Ministerstvo financií pracuje na zmenách zákona o hazardných hrách. O konkrétnych zmenách zatiaľ hovoriť nechce.

V Českej republike už šesť rokov platí zákon o hazardných hrách, ktorý do tohto odvetvia priniesol pomerne prísne pravidlá a spolu s obecnými vyhláškami obmedzujúcimi hazard viedol k výraznému poklesu počtu hracích automatov, píše portál tydenikhrot.cz. Aj ďalšie opatrenia, ako napríklad register vylúčených osôb, priniesli zvýšenú reguláciu odvetvia, ktorému štát v minulosti umožnil nekontrolovaný rozmach so všetkými negatívnymi dôsledkami pre spoločnosť.

ZDROJ: peakpx.com

Podľa ministerstva financií sa štandard osvedčil, ale v minuloročnom posúdení vplyvu bolo identifikovaných niekoľko návrhov na zmeny a doplnenia, ktorými by bolo vhodné sa zaoberať. Ministerstvo teraz potvrdilo, že skutočne pracuje na novele zákona. „Môžeme potvrdiť, že ministerstvo financií pracuje na príprave novely zákona o hazardných hrách práve v nadväznosti na analýzu hodnotenia dopadov regulácie zákona o hazardných hrách a súvisiacich právnych predpisov,“ uviedol Šimon Blecha z komunikačného odboru ministerstva.

Z hodnotenia okrem iného vyplynulo, že pozornosť by sa mala zamerať predovšetkým na oblasť internetového stávkovania. Vďaka technologickému pokroku sa rýchlo rozvíja a získava čoraz väčší podiel na celom 33-miliardovom trhu s hazardnými hrami. K rozvoju online hier prispeli aj Covid a výluky, pričom kamenné herne zostali zatvorené a hráči zostali doma.

Analýza však naznačuje aj niektoré zmeny v tradičných hazardných hrách. Patria medzi ne napríklad rôzne podmienky prevádzkovania herní a kasín. Podľa Pavla Zákravského, majiteľa siete šesťdesiatich herní a kasín Gelp, je súčasná právna úprava v niektorých ohľadoch zbytočne prísna a zaťažuje prevádzkovateľov bez toho, aby prispela k ochrane závislých hráčov. Takíto ľudia sa podľa neho dnes v legálnych herniach prakticky nevyskytujú.

ZDROJ: shutterstock.com

Ako prevádzkovatelia ani nechceme takýchto hráčov. Závislý hráč je katastrofou pre rodinu a komunitu. Ako každý podnik však chceme hráča, ktorý je predvídateľný a pravidelne prichádza. Závislý hráč v kasíne raz prehrá veľké peniaze a potom sa dlho nevráti,“ hovorí Zakravský. Podľa neho vyškolený personál vyzýva hráčov s podozrivým správaním, aby odišli.

Pri hodnotení platných právnych predpisov sa uvažuje o zjednotení podmienok prevádzkovania herní a kasín. Neuvádza sa však, či by to malo smerovať k benevolentnejšiemu režimu kasín alebo k prísnym pravidlám pre herne, ako sú obmedzené otváracie hodiny a maximálny limit stávok stanovený na 100 korún. A ani ministerstvo nechce byť vo svojich zámeroch konkrétne. „V tejto fáze je predčasné hovoriť o jednotlivých parametroch navrhovaného nariadenia,“ povedal Blecha.