Celkové príjmy na európskom trhu s hazardnými hrami sa za rok 2021 zvýšili o 7,5% vďaka 19% rastu na online trhu. Celkové príjmy trhu s hazardnými hrami však v porovnaní s rokom 2019 klesnú o 13%, keďže pandémia Covid-19 naďalej obmedzuje aktivity kamenných herní a kasín.

Celkové príjmy z hazardných hier v Európe sa v roku 2021 zvýšili o 7,5% na 87,2 miliardy EUR hrubých príjmov (GGR) – celkové príjmy na trhu s hazardnými hrami však v porovnaní s rokom 2019 klesli o 13%, keďže európsky sektor pozemných hazardných hier (herne a kasína) naďalej pociťuje vplyv obmedzení vyplývajúcich z opatrení proti COVIDu-19. Vyplýva to z koncoročnej správy údajov, ktorú zverejnila Európska asociácia pre hazardné hry a stávky (EGBA) v spolupráci so spoločnosťou H2 Gambling Capital.

ZDROJ: egba.eu

Správa, ktorá zahŕňa trhy EÚ-27 a Spojeného kráľovstva, obsahuje údaje o príjmoch na európskom trhu s hazardnými hrami, o podieloch na regulovanom trhu, o produktoch online hazardných hier a rôzne informácie o národných trhoch s hazardnými hrami, ako aj osobitnú časť, v ktorej sú uvedené údaje od členov EGBA vrátane informácií o ich príjmoch, zákazníkoch a licenciách v rámci Európy.

Správa uvádza, že príjmy z online hazardných hier v Európe sa za rok 2021 zvýšia o 19% na 36,4 miliardy EUR GGR, ale nevykompenzujú nedávny pokles aktivít v oblasti kamenných herní a kasín v Európe. Hoci sa očakáva, že príjmy z kamenných prevádzok sa za rok 2021 zvýšia o 0,4% na 50,8 miliardy EUR GGR, tieto príjmy v porovnaní s úrovňou v roku 2019 výrazne klesnú, a to o 32% v dôsledku obmedzení súvisiacich s pandémiou Covid-19, ktoré v mnohých európskych krajinách obmedzujú činnosť kamenných prevádzok hazardných hier.

ZDROJ: pixabay.com

Pokračuje rast online mobilného stávkovania

Očakáva sa, že rast európskeho trhu s online hazardnými hrami bude pokračovať a pandémia ho ešte urýchli, pričom sa očakáva, že GGR z online hazardných hier porastie približne o 9% ročne a do roku 2026 dosiahne 41% celkových príjmov z hazardných hier v Európe, pričom v roku 2019 dosahoval podiel len 26%. Ďalším trendom, ktorý by mal pokračovať, je čoraz častejšie využívanie mobilných zariadení (telefónov a tabletov) na online hazardné hry, pričom podiel stávok z mobilných zariadení by mal tento rok po prvýkrát predstavovať väčšinu (50,5 %) európskych online stávok a do roku 2026 by mal dosiahnuť 61,5 % všetkých online stávok.

ZDROJ: pixabay.com

Na členov EGBA pripadá 36% príjmov z online hazardných hier v Európe

Okrem celkových trhových údajov zverejnila EGBA aj súhrnné údaje svojich členských spoločností – bet365, Betsson Group, Entain, Flutter, Kindred Group a William Hill – týkajúce sa ich pôsobenia na trhoch s online hazardnými hrami v EÚ-27 a v Spojenom kráľovstve v roku 2020.

Trend rastu európskeho trhu s online hazardnými hrami pokračuje, ale stále existuje značný priestor pre rozvoj online na trhoch, ako sú Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, kde je podiel online na celkovom trhu s hazardnými hrami stále relatívne nízky napriek tomu, že online trhy v týchto krajinách sú pomerne vyspelé. S pokračujúcim rastom online trhu sa spája aj zodpovednosť za zabezpečenie dobrej regulácie online trhu a za to, aby prevádzkovatelia naďalej využívali najnovšie online technológie na podporu silnejšej kultúry bezpečnejšieho hrania hazardných hier.“ – Maarten Haijer, generálny tajomník EGBA.