Spoločnosť Paysafe čelí žalobám za údajný podvod s cennými papiermi. Paysafe je etablovaným poskytovateľom platobných riešení pre herný priemysel a začiatkom tohto roka spoločnosť vstúpila na burzu.

Paysafe is not safe

Žalobu proti spoločnosti Paysafe podala 10. decembra na okresnom súde USA pre južný okres New Yorku advokátska kancelária Glancy Prongay & Murray LLP, k žalobe sa následne pripojilo niekoľko ďalších advokátskych kancelárií ako Robbins Geller Rudman & Dowd LLP, Bragar Eagel & Squire, P.C. a Kirby McInerney LLP. Spoločnosť Paysafe advokáti obvinili z toho, že poskytla „podstatne sfalšované a zavádzajúce vyhlásenia“ a nezverejnila „podstatné nepriaznivé skutočnosti o podnikaní, činnosti a vyhliadkach spoločnosti“.

ZDROJ: pixabay.com

Podstatou obvinenia je, že spoločnosť Paysafe neinformovala investorov o negatívnych dôsledkoch regulácie hazardných hier v kľúčových európskych krajinách, o problémoch s výkonnosťou v segmente digitálnych peňaženiek a o tom, že sa nanovo prerokúvajú nové dohody o elektronickom obchode. V žalobe sa následne uvádza, že pozitívne vyhlásenia spoločnosti Paysafe týkajúce sa jej činnosti a budúcich vyhliadok boli „podstatne zavádzajúce a nemali primeraný základ“.

Spoločnosť Paysafe pod tlakom

Spoločnosť Paysafe vstúpila na burzu 30. marca, keď sa spojila s akvizičnou spoločnosťou (SPAC) FTAC. Dňa 11. novembra spoločnosť Paysafe revidovala svoj výhľad príjmov na celý rok na 1,47 – 1,48 miliardy USD, čo predstavuje pokles o približne 700 miliónov USD. Spoločnosť Paysafe vysvetlila, že zmeny boli dôsledkom „regulácie hazardných hier a výziev v oblasti výkonnosti, ktoré ovplyvňujú segment digitálnej peňaženky“, ako aj „upraveného rozsahu nových zmlúv so zákazníkmi elektronického obchodu v porovnaní s pôvodnými očakávaniami spoločnosti v súvislosti s týmito zmluvami“.

ZDROJ: paysafe.com

Cena akcií spoločnosti Paysafe klesla v ten istý deň o viac ako 40% a uzatvorila deň na 4,24 USD.

Právnici v prípade spoločnosti Paysafe poukazujú na porušenie článku 10 písm. b) a článku 20 písm. a) zákona o burze cenných papierov z roku 1934. Uviedli, že každý kvalifikovaný investor, ktorý sa chce sporu zúčastniť, má teraz 60 dní na vyjadrenie. Potenciálne by mohli byť oprávnení len tí, ktorí kúpili alebo nadobudli podiel v spoločnosti od 7. decembra 2020 do 10. novembra 2021.

Spoločnosť Paysafe k tejto záležitosti zatiaľ neposkytla žiadne oficiálne stanovisko.