Podľa odborníkov sa hráči nenechajú odradiť zhoršujúcou sa hospodárskou situáciou a môžu upnúť svoje nádeje na možnosť výhry. Valašské Meziříčí tento rok po ôsmich rokoch zmenilo nariadenie, ktoré reguluje hazardné hry v meste. V porovnaní s rokom 2015, keď povolilo 20 herní, teraz schválilo len štyri. Ostatní prevádzkovatelia v meste ukončili činnosť a opustených 16 herní mesto zatvorilo.

„Podarilo sa nám obmedziť hazard v našom meste a udržať ho na presne vymedzených miestach,“ povedal Robert Stržínek, starosta Valašského Meziříčí. „Súčasná situácia je akýmsi kompromisom. Sme si vedomí spoločenskej škodlivosti hazardu. Ich nulová tolery\ancia by však mohla viesť k vzniku nelegálnych herní, čomu chceme zabrániť,“ dodal.

Situáciu vo Valašskom Meziříčí možno aplikovať aj na ďalšie mestá v regióne, kde postupne ubúda výherných prístrojov a herní, pokiaľ podobne ako v Kroměříži alebo Otrokoviciach nezaviedli nulovú toleranciu hazardu. V Zlíne je približne 510 výherných prístrojov, čo je o niečo menej ako v predchádzajúcich rokoch.

ZDROJ: shutterstock.com

Nemám informácie o tom, že by sa ľudia sťažovali na hazard. Zároveň nemáme ambíciu podporovať hazard viac ako doteraz. Je to však jedna z vecí, ktorú v budúcnosti prehodnotíme,“ spomenul primátor Jiří Korec.

V Zlíne sa počet herní do roku 2013 znížil zo 65 na 13 (9 kasín a 4 herne) a počet prevádzok hazardných hier z tisíc na približne polovicu. „Tento počet je stabilný a nevybočuje z priemeru ostatných krajských miest s porovnateľnou reguláciou hazardu,“ poznamenal hovorca magistrátu Tomáš Melzer.

Uherské Hradiště registruje približne 120 automatov, pričom pred štyrmi rokmi ich bolo takmer 150. Podobný trend je aj vo Vsetíne, kde je však na jedinom vyhradenom mieste v budove Ľudového domu len 44 automatov. „Som spokojný. Je tu kontrolovaný hazard a poriadok a nevznikajú žiadne vedľajšie efekty,“ opísal starosta Vsetína Jiří Čunek.

Hospodárska kríza hazard neovplyvnila

Úbytok hracích automatov však znamená aj nižšie príjmy pre mestá. Hazard im prináša do pokladníc veľa peňazí, ktoré môžu použiť na investície. Zlín tak ročne získa približne 60 miliónov Kč. Vlani to bolo dokonca viac ako 110 miliónov, a to kvôli oneskorenému príjmu čiastkových daní z hazardu. Uherské Hradiště vlani vybralo okolo 17 miliónov Kč, Vsetín 12 miliónov Kč.

ZDROJ: shutterstock.com

Otázne však je, čo s hazardom urobí všeobecné zdražovanie. „Myslím si, že ľudia majú v súčasnosti problém vyžiť, takže nebudú dávať peniaze do hazardu,“ hovorí Korec.

Zlín vedie v počte herní v kraji, ročne z hazardu utŕži deväťdesiat miliónov

Napríklad reštaurácie už rok hlásia nižšie tržby ako predtým. Na hazardných hrách sa to však zatiaľ neprejavuje, aspoň podľa daní lotériových spoločností. V roku 2019 zaplatia štátu vyše 10 miliárd korún a v roku 2021 vyše 12 miliárd korún, čo je suma, ktorá zhruba zodpovedá len prvým trom štvrťrokom minulého roka.

V roku 2022 sme zaznamenali postupný nárast štvrťročného výberu dane z hazardných hier v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, ktorý však výrazne ovplyvnila pandémia covidu,“ poznamenala Gabriela Krušinová z odboru vonkajších vzťahov a komunikácie ministerstva financií.

Vplyv hospodárskej krízy na hazardné hry môže byť dokonca opačný. „Ľudia v zúfalstve môžu upínať svoje nádeje na možnosť výhry. Koniec koncov, hazardné hry sú obchodovaním s nádejou. Tá sa v krízovej situácii môže zvýšiť,“ upozornil Lukáš Hrubý, odborný riaditeľ pre Olomoucký a Zlínsky kraj spoločnosti Podané ruce, ktorá pomáha patologickým hráčom.

Podľa neho závislý hráč bude hrať jednoducho preto, že musí. Peniaze potom môže získať rôznymi spôsobmi, napríklad krádežou.

ZDROJ: shutterstock.com

Hrať s mobilným telefónom je jednoduchšie

MF DNES oslovila aj niektoré lotériové spoločnosti, ale tie sa k téme nevyjadrili. Spoločnosť Synot Tip len potvrdila, že niektoré hry sa presunuli na internet.

Počet hráčov hazardných hier rastie. Prehrávajú desiatky miliónov, hovorí psychológ

V segmente hazardných hier je rovnaký trend ako v iných oblastiach života – teda presun na online platformy. Tento trend, ktorý pre zákazníkov predstavuje väčšie pohodlie a úsporu času, výrazne urýchlila pandémia covidu-19, ktorá spoločnosť ešte viac priblížila k počítačom a mobilným technológiám,“ povedal Petr Mikoška, riaditeľ spoločnosti Synot Tip.

Medzi klientov spoločnosti Lending Hands patria hráči, ktorí využívajú internet, a tí, ktorí chodia do herní. Rozdelenie je približne na polovicu. Zdá sa však, že tento pomer sa čoraz viac prikláňa k internetu. „Ak chcete normálne hrať, musíte doma vysvetľovať, prečo nie ste doma, a v práci, prečo nie ste v práci. Musíte si nájsť čas. Sadnete si niekde na hodinu s mobilom a hráte hru,“ demonštroval Hrubý.

ZDROJ: shutterstock.com

Ešte v roku 2017 sa len desať percent hier hralo online. V roku 2020 bol tento pomer už takmer vyrovnaný. Veľký podiel na tom majú stávkové kancelárie.

Najvýraznejší posun by sme mohli vidieť v športovom stávkovaní, kde sa podiel online výberu daní za posledných osem rokov zvýšil o viac ako štyridsať percentuálnych bodov na 91 percent,“ dodala Hrubínová.