umiestňuje text propagujúci nelegálnu stránku. V neposlednom rade sa často využíva platená propagácia vo vyhľadávačoch, takzvaná PPC reklama.

ZDROJ:unsplash.com

Veľkosť nelegálneho online trhu je ťažké odhadnúť. Jediný reálny spôsob, ako získať predstavu o jeho rozšírenosti, je viditeľnosť nelegálnych ponúk vo vyhľadávačoch. Na to sa vo svojej analýze zameralo združenie IPRH v spolupráci so spoločnosťou GTO Solutions, ktorá je členom odvetvia online marketingu. Na základe často vyhľadávaných výrazov, ako napríklad online kasíno, online kasíno s bonusom bez vkladu, a analýzy výsledkov dospeli k záveru, že viac ako 50 % organických výsledkov vyhľadávania vo vyhľadávači Google obsahuje reklamu na nelegálne hazardné hry.

Hoci pandémia bola spojená najmä s rozvojom internetu, netreba zabúdať ani na pozemné prevádzky. Len v minulom roku colné úrady odhalili 125 nelegálnych herní. Od roku 2018 ich zistila viac ako 800, čím takmer dosiahla počet 1007 nelegálnych prevádzok. Zďaleka sa nedá predpokladať, že odhalené boli všetky nelegálne herne. Nelegálne subjekty vymýšľajú najrôznejšie prekážky, aby colnej správe čo najviac sťažili prácu. Patrí medzi ne zamurovanie alebo pripevnenie strojov k stenám alebo k podlahe.

ZDROJ: WINARCH

Nelegálne hazardné hry sú preto v Českej republike stále problémom a je potrebné proti nim bojovať. Zástupcovia všetkých strán sa zhodli na tom, že spoločný seminár bol pre všetkých prínosný, a že majú v úmysle pokračovať v spolupráci nielen na tému nelegálneho hazardu.