Všetky nádeje, že čínsky nový rok prinesie Macao výraznú injekciu návštevnosti a príjmov z kasín, sa nenaplnili. Návštevnosť regiónu počas každoročného festivalu vzrástla oproti minulému roku len o 25%.

Obdobie čínskeho nového roka je pre Macao zvyčajne skvelým obdobím. Sedemdňový sviatok priťahuje veľký záujem pevninských Číňanov, ako aj návštevníkov z iných častí sveta. COVID-19 však toto všetko zmenil.

Podľa policajného zboru bolo zaznamenaných len 113 699 turistických návštev. Tento počet je o 25% vyšší ako počet návštevníkov Macaa v minulom roku. Je však o 90% nižší, než aký bol zaznamenaný v roku 2020.

Denný priemer bol 16 242 návštevníkov, pričom najvyšší počet bol zaznamenaný 3. februára. Pripadol na štvrtok, nie na víkend. V ten deň prišlo 21 972 návštevníkov.

ZDROJ: WINARCH

Návštevnosť Macaa stagnuje

Aj keď priemer bol slušný, návštevnosť bola o 56,5% nižšia ako v minulom roku. Bola tiež o 90% nižšia ako v roku 2019, keď priemer dosiahol 172 857 návštevníkov. V tom roku Macao prišlo navštíviť 1,21 milióna turistov.

Ďalší náznak poklesu záujmu možno nájsť v počte predaných ohňostrojov počas tohto obdobia. Macao je jedinou jurisdikciou spojenou s Čínou, kde je povolená zábavná pyrotechnika, a čínsky nový rok je historicky známy svojimi veľkými ohňostrojmi. Tie sa bežne používajú na privítanie lunárneho nového roka. Časť tohtoročného poklesu možno pripísať chladnému počasiu a miernemu dažďu. Podľa úradu pre komunálne záležitosti však tento rok predaj v porovnaní s minulým rokom klesol o 61,4%. Celkovo sa predalo 1 399 boxov zábavnej pyrotechniky, čo je podstatne menej než 4 900 predaných boxov v minulom roku.

ZDROJ: pekapx.com

Februárové tržby majú silný nástup

Na obmedzenie cestovania a pohybu boli zavedené obmedzenia po tom, ako niekoľko miest v provincii Guangdong minulý mesiac zaznamenalo prípady COVID-19. Pri príchode z provincie Guangdong do Macaa sa vyžaduje negatívny test na COVID-19 vykonaný do 48 hodín pred príchodom. Predtým to bolo len 24 hodín.

Rutger Verschuren, podpredseda Macauskej hotelovej asociácie, uviedol, že napriek vyššiemu počtu rezervácií ako v minulom roku bolo obdobie čínskeho nového roka pre tento sektor sklamaním. Ceny izieb boli v tomto období nižšie ako zvyčajne. Rok 2021 bol pre kasína v Macao zlý. Januárové výhry z hazardných hier klesli v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 20% na 793 miliónov USD.

ZDROJ: peakpx.com

Február však údajne priniesol určitú úľavu. Hoci konečné čísla príjmov z hazardných hier za lunárny nový rok ešte nie sú sfinalizované, došlo k určitému zlepšeniu. Analytici uvádzajú, že podľa prvých projekcií sa príjmy z hazardných hier medziročne zvýšili o 60%. Ďalšie podrobnosti sa objavia v nasledujúcich týždňoch.