Spojené arabské emiráty, ktoré už roky uplatňujú prísne islamské pravidlá, zvažujú zmeny v oblasti hazardných hier. Agentúra Reuters uviedla, že v blízkej budúcnosti sa v niektorých tamojších strediskách môžu otvoriť kasína. Napríklad svoj vlastný komplex hazardných hier by tu chcela postaviť americká developerská spoločnosť Wynn Resorts.

Ako uvádza český spravodajský portál idnes.cz Spojené arabské emiráty, ktoré sú federáciou siedmich emirátov na Blízkom východe, zvažujú uvoľnenie podmienok v oblasti hazardných hier. Jednotlivé emiráty by sa mohli čoskoro rozhodnúť, či otvoria takéto zariadenia na svojom území. Prvým by mohol byť menší emirát Ras al-Chajma, v ktorom žije približne 430 000 obyvateľov. Zdá sa však, že hazardné hry v tomto emiráte budú zatiaľ obmedzené len pre cudzincov.

Photo by Godwin Bephin on Unsplash

Pred niekoľkými týždňami predstavil svoje plány na území Spojených arabských emirátov aj gigant Wynn Resorts z americkej Nevady. V emiráte Ras al-Chajma chce otvoriť nový luxusný hotel s viac ako 1 000 izbami, 10 reštauráciami, kúpeľmi, kongresovým centrom a herňou.

Tento región má obrovský potenciál pre cestovný ruch,“ uviedol v tlačovej správe generálny riaditeľ spoločnosti Wynn Resorts Craig Billings. Dodal, že komplex hazardných hier má stáť na umelom ostrove Al Marjan, ktorý je vzdialený necelú hodinu cesty od medzinárodného letiska v Dubaji. Podľa Billingsa je to ideálna lokalita na výstavbu herne.

Spojené arabské emiráty sú už roky známe svojimi nablýskanými mrakodrapmi, obrovskými nákupnými centrami alebo púšťami. Otvorenie prevádzok hazardných hier v meste, ktoré sa často prirovnáva k americkému Las Vegas, ešte viac zblíži tieto dve centrá.

Cieľová destinácia je Dubaj

Globálne spoločnosti prevádzkujúce kasína zároveň dúfajú, že emirát Ras al-Chajma bude vzorom pre ostatných šesť emirátov v krajine. Ich hlavným cieľom je otvoriť niekoľko centier v srdci SAE, v Dubaji. V skutočnosti sa však zatiaľ neplánuje legislatívne uvoľnenie prevádzkovania hazardných hier.

ZDROJ: peakpix.com

SAE sa už dlho snažia priblížiť západným trendom. Od začiatku tohto roka má napríklad tento emirát víkend v sobotu aj v nedeľu, čím sa odlišuje od ostatných moslimských krajín. V týchto krajinách pripadá víkend stále najčastejšie na piatky a soboty.

V posledných osemnástich mesiacoch Spojené arabské emiráty revidovali aj niektoré zákony, ktoré dekriminalizujú konzumáciu alkoholu a predmanželské spolužitie. Teraz sa zdá, že na programe dňa je hazard.

Týmito zmenami sa Spojené arabské emiráty snažia konkurovať aj blízkej Saudskej Arábii, keďže sa snažia stať hlavnou destináciou v regióne Perzského zálivu.

Predstavitelia emirátu Ras al-Chajma uviedli, že budú presadzovať zodpovedné hranie hazardných hier. „Hranie hier je zodpovedná forma zábavy a voľnočasového cestovného ruchu, ktorá zohľadňuje komunitné, kultúrne a sociálne normy,“ povedal agentúre Reuters predstaviteľ úradu pre rozvoj cestovného ruchu emirátu Ras al-Chajma.